Sunday, February 24, 2013

Geram tengok Jalan-Jalan-Cari-Makan...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Ahad
24-02-2013


Ahad hari lepak dan melebarkan kepak. Tapi saya lebih nak duduk rumah sebab semua bebudak ada di rumah. Acara memasak adalah sangat best.

Semalam saya ulang lagi ‘Projek K-Pop’ saya, kali ini secara besar-besaran sebab gunakan tepung 2.5 kg, kerana ada yang teringin nak makan Keripop Sardin juga. Lalu pulun sakan la kelmarin buat Keripop Kentang dan Keripop Sardin. Haaa... puas hati!

Next time saya try buat Keripop Inti Telur Rebus. Saya pernah tengok tapi tak pernah rasa lagi.



Kenal tak Ikan Gelama Masam?

Yang ini memang dibawa khas dari kampung. Dulu lagi, jika saya berpeluang balik Parit Buntar, Tanjong Piandang or Kuala Kurau, saya sering cari ikan masin pelbagai jenis bawak balik KL. Then masa tu berbagi la juga sesikit pada kengkawan.

Sehinggakan seorang maid kawan saya, berkenan sesangat dengan Ikan Gelama Masam ni, selalu tanya bila nak balik kampung lagi. Dia memang nak kirim Ikan Gelama Masin ni.

Baru-baru masa cuti CNY, MyKakak memang nak mai Jinjang. Saya kirimlah Ikan Gelama Masam ni khas utk maid kawasn saya tu.

Bagi yang tak biasa, Ikan Gelama Masam ni memang halus jer, sebesar jari jer. Cara mudah untuk goreng ialah: buang isi perut dan bersihkan. Sisik tak perlu lah buang, sebab bila goreng sisik tu akan garing dan mudah dibuang. Untuk mengelak ikan menjadi hancur, sebelum goreng celup dalam tepung dulu. Sedap!

Oh ya... saya jarang miss tengok program Jalan-Jalan Cari Makan. Geram jerrr..! Ada juga beberapa tempat makan yang ditunjuk tu saya dah pernah pegi makan. Seperti Satay Station dan Restoren Urat Keting tu.

Yang saya teringin nak rasa ialah Cendol Bakar yg popular dengan konsep Drive-Thru, di Kampung Assam Bakar, Kuala Selangor tu. Jommm...!


Ulang balik gambar lama masa mencendol di Cendol Bangi (depan kilang Hitachi). Apa yang saya nak tunjuk ialah, mangkuk cendol tu sama macam yang kat Cendol Bakar tuh...!





 ~...SERI BULAN bukanlah pandai jauh sekali hendak disebut handal memasak tetapi setiap kali HISYAM menyebut hendak makan itu minum ini dia pasti menjeling Mak Utih dengan harapan resipi segera dapat direka-bentuk dan kelas mengejut dapat dibuka segera di dapur atang dan Pak Utih bergegas mencari kayu api...! kayu api...!~




33 comments:

  1. gelama masam mmg umphh...makan dgn nasi panas2..ada sambal belacan,ulam dan gulai nangka...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamsiah, ini yang disebut orang ‘pandai makan’. Hehehehe

      Delete
  2. I pernah makan karipap letak telor rebus rasanya campur sekali kari daging ....mmg sedap uuuu....bukan beli tapi mkn kat rmh ipaq i....sedap...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, suatu hari I rasa nak cuba juga buat Keripop Inti Telur ni...

      Delete
  3. Ok lain kali kalau ke Klang kita lajak ke assam jawa tu ... ngeeee

    ReplyDelete
  4. Gelama masak digoreng dan makan dgn sayur masak lemak perghhh.

    Emak mertua lalu depan pun tak nampak. Kalau lalu belakang dah tentulah tak nampak .... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gelama Masam or Ikan Masin, regu dengan sayur masak lemak, memang tak angkat muka dah Bang YB...

      Delete
  5. Azie, di market kangar tempat saya banyak ikan glama masam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perlis dekat dengan laut. Mentarang pun banyak di sana.

      Delete
  6. Assalam Azie,

    Memang seronok tengok program masak2 dan makan2 nie,
    Pas tu mula terliur nak mencuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang la Kak Mah. Asyik la menengok si Iqram tu makan itu makan ini. Berpeluh peluh dia makan, macam sedap la sangat...!

      Delete
  7. Kecur liur tengok ikan gelama masin tu!Sedapnya makan ngan sambal belacan kan..mesti bertambah tambah nasi..saya pun suka tengok JJCM, ada satu kedai cendol pernah masuk JJCM ialah di wangsa maju, Wahab Cendol..hari kedai dia masuk JJCM, org beratur sampai ke luar utk beli cendol..tapi cendol dia memang sedap dan variasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Wahab Cendol tu Kak Azie pun tengok hari tu. Aduhai... dah la Kak Azie peminat cendol...!

      Delete
  8. Sy pun geram je nengok cendol bakar tu kak....klau dekat lama dah terjah.....

    Ikan gelama ni mmg sedap la kak....tp mak sy bg nma ikan apa ntah...lupa nmanya....mmg sedap mkn lepas goreng tu....panas2....puas sy ingt ni....apa ye nmanya....huhuhu...lupa2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain tempt mungkin lain nama panggilannya.
      Ikan gelama ni kalu makan dengan Pulut pun sangatlah sedap...!

      Delete
  9. sy dan mamaD baru tau cara nak goreng ikan gelama masam/masin tu..haha kebetulan nak buat nasi lauk sup tulang (cuit CNY baru2 nih)..memang sesuai makan bersama dengan ikan masin dan sambal belacan.." weh !..goreng campur tepung lah...baru tak hancoq"...keh..keh termlu sat kami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, Ikan Gelama Masam ni kalu kenduri sebelah Parit Buntaq, Tanjong Piandang memang top la. Dan selalunya memang kami pun goreng celup tepung supaya tak hancur.

      Delete
  10. adoi, arini akak kekenyangan makan potluck kengkawan, konon dah angkat bendera putih utk dinner, masuk sini tengok ikan masam tu, buat mata menjeling periuk dan beras! ada yg makan sampai takleh bangun ni kang!

    Azieeee oh Azieeee...............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhh sudahhh.. alang kepalang masak nasi tu, masak lebih sikit yaaa?

      Delete
  11. sebenarnya ikan gelama masam ke masin kak azie? *konpiuss...kikiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama jer tu. Ada orang sebut Gelama Masam. Tapi ia tetap famili ikan masin.

      Delete
  12. ye la kak Azie, sana memang banyak ikan gelama masin yg sedap, ikn gelama masam kt buat claypot rice..waa mmg terangkat..

    apa la pcl nih, bikin malu menantu mak dia ja...huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat Claypot Rice? Wahhh pertama kali Kak Azie baca ni. kompom la sedap kan?

      Delete
  13. 2.5 kg tepung buat karipop, banyak nya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bua banyak biar puas bebudak ni makan. Frozen siap-siap. Kata orang, sekali penat saja.

      Delete
  14. Sedaonya gelama masam tu Azie... nikmat betul kalau buat lauk nasi panas, makan tengahari!
    Cendol bakar tu... entah berapa kali lalu situ tiap kali balik kampung tapi tak tersinggah juga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah Amie. Nasi panas, di tengahari. Kena lak Sayur Lemak Labu. Sambal Belacan. Kembung goreng. Air Sirap. Perhhh....! mau 3 pinggan saya bedal.

      Delete
  15. Asyik mengK-Pop je? akak dah jemu buat karipap, nak mkn org punya pulak..hehe.
    Azie, Restoran Urat Keting tu dah area kampong akak, boleh le kita mengeting bila akak balik cuti bulan Mei ye? Mi goreng mamak depan Hitachi tu pun tempat akak melepak hari jumaat dan tempat dating dulu2. Best kan? rindu dgn mamak tu...haha..tak nyempat nak pergi masa balik dulu, kimsalam kat dia eh..hehe..

    ReplyDelete
  16. kak, gambarr ikan masin tu bukan ikan gelama, tp ikan kedera @ ikan belanak....

    ReplyDelete
  17. cendol bakar? tak pernah dengar.. jauh pulak nak try.. sampai ke kuale selangor..

    tp ikan gelame tu memang manrik makan dengan nasi panas2..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails