Wednesday, April 27, 2011

Sehelai Bil yang Menjadi Bualan di FB...

Salam.
26-04-2011


Ini sebenarnya bil air bulan ini. Sudah 2 kali dapat bil begini. Senangnya dalam hatiii..

Saja ler suka-suka menayang kat FB sebentar tadi.

RM0.00

Amboiii... jadi perbualan agak hangat jugak tu. Sebab ada menyangkut dengan politik dan kerajaan tu..



Aku tak tahu nak celah kat mana...



Komen menarik.


Sebenarnya, duduklah kat negeri mana pun, negara mana pun, berhujan emas atau berhujan batu kerikil sekalipun, kalu mandi macam tak pernah jumpa air, siap main belon lagi — macam budak yang baru kuar dari bilik air belakang rumah Bujang Lapok tu — tentulah sekolam pun tak cukup. Silap-silap sebulan mahu ribu-riban keno bayor.

Jangan ikut macam AA, anak-anak kata “mandi kerbau”. Baru tengok 2 iklan, AA dah kuar dari bilik air! hahahahaha!


~...ketika SERI BULAN dipelawa menginap semalaman di dusun durian dengan berteman pelita minyak tanah dan dapur kayu dan mangkuk ayan, dia sentiasa rela kerana bila Subuh dia mandi di sungai berteman HISYAM yang lebih penakut dari dia...~





31 comments:

  1. rumah i bil kalau tak RM100 tak sah..

    ReplyDelete
  2. untung dok negeri berkebajikan...

    ReplyDelete
  3. tadi on fb.. ingat nak mencelah.. tapi tak tau pulak nak komen apa...hehehehhe


    PS: kat citarasa rinduan, kalau tak rm400 keatas tak sah ooo

    ReplyDelete
  4. saya pulak baru je sekali byr bil letrik...hehe..bil air dah termasuk sewa rumah...jadi pakai je banyak2 sukati tapi takla membazir..kawan syaitan la pulok nanti..

    ReplyDelete
  5. bil air saya pun xpayah bayor... sikit sangat. family kak AA tak ramai ke? x byk pakai air...

    ReplyDelete
  6. tak rasa sgt sbb bil air sy 3 hengget je sebulan..hehe

    ReplyDelete
  7. YAN:
    Rumah I ni, sejak tukar meter baru plastik kaler PINK bil jatuh. Tapi bil letrik, memang lebih RM100.


    CEMOMOI:
    Untung yang tak berkekalan kot...


    AYU:
    Celah daun tebu jer lah. hehehe
    Bil yg 400 lebih tu kira rate bisnes tuu..

    ReplyDelete
  8. MIECYBER:
    Boleh... Pahang boleh juga.


    ERI-CHAN:
    Kalu dok sewa tak ramai, lagi ler jimat. Biasanya bayar sewa tu sekali pakej dgn utility.


    NAJWA:
    Family ramai Najwa, cuma sudah kurang 2 orang.

    ReplyDelete
  9. KALAMHATI:
    Wahhh lagi jimat tu.
    Cuma rasanya di sini, wpun bil kita tidak banyak, tapi kalu masuk bulan ke-3 jer tak bayar, memang kena potong (wpun bil tak sampai 20 hengget) dan denda pasang RM50!

    ReplyDelete
  10. saya dah bertahun tak bayar bil air sbb percuma. cuma bil eletrik jer yang tinggi....huhuhu

    ReplyDelete
  11. Bersyukur ada jugak air..
    buatnya negara kita padang pasir mcm mn?

    ReplyDelete
  12. RUMAH MUNNA WALAUPUN CUMA 4 ORG TAPI BIL AIR SOKMO LEBIH RM 20 SEBULAN...MACAM TAK LOJIK PULA BYK TU YG MUNNA GUNAKAN

    ReplyDelete
  13. EELOBOR:
    Bil elektrik memang takleh ngelak, tambahan pula, internet 24 jam. hehehe


    LIYA:
    Nanti pi skulah naik unta nanti. hahaha


    MUNNA:
    Ok lagi la RM20. Mungkin kena tukar meter baru kot.

    ReplyDelete
  14. duit habis kat lain pulak kan ?

    ini membuatkan saya nak add kat fb awak. tapi gagal. cer awak add saya pulak ! boleh ?

    ReplyDelete
  15. kadang2 cerita pasal plastik pun akan sangkut dengan politik~~

    *saya tak suka cerita pasal politik~~sebab kesudahannya mesti gaduh~haih~~

    ReplyDelete
  16. kalau tak silap gb pun penah dapat bil 0 hengget masa dok kat taman bukit permai dulu.

    ReplyDelete
  17. hmm...

    bil air saya paling tinggi setakat ini RM18...oklah tu, taklah free mcm di Selangor tp memang perlu sentiasa berjimat-cermat.

    ReplyDelete
  18. dulu masa kat penang pun, tak kena bayar jugak rasanya. tp kat sini (perak) walopun duk berdua je, bil mesti rm6 sebulan.

    kehkehkeh

    ReplyDelete
  19. wah,bestnyer duk selangor.saya ni bil air setakat ni tak lebih rm6.00 (baru pindah sebulan jah).ni tgh tunggu bil letrik lak ni.dag dig dug jantung nih nak tau bape kena sbb lambat sgt diorg nak bagi bil tu.

    ReplyDelete
  20. kak azie...
    bil umah sy pernah sampai rm260... sbb paip pecah....bukan sekalik, 3 kalik kak....Kontraktor mane la yg buat umah staf felda nihhh....hehehhehe....

    ReplyDelete
  21. Muger2 negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa.. aminn ya robbal alaminn

    ReplyDelete
  22. Jangan sampai tak flush bila berak... Errr... Sudahkah anda membayar bil Indah Water? Ekekekekek...

    ReplyDelete
  23. Semenjak Pakatan Rakyat ambil alih Selangor, sejak itulah bil air rumah saya NEGATIF..hehhe

    ReplyDelete
  24. Bil elektrik Nida dalam $200 sebulan.. kalau convert ke RM lebih kurang RM500, sewa rumah $375 SEMINGGU sedangkan kerajaan Malaysia bagi elaun sewa hanya $350 SEBULAN..

    Kami ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang... terpaksalah cik hubby kerja walaupun dirinya student demi anak2 yang sudah pandai meminta...

    Alhamdulillah, kami masih tidak kelaparan..

    (terkeluar tajuk sikit, sorry ye Kak Azie, sekadar membuka mata pembaca agar bersyukur atas nikmat yg diberikan)

    ReplyDelete
  25. acu ada baca komen2 kat FB kak z tapi tak berani nak mencelah takut tersalah celah,naya je...hehehee

    ReplyDelete
  26. Bang HAMZAH al-LAVENDARI:
    Beri saya ID FB abang, saya bleh add.
    ID saya: Azie Azah



    BUJAL:
    Sama ler kita. Memang tak lalu kalu sembang pasal politik ni.



    GADISBUNGA:
    Duduk berapa orang yg bleh zero tu.. hehehe

    ReplyDelete
  27. YUS:
    Walaupun ditaja, disubsidi, dikasi percuma atau apa jua, kita tetap kena berjimat cermat.


    GC:
    RM6 sebulan tu kira morah tuuu...


    CT SHAH:
    Bukankah elektrik sudah tidak kasi bil ke rumah macam dulu lagi? Mereka pos saja bil ke alamat kita. Dan mereka juga hantar mesej ke sms hp kita.

    ReplyDelete
  28. AZIAN:
    Aduhhh kalu paip pecah memang seksa. Kak Azie dulu, leaking punya pasal, sebulan lebih RM100++. Komplen, then depa tukar ke meter baru. Tu yang jadi jimat tu.


    EN_ME:
    Aminnnnnnn... Syukur


    NAJWA:
    Bil Indah Water belum mari la bangggg...

    ReplyDelete
  29. DADDY ZIYYAD:
    Wahhh sama ler kita. Negatif juga.


    NIDA:
    Tak per lah NIDA. Kata orang bersusah dulu, bersenang lenang kendian. Semoga apa yang sedang diusahakan, berjaya dan sukses. Nanti balik semula ke tanahair dengan kejayaan. Ijazah tu penting.


    ACU:
    Betul tu. Kak Azie tengok yang marah-marah pun ada.

    ReplyDelete
  30. setahun penah tak bayar duit air..sbb bil yg dtg sokmo negatif ehem..ehem..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails