السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Ahad
17-02-2013
Hari Ahad hari cuti. Semua bebudak memang ada di rumah. Macam biasa si omak ini akan plan dah nak masak sedikit berat untuk sarapan, dan yang berat-berat belaka untuk lunch.
Semalam petang, saya mulakan Projek K-Pop @ Projek Keripop saya. Cewahhh....!
Mentang-mentanglah sekarang mudah nak masak inti.
Masak inti menggunakan rice-cooker adalah sangat mudah. Hanya 15 minit, semua ready. Disejukkan sebentar dan ready untuk dimasukkan ke dalam pastri kulit keripop!
*Saya pernah tulis caranya di entri ini > Masak inti karipap hanya 15 minit. Nak belajar tak?. Boleh rujuk jika nak belajar, siap ada gambar di sana.
Kalu ikut petua Kak QUEENIE, goreng dengan minyak yang kurang panas dulu sebelum kuatkan api. Untuk mengelakkan kulit berbuli menggerutu. Jika ikut petua Kak Q tu, kulit karipap akan licin gebu. Tapi sebab si IKA yang goreng, belasah jer goreng. Si omak dah tak sempat nak pesan itu ini dah. Yang pasti memang laku selalu keripop ni sebab dah lama tak buat.
Kerana saya buat 2 kg tepung dan menghasilkan lebih 100++ biji keripop, half-cook untuk frozen. Stok pun kena buat asing-asing untuk memudahkan bebudak nak goreng nanti.
Harap boleh bertahan sehingga 3,4 hari. Kekadang bebudak ni bukan boleh harap sangat. Sekali goreng sampai 10 ketul seorang. Macam makan nasik! Boleh bankrap la si tukang masak.
~...sudah lama tidak terlibat dengan projek memburu di hutan dara sebelah Tenggara, HISYAM menyebut dia sedikit serik sedangkan SERI BULAN teruja belum merasa lalu kesal mungkin tidak langsung akan diajak sama, sehingga Pak Utih menggesa mereka lebih menumpu kepada tugasan di sekolah beratap rembia untuk menjadi perintis kental yang disimbah tidak tiris...~
Cuti sabtu ahad adalah hari bertugas utk kaum wanita, kan? Surirumah mcm akak ni takde rihatnya, nasib baiklah bertiga je. Tapi seronok bila ramai2 kan....mcm2 kerenah. Teringat masa anak dara dulu, melayan adik beradik lelaki, kain baju, tempat tidur.....huhu...senang betul jd lelaki.
ReplyDeleteAnak Kak Azie ada 2 orang lelaki. Depa pun sempoi jer. Makan ikut dan saja. Yang tak tahan, betul. Kain baju depa yang kita tak tahan tu.
DeleteAduh kak.. Sampai 2kg tepung. Da boleh buat meniaga. Rumah saya tak boleh buat frozen. Buat sekilo habis sekilo.nak buat 2kilo tak larat nak ulit la pulak. Padahal isi rumahnya bukan ramai pun. Dua org budak kecik tu boleh tahan makannya. Paling2 pun boleh tahan 2 kali goreng je. Haha..
ReplyDeleteKak Azie buat banyak senang nak stock. Sekali buat biar penat sekali. Ada 2 orang anak dara tolong terap. Kak Azie hanya isi inti dan kelim. Sorang lagi anak dara pastu tolong goreng.
Deletetu dia aihhh...2kg tepung sekali buat....boleh buat bisness tu....
ReplyDeleteakak tak kisah kulit mengerutu ke..licin ke..janji kulitnya ranggup tak berminyak..:)
Anak-anak saya la yang jadi "pembeli"nya. hehehe Betul, bebudak ni bukan kisah menggerutu ke idak. Belasah jer bukan depa kira pun.
DeleteKalau ada kat rumah kakcik pun, mungkin tak panjang hayat keripop tu! :)
ReplyDeleteHampir semua orang gemarkan keripop kan Kakcik?
Deletelama juga tak masak karipap ni... tapi saya tukang wat kari dan papnya suami yg wat sbb dia clipkn guna tngn..lau guna yg sarang karipap xde seni katanya.. sy xreti nk clip guna tngn.. hehe..
ReplyDeleteSebenarnya Maria, Kak Azie pun gunakan acuan juga tu dapatkan saiz yang sama. Kelip juga dgn acuan tu tapi kendian kelim dgn tangan. Tak la susah mana tapi kena buat latihan 2,3 kali then pasti dapat. Kelim dgn tangan lebih kejap bila goreng tak terbuka.
Deleteeh kalau nak buat frozen kena masak half-cook ye kak azie..kena tanya pakar keripop dulu..hehe..sebab kat rumah memang takde masak2 dah..terus masuk freezer. tapi biasa tak simpan lama pun..2 hari je clear semua stok..hehe.
ReplyDeleteBoleh saja tak goreng half-cook pun.
DeleteKak Azie kena goreng dulu sebab tak pandai buat adunan pastri mcm orang meniaga tu, elok saja tak melekat wpun tak goreng. Adunan Kak Azie tu lembut, berminyak sedikit (planta) so keripop mentah tu stick each other. Peti ais tak besar mana pun nak frozen sebiji sebiji. Heheheh
sedapkan kak kalo dpt buat karipap inti sardin + kentang, mesti sedapkan
ReplyDeleteKeripop inti sardin pun lama gak kami tak buat...
DeleteAzie, timekasih la perkongsian 15 minit tu, serius kalau Azie tak citer aritu, mmg akak tak pernah tahu, tu betul2 perkongsian pintar!
ReplyDeletemasalahnya ialah akak takder rice cooker kecik, yg ada utk 10 org makan tuh! bakal jadi kerak jer la gamaknya! haha
Azie, kalau dh lapar, mengerutu ker, kerepot ker, belasah jer!
entri ni mengingatkan akak jaman kecik2 dulu, adik beradik ramai, mmg sekali buat karipap sampai 2-3 kg! small matter jer tuh! kalau kuih talam tu, mak kukus guna dulang besar...haha tp kita enjoy kan?
bukan 10 org makan la Azie, tp 100 org makan! hehe
DeleteAkak.. hanya orang ada anak ramai akan faham cemana cara kita masak. Heheheh
DeleteSaya punya rice-cooker tu pun, rasa macam nak kena tukar hat besaq sikit. Sebab yg itu hanya muat 6 pot. Sekarang ni sekali makan itu semua dah sampai 5 pot. Bila-bila jer dah nak tukar.
Azie, apa 2 kilo tepung? .banyak tu, boleh la sedekah jiran pulak ..gd idea la masak inti dlm rice cooker.tk prnah trbayang pulak..he he.
ReplyDeleteSekarang ni saya dah plan nak mula buat 3 kg sekali buat. Sebab 2 kg ni pun sekejap saja dah susut stocknya...
DeleteAmboi kak....2 kg tpung...klau x de orng tlong...mau patah pinggang nak mmbuatnya tu....sy pun buat karipap guna acuan kak...kadang asben gelak...sbb dia lgi terer kelim karipap tu....hihi...
ReplyDeleteKena ada juga pembantu, tukang gelek dan terap. Saya hanya isi inti dan kelim.
DeleteKalu tak biasa memang sakit pinggang, tapi kalu dah biasa buat, sekejap dah siap.
salam, nampak lebih sedap daripada yang kepit kepit
ReplyDeleteKalu yang kepit tu bimbang selalu terbuka ternganga semula time menggoreng.
Deletepaling suka karipap sardin.. mmg klau beli kueh mesti karipap jd pilihan :)
ReplyDeleteSama ler Kak. Saya pun suka juga keripop sardin. Dah lama tak buat.
DeleteBanyaknya buat sampai 2 kilo karipap.....inti dia banyak mana?..
ReplyDeletekat rumah makchaq pun selalu ada stok karipap frozen.. tapi hat beli la....kalau jumpa hat sedap sekali beli 100 bijik... bila la nak rajin macam Azie dan Queenie..
Biasanya jika 2 kg tepung, saya gunakan 2.5 kg kentang. So inti boleh isi semuatnya, tak la terlalu kempis macam orang meniaga. Untuk 1 kg, boleh dapat 60-65 ketul keripop.
DeleteAlaa... rajin saya pun ada musim jugak MakChaq. Kadang tu rajin terpaksa.
Kak zie
ReplyDeletesi kocik sya ni sibuk suruh ibu buat karipap
ibu kata ibu tak pandai
si kocik bujang ni kata alahhh senang je bu ibu buat mcm ni
picit picit lepas tu tekan
hrrrmmmm....(",)
Kalu dah pandai dan expert, memang la picit picit tekan. Tapi kena la gigih juga. Anak ramai mana cukup nak buat setakat 10,20 ketul saja, kan?
DeleteBestkan bila masakan kita di gemari... rasa puas dan berbaloi, hilang penat lelah, hehe...
ReplyDeleteBebudak ni suka sebab depa tak boleh makan di tempat lain dah. hahahaha!
DeleteWah 15 minit masak inti, ni yg nk cuba ni. Kuih favourite cik abg ni
ReplyDeletemase dalam pantang tolong atuk kopek keledek buat karipap pusing.. atuk jual karipap tu buat sarapan.. bile da habis pantang.. kesian atuk.. takde orang tolong..
ReplyDeletetu dia..2kg tepung tuh!..siap buat stock ye kak..
ReplyDeletepasni senang...tergerak nak mkn goreng aje kan...