السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Ahad
24-02-2013
Ahad hari lepak dan melebarkan kepak. Tapi saya lebih nak duduk rumah sebab semua bebudak ada di rumah. Acara memasak adalah sangat best.
Semalam saya ulang lagi ‘Projek K-Pop’ saya, kali ini secara besar-besaran sebab gunakan tepung 2.5 kg, kerana ada yang teringin nak makan Keripop Sardin juga. Lalu pulun sakan la kelmarin buat Keripop Kentang dan Keripop Sardin. Haaa... puas hati!
Next time saya try buat Keripop Inti Telur Rebus. Saya pernah tengok tapi tak pernah rasa lagi.
Kenal tak Ikan Gelama Masam?
Yang ini memang dibawa khas dari kampung. Dulu lagi, jika saya berpeluang balik Parit Buntar, Tanjong Piandang or Kuala Kurau, saya sering cari ikan masin pelbagai jenis bawak balik KL. Then masa tu berbagi la juga sesikit pada kengkawan.
Sehinggakan seorang maid kawan saya, berkenan sesangat dengan Ikan Gelama Masam ni, selalu tanya bila nak balik kampung lagi. Dia memang nak kirim Ikan Gelama Masin ni.
Baru-baru masa cuti CNY, MyKakak memang nak mai Jinjang. Saya kirimlah Ikan Gelama Masam ni khas utk maid kawasn saya tu.
Bagi yang tak biasa, Ikan Gelama Masam ni memang halus jer, sebesar jari jer. Cara mudah untuk goreng ialah: buang isi perut dan bersihkan. Sisik tak perlu lah buang, sebab bila goreng sisik tu akan garing dan mudah dibuang. Untuk mengelak ikan menjadi hancur, sebelum goreng celup dalam tepung dulu. Sedap!
Oh ya... saya jarang miss tengok program Jalan-Jalan Cari Makan. Geram jerrr..! Ada juga beberapa tempat makan yang ditunjuk tu saya dah pernah pegi makan. Seperti Satay Station dan Restoren Urat Keting tu.
Yang saya teringin nak rasa ialah Cendol Bakar yg popular dengan konsep Drive-Thru, di Kampung Assam Bakar, Kuala Selangor tu. Jommm...!
Ulang balik gambar lama masa mencendol di Cendol Bangi (depan kilang Hitachi). Apa yang saya nak tunjuk ialah, mangkuk cendol tu sama macam yang kat Cendol Bakar tuh...!
~...SERI BULAN bukanlah pandai jauh sekali hendak disebut handal memasak tetapi setiap kali HISYAM menyebut hendak makan itu minum ini dia pasti menjeling Mak Utih dengan harapan resipi segera dapat direka-bentuk dan kelas mengejut dapat dibuka segera di dapur atang dan Pak Utih bergegas mencari kayu api...! kayu api...!~
gelama masam mmg umphh...makan dgn nasi panas2..ada sambal belacan,ulam dan gulai nangka...:)
ReplyDeleteKamsiah, ini yang disebut orang ‘pandai makan’. Hehehehe
DeleteI pernah makan karipap letak telor rebus rasanya campur sekali kari daging ....mmg sedap uuuu....bukan beli tapi mkn kat rmh ipaq i....sedap...sedap...
ReplyDeleteTu la, suatu hari I rasa nak cuba juga buat Keripop Inti Telur ni...
DeleteOk lain kali kalau ke Klang kita lajak ke assam jawa tu ... ngeeee
ReplyDeleteBab lajak melajak ni no hal.
DeleteGelama masak digoreng dan makan dgn sayur masak lemak perghhh.
ReplyDeleteEmak mertua lalu depan pun tak nampak. Kalau lalu belakang dah tentulah tak nampak .... hehehe
Gelama Masam or Ikan Masin, regu dengan sayur masak lemak, memang tak angkat muka dah Bang YB...
DeleteAzie, di market kangar tempat saya banyak ikan glama masam
ReplyDeletePerlis dekat dengan laut. Mentarang pun banyak di sana.
DeleteAssalam Azie,
ReplyDeleteMemang seronok tengok program masak2 dan makan2 nie,
Pas tu mula terliur nak mencuba...
Memang la Kak Mah. Asyik la menengok si Iqram tu makan itu makan ini. Berpeluh peluh dia makan, macam sedap la sangat...!
DeleteKecur liur tengok ikan gelama masin tu!Sedapnya makan ngan sambal belacan kan..mesti bertambah tambah nasi..saya pun suka tengok JJCM, ada satu kedai cendol pernah masuk JJCM ialah di wangsa maju, Wahab Cendol..hari kedai dia masuk JJCM, org beratur sampai ke luar utk beli cendol..tapi cendol dia memang sedap dan variasi
ReplyDeleteYup. Wahab Cendol tu Kak Azie pun tengok hari tu. Aduhai... dah la Kak Azie peminat cendol...!
DeleteSy pun geram je nengok cendol bakar tu kak....klau dekat lama dah terjah.....
ReplyDeleteIkan gelama ni mmg sedap la kak....tp mak sy bg nma ikan apa ntah...lupa nmanya....mmg sedap mkn lepas goreng tu....panas2....puas sy ingt ni....apa ye nmanya....huhuhu...lupa2....
Lain tempt mungkin lain nama panggilannya.
DeleteIkan gelama ni kalu makan dengan Pulut pun sangatlah sedap...!
sy dan mamaD baru tau cara nak goreng ikan gelama masam/masin tu..haha kebetulan nak buat nasi lauk sup tulang (cuit CNY baru2 nih)..memang sesuai makan bersama dengan ikan masin dan sambal belacan.." weh !..goreng campur tepung lah...baru tak hancoq"...keh..keh termlu sat kami..
ReplyDeleteYup, Ikan Gelama Masam ni kalu kenduri sebelah Parit Buntaq, Tanjong Piandang memang top la. Dan selalunya memang kami pun goreng celup tepung supaya tak hancur.
Deleteadoi, arini akak kekenyangan makan potluck kengkawan, konon dah angkat bendera putih utk dinner, masuk sini tengok ikan masam tu, buat mata menjeling periuk dan beras! ada yg makan sampai takleh bangun ni kang!
ReplyDeleteAzieeee oh Azieeee...............
Hahhh sudahhh.. alang kepalang masak nasi tu, masak lebih sikit yaaa?
Deletesebenarnya ikan gelama masam ke masin kak azie? *konpiuss...kikiii
ReplyDeleteSama jer tu. Ada orang sebut Gelama Masam. Tapi ia tetap famili ikan masin.
Deleteye la kak Azie, sana memang banyak ikan gelama masin yg sedap, ikn gelama masam kt buat claypot rice..waa mmg terangkat..
ReplyDeleteapa la pcl nih, bikin malu menantu mak dia ja...huhu.
Buat Claypot Rice? Wahhh pertama kali Kak Azie baca ni. kompom la sedap kan?
Delete2.5 kg tepung buat karipop, banyak nya... :)
ReplyDeleteBua banyak biar puas bebudak ni makan. Frozen siap-siap. Kata orang, sekali penat saja.
DeleteSedaonya gelama masam tu Azie... nikmat betul kalau buat lauk nasi panas, makan tengahari!
ReplyDeleteCendol bakar tu... entah berapa kali lalu situ tiap kali balik kampung tapi tak tersinggah juga!
Betul lah Amie. Nasi panas, di tengahari. Kena lak Sayur Lemak Labu. Sambal Belacan. Kembung goreng. Air Sirap. Perhhh....! mau 3 pinggan saya bedal.
Deletetgh makan apa tu? (^_^)
ReplyDeletePasembor!
DeleteAsyik mengK-Pop je? akak dah jemu buat karipap, nak mkn org punya pulak..hehe.
ReplyDeleteAzie, Restoran Urat Keting tu dah area kampong akak, boleh le kita mengeting bila akak balik cuti bulan Mei ye? Mi goreng mamak depan Hitachi tu pun tempat akak melepak hari jumaat dan tempat dating dulu2. Best kan? rindu dgn mamak tu...haha..tak nyempat nak pergi masa balik dulu, kimsalam kat dia eh..hehe..
kak, gambarr ikan masin tu bukan ikan gelama, tp ikan kedera @ ikan belanak....
ReplyDeletecendol bakar? tak pernah dengar.. jauh pulak nak try.. sampai ke kuale selangor..
ReplyDeletetp ikan gelame tu memang manrik makan dengan nasi panas2..