Thursday, February 28, 2013

Jawatan seumur hidup...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam JemAAt
27-02-2013



Ramai sedia maklum, bila keluarga yang besar automatic keperluan juga jadi besar. Saya sendiri bila masak, tak pernah sikit apalagi bila bebudak semua tengah kuat makan. Masak habis, masak habis. Bila kebelakangan ini bebudak semakin besar dan banyak aktiviti luar, agenda makan memang ada ketikanya, tak begitu menjadi sangat.

Haritu ALIA bawak bekal Pisang Goreng, kawan dia sampai mintak resipi tepung salutnya. Ahaaa...!

CHAK bawak Keripop makan di kantin, offer seketul untuk kawan, kawan lain yang rebut. Balik bersungguh-sungguh dia citer (sambil duduk atas riba dan si Omak bodek sambil urut rambut dia).

IKA bawak bekal Cucoq Jagung sengaja lebih untuk kongsi ramai-ramai di tempat praktikal. Then masa dia bawak Keripop minggu lepas, kawan dia “soh Mak Ika meniaga jual karipap”. Ahaaa...!




Dalam radio Sinar.fm haritu, ada kata-kata gurau “suri rumah buat kerja 24 jam tak henti, tak kering tangan. Depa patut diberi elaun RM3,000 sebulan. What say you?”

Tapi banyak yang kita jumpa, sudahlah bekerja, balik kena buat kerja rumah juga. Maklum elaun tak kelih, kena tolong lagi ada.




 ~...walau bukan tujuan asal dan niat utama untuk menjadi pelajar yang bakal dipuji lemak nasinya, enak ikan bakarnya atau sedap ketam bercilinya, tetapi diangkat menjadi pelajar kesayangan Mak Utih membuatkan SERI BULAN gumbira bagai diberi emas permata dan HISYAM sukaria bagai dapat makan Ikan Tuka Bakar saban petang...~




47 comments:

  1. Hehe..sama ngan Zahin..bawa bekal nudget je pon..satu tupperware..tapi last2 dapat seketul je kat dia..saya pujuk..takpe sedeqah..nasib baik nudget tu tak remeh nak sediakan..kalau karipap..ai..jenuh nak kelim tepi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, Kak Azie pun kadang-kadang goreng nugget jugak. Tu kira habis malas dah tu.

      Delete
  2. Dulu pernah beberapa kali Abg Mus kata nak ambil pembantu rumah. Kakcik kata, dari keluarkan duit untuk pembantu rumah, baik bagi duit tu kat saya. Ingat ada? Nan hadonyeeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah kan? Dari bagi kat pendatang, baik bagi kat isteri yang dah tentu-tentu buat kerja rumah. Malah masak lagi sedap dari maid. Tapi selalunya, “nan hado”! Adehhh!

      Delete
  3. nampakkk gambar karipap tergolek macam tue jerk pon dah boleh telan ayaq liuqq..inikan plak depan mata...huhhh saper tahannn...mesti sedap sgt tue sampai ader yg request buka kedai..apa lagi kak...customer tetap dah ada...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi Kak Azie yang dah selalu buat, dah tak rasa sedap lagi dah... Mungkin dah naik jemu kot. hehehe

      Terimakasih, sila masuk Che Nam Nam

      Delete
  4. sedap nampak keripop tu..saya smpi sekarang tak reti nak mengelim karipap:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang semua orang tak pandai juga, tapi yg jadi pandai tu sebab belajar. Heeh Kak Azie dulu pun, gigih jugak lah belajar mengelim lintang pukang.

      Delete
  5. Dulu hubby bawak bekal nasi ke kilang. Tapi bila sekali kawan2 dia cedok2, lepas2 tu saya kena siapkan bekal asing untuk kawan2 lain, dan special untuk hubby. Bukannya budak sekolah lagi, nak cedok bekal orang.

    Tapi kebanyakan lelaki memang macam yang Kak Cik cakap tu..hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh tak pasal-pasal awak pulak jadi tukang sedia makan utk kawan hubby. Charge la, boleh dapat duit belanja dapur. hehehe

      Delete
  6. Belanja rumah memang marvelous di rumah i. hee. isi rumah ramai. then family selalu kumpul. tapi itu semua buat we all happy esp bila masak ada org makan. dan i tukang makan je.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree with you. Memang acara makan adalah sangat best dan meriah. Semua orang happy sebab perut dijamu. U untung juga sebab ada tukang masak handal dalam rumah. Teringat spagheti sardin dia...!

      Delete
  7. kak azie nak resepi pisang goreng tu hehehe

    belanja umah sy sikit je..al maklumlah masih berdua hehehe

    makan malam normaly sy masak.belen2 tu suami makan pagi esok sblm g keje..jimat..bawak bekal?jgn harap..bekal air tu pun jenuh sy paksa soh bawak jgk.now dia dah biasa bawak bekal air hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi dia mahu juga sarapan sebelum pi kerja still boleh jimat bab sarapan. Memang ada lelaki yg malu bawak bekal pi kerja.

      Delete
  8. nk jugak resipi tepung pisang goreng tu..hehe

    *entri ni mmg ada kene mengena jgk ngn entri sy hari ni. suri rumah kerja non stop.yg bekerja lagi lah...kt opis keje, kat umah pun bkerja...hurrrmmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitulah istimewanya kita orang perempuan. Kerja boleh, kerja rumah boleh saja. Takpa la takda elaun pun, tapi insyaAllah banyak pahalanya.

      Delete
  9. Saya setuju ..
    jawatan surirumah, takde pencen nya...sampai ke mati jawatan tu...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takper. So sila sediakan elaunnya yaaa...!

      Delete
  10. Azie...
    mintak rasa sikit karipop...
    (akak mmg minat karipop)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai Kak. Nanti jika ada jodoh, ada rezeki insyaAllah dapat rasa.

      Delete
  11. Sebab itu kalau boleh kakak nak kerja dulu sampai jemu - jadi bila balik boleh sama-sama buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part buat sama-sama tu yang best. Syukur juga kalu mahu sama-sama buat. Takut kita jer yang dok tunggang tungging sampai tengah malam. hehehe

      Delete
  12. Seronoknya la kalau dapat elaun 3k tu kan..Tapi hakikat kan kak yang kerja surirumah ni kerja memang non stop...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang la jumlah tu boleh buat kaum suami tercekik air liur sendiri. hahaha!

      Delete
  13. sy peminat tegar karipap.. tp smpi skrg tak jadi2 sedap karipap sy.. hahaha

    gaji 3k..?? mengalahkan org yg bekerja nih.. kiki.. toklaki hamba takdo modal nak kasi binik dia 3k.. 3rat pun mungkin seksa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tak sedap tu sangat subjektif. Lain orang lain selera. Kak Azie sentiasa kata apa yang Kak Azie masak adalah sedap! hahahaha!

      Delete
  14. sedap karipap akak tu..mintak resepi bole? Kalau wanita yg bekerja lagi lah penat kak, balik umah nk bt keje umah lagi... nk tambah anak pun memikir panjang. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resipi? Google jer ya?
      Kalu nak kira soal penat memang tak terkira. Tapi gigih jugak laa.

      Delete
  15. Kalau ler dpt rm100 pun jadi lah yer...utk diri sendiri jer..bukan utk campur belanja dapur...kalau ler..apa pun..saya bersyukur selagi mrk menghargai penat lelah saya...krn itu menyatakan saya masih ada mrk..n saya tidak keseorangan...hihihihi..ntah ler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saling menyokong walapun kadang kita rasa ada ketidakadilan dalam buat kerja. Tak pa. Banyak pahala, insyaAllah.

      Delete
  16. semua suri rumah ada jawatan seumur hidup kan.... kenapa kalau dok rumah tu dikatakan x keja. ada ke patut? selagi x tutup mata, keja, keja..

    tp Azie tentu seronok kalau masak semua anak2 suka nak makan, kegembiraan tukang masak bila apa yg dihidang habis semua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, selagi tak tutup mata. Jaga anak, pastu jaga cucu pulak.
      Ada ketika saya masak pun tak laku juga. Maklum ramai orang, lain selera.

      Delete
  17. Salam AA,

    Auntie tak reti buat karipap tapi makan sukerrrr sangat. Susah nak dapat yang serasi dengan tekak sebab kebanyakkan inti kentang manis. Jadi auntie selalu beli karipap sardin.
    Bagus juga kalau AA buat n3 kulit karipap..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe saya tak pernah buat inti kentang manis (yg manis tu saya rasa keledek). Dalam rumah saya semua peminat pedas, so inti saya mesti pedas. Sardin sekali sekala saja.

      Nanti kalu saya teringat, saya akan tulis sedikit pasal kulit keripop pula.

      Delete
  18. Assalamualaikum,
    Rindu tuan punya karipap dan karipapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu jugak pada peminat keripop saya!

      Delete
  19. Mesti best resipi Azie ni, Nak resipi? hehe...

    ReplyDelete
  20. Kalau dah suka mkn tu, kana la ajar bebudak tu buat k.pop..hehe...biar mak goyang kaki pulak.
    Azie, toksah 3 ribu, 30 hengget pun dah syukur tp zmn ni kos tinggi. Nak bini cantik mcm org lain, elaun kena lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh kalu cantik, elaun kena lebih ya? Kesian saya yang tak cantik ni. hehehe

      Delete
  21. Hahaha...dpt 3000 ...joli katak mak .....tak do nye lah . Keluar lg ada laaa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah. Kena la redha, kan? Kalu nak dapat 3,000 sebulan, kena tunggu anak-anak kerja, pakat kutip gaji dari depa. Hahahaha

      Delete
  22. kak sy salah seorang "watak" dlm entry akk ni...bekerja lik kerja masak wat kerja umah lagi..kekadang rasa seronok klau dpt jadi surirumah kepala tak byk serabut ...tapi bila di fikirkan imbuhan dan kepuasan terus je bertahan hingga hari ini.. yg penting duit tetiap bulan masyuuuukkk takyah makan hati berulam jantung klau tak dapat elaun dari mytoklaki..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daripada sakit hati mengharap duit orang, baik cari sendiri, ya dak? Dah kita pun boleh kerja, ada kelulusan lagi elok la himpun harta sendiri dan berdikari.

      Kerja rumah tu dah tanggungjawab kita. Buat dengan ikhlas, insyaAllah pahala ganjarannya.

      Delete
  23. Mmg kite yg bekerja xstop tau wat keje....dr mula celik mata pagi sampai la pejam mata mlm...xabis2 keje...penat sgttt...tu blum lg kena drive anto n amik anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nak buat, dah tanggungjawab kita.
      Nanti anak-anak besar, claim balik. Hahahah!

      Delete
  24. mesti azie pandai masak...semua masak sedap...

    mmg patut surirumah dpt 3K tu...x berhenti keje...tp yg bekerja ni rasanya sama je..buka je mata..sampai la nk tido..x habis2 keje..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails