Tuesday, February 26, 2013

Menulis syok sendiri. Sapa kata salah?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
27-02-2013


Copy paste satu komen lama seorang pembaca:

“tiap orang ada prinsip dan cara tersendiri...bukan semua orang tulis dalam blog mahu orang lain baca dan komen dan bukan semua orang suka perkara yang sama..aku pun baca blog yang aku suka bukan sebab blog itu popular sebab bukan semua blog yang popular itu menarik perhatian aku..dan aku paling benci blog yang tuanpunya blog rasa dia sahaja yang betul..kalau betul-betul mahu ejaan dan nahu yang betul, baca buku ilmiah dan berilmu..”

Semakin lama mengikuti beberapa perkembangan, semakin pula kita tahu ramai orang menulis dengan sangat ikhlas, dan jujur.

Walau terselit satu dua orang yang menulis seperti syok sendiri.

Tiada satu pun yang salah. Semua boleh. No problemo...!



Bila dah lama kahwin, dan tidak beranak lalu memilih untuk menikah satu lagi, juga tidak salah. Latipah yang ‘kenal luar dalam’ perihal Jamil pun boleh mudah saja meneka ada yang tidak kena.

Pun tidak salah. Semua boleh. Yang tak boleh, bila kena kejar dengan bini(s), jangan pernah fikir nak terjun jambatan bunuh diri. Itu salah.






 ~....walaupun laman nampak lengang, tapi HISYAM sedar ada rumput sudah panjang, ada tempurung sudah retak berlubang dan ada kasih yang masih sayang tetapi SERI BULAN masih juga ingin menyorok muka buruk di balik kain tutup tingkap yang kusam tapi tetap wangi macam Flat Seri Wangi...~




30 comments:

  1. Kak Zie, tajuk ni really grab my attention! Saya menulis mmg sebab syok sendiri... dah lama dahhhhh... menulis bagaikan terapi bagi saya & yg penting networking juga lebih luas... mcm2 org, pengalaman & pendapat yg buka mata kita bila berblogging! Hidup sebenar bak drama juga benar2 wujud! Masya'Allah...

    ReplyDelete
  2. hehehehe... mcm berkaitan pulak.. :)

    ReplyDelete
  3. tul tu azie...lain orang lain pemikirannya...ada yang buat blog tuk lepaskan perasaan...ada yg kongsi ilmu dan pengalaman...suka hati masing2 la...

    ReplyDelete
  4. haha.."pah..mana butang baju melayu aku Pahhh..."

    ReplyDelete
  5. salam. sy berblog sbb nak konsi pengalaman hidup. kalau org komen sy berterima kasih. if not, sy redha..

    ReplyDelete
  6. Setuju sangat.
    Menulis biar berhemat
    Itu kena ingat

    Stail tak kisah
    Apa saja kita Sesah
    Tak payah susah susah.

    hehe.

    ReplyDelete
  7. Salam AA,
    Betul tak payah susah2. ikut hati. Mcm mama, mama memang suka gambar, mama suka tgk sambil letak ayat2. moga ada yg baca dan utk sendiri ingat.
    Senyum selalu AA.

    ReplyDelete
  8. hhhmmm.. sy pun suka tulis blog ikut suka hati sendiri.. org suka ke.. org tak suka ke.. kekadang tak kisah sgt.. lantak pi la kann.. :)

    ReplyDelete
  9. Saya pun tulis mungkin jugak macam syok sendiri, hehe. Tapi sapa yang sudi baca tq la banyak2..Yang penting kita rasa enjoy macamana saya enjoy baca entry kakak...

    ReplyDelete
  10. blog umpama dairi buat saya...
    untuk tatapan anak - anak juga....
    yang suka baca blog saya terima kasih....

    ReplyDelete
  11. zureen pun selalu tulis ikut syok sendiri jugak..bila rasa nak tulis,tulislah..kalau tak ronda-ronda baca blog lain pun still syok jugak..he3

    ReplyDelete
  12. pada saya biarlah syok sendiri asalkan kita tahu ada perkara yang kita nak sampaikan.. tapi bila perkara yang kita mahu sampaikan tak sampai kepada orang lain, itu bukan hal yang perlu kita fikirkan sangat sebab dah namanya syok sendiri kan he..he..

    ReplyDelete
  13. entri SS memang best, kalau boleh ada masa nak ulang baca hak sendiri punya entri.... dan sy sangat bersetuju dgn AA dlm hal ini, ... tak salah melainkan syok kat 'bini/anak dara org' eh.....haha. *menyimpang.

    ReplyDelete
  14. AA
    I skerlah komen pembaca yg you quotekan kat atas tu.

    Best apa tulis syok sendiri. Lagi best sebab tak dikenakan bayaran selain bayaran you know, I knowlah.

    ReplyDelete
  15. Kak Zai buat n3 tak nak syok sendiri tapi lebih untuk tatapan anak2 manalah tahu kalau mereka rasa rindu boleh baca apa yang mama mereka tulis.

    ReplyDelete
  16. AsSalam AA,

    Blog auntie ikut gerak hati, gembira, sedih pengalaman sakit dan juga bahan2 ilmu agama yg boleh dikongsi. Tak kisah org suka baca TQVM, tak suka boleh blah..bahahahaha

    ReplyDelete
  17. Kakak memang syok sendiri Azie. Apa yg kakak tulis sebab kakak syoklah tu..

    ReplyDelete
  18. tulisan kita cara kita, orang yg baca ambil pengetahuan....

    ReplyDelete
  19. I memang tulis dgn rasa syok sendiri...syok pd anak2 sendiri dan syok pada hidup sendiri....hehee takpa kot sbb kita tak sakitkan hati org....dan kita tak rasa cemuih kat sapa sapa kan...:-)

    ReplyDelete
  20. depend pada niat tulis blog...heheh....mmg takde salahnya..kann..

    ReplyDelete
  21. blog pun banyak yang berilmiah la..walaUPUN BANYAK JUGAK ANG MERAPU..HEHEH

    ReplyDelete
  22. kita manusia... rambut sama hitam, hati lain-lain...

    boleh camtu?

    ReplyDelete
  23. setuju! tak yah dok kisah lah nak tulis apa pun selagi tak bertentangan dgn agama dan sensitiviti masyarakat majmuk kita nih. blog kan utk ekspresi, jadi dri sendiri bila mnulis baru puas..juz my humble opinion jer ni kak ^_^

    ReplyDelete
  24. macam-macam blog ada, gaya penulisan pun bermacam ragam...pilih saje yang mana suka...

    ReplyDelete
  25. Salam AA,

    sukar bagi Ratna untuk mengulaskan mengenai ragam penulisan seseorang itu, contohnya diri Ratna sedangkan anak-anak semua berkata gaya penulisan Ratna begitu kolot yang diselang selikan dengan perkataan masa kini yang terkadang itu seolah tidak kena gayanya...
    namun "syok sendiri" itu terpulang kepada diri memasing dimana "kebangggaan, terpesona, kagum atau teruja" terhadap sesuatu itu yang dibangkit dalam penulisan banyak disalah fahami oleh pembaca yang terkurang ngerti dengan bahasa kias yang berkias secara bersahaja... gimana pun bagi Ratna selagi penulisan itu bernada mesra dan gambaran photos tidak mencerminkan "riak" yaitu menunjuk-nunjuk mengharap pujian semata "blog" tersebut Ratna hormati sesungguhnya... karena setiap baris perkataan yang dikarangkan ada lah datang dari dua penjuru yaitu naluri hati dan akal minda diseiringkan bersama sebagai mengimbangi kata-kata bahasa penulisan yang bertaraf benar keikhlasan si-penulis atau tuan punya blog tersebut yang ingin disampaikan kepada insani mukabumi nan luas ini tanpa niat muslihat memancing hati para pembaca yang mungkin senang terpedaya...
    Panjangkata, rambut sama warnanya yaitu hitam... oops ! dizaman sekarang sudah berwarna-warni.. dan hati memasing berbeda-beda jadinya selera memasing juga berbeza.. bukannya senang untuk "mempuaskan hati" setiap kehendak insani dengan pelbagai adat dan resamnya...

    Ratna memohon kemaafan wahai AA karena komentar mengomel kali ini kok menjela panjangnya... sampai nanti.

    ReplyDelete
  26. Bagi saya tulis blog ni ikut kata hati, ada orang suka baca Alhamdulillah, tak suka tak pa, no problem, hehe...

    ReplyDelete
  27. akak pun syok sendiri hihi...almaklum la syok sendiri ni freee...'kan sis kan? ngeeee............

    ReplyDelete
  28. haha..mmg syok sendiri..kebetulan ada lak org baca n suka..tak salah pong kan.. :)

    ReplyDelete
  29. Selain perkongsian idea (baik ilmiah atau merapu) walaupun sesetengah blogger mengatakan hasil tulisan mereka untuk diri sendiri (tapi sangat mustahil sebab akan ada pengunjung yang akan tersesat dan membacanya - walaupun sudah 'diprivatekan' blog tersebut), tulisan dalam blog juga sedikit sebanyak turut mencerminkan pendirian & peribadi blogger.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails