Monday, February 4, 2013

Gulai Rebung Madu untuk Kak QUEENIE...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin
04-02-2013



Sembang-tanya-borak maya di blog seorang blogger yang handal memasak; Kak QUEENIE lalu apabila Kak Q menulis tentang ‘tanduk rebung’ terkeluar kisah pasal Rebung Madu.

Lalu saya kongsikan kisah Rebung Madu yang saya selalu makan tiap kali ada program dengan geng Perlis: AnakPerlis.com (AP.com). Gulai Rebung Madu ni memang menjadi menu popular di Perlis dan selalunya kalu ada kenduri, lauk ni memang akan ada.

Saya belajar makan pun dengan depa la...



Gulai Rebung Madu ni biasanya dimasak bersama daging or daging tetel (yang ada banyak lemak tu).



Saya belajar ‘menggubah’ rebung ni pun dari depa. Mula-mula memang failed selalu, tapi rasanya sekarang ni dah expert skit...!
*pic rebung yang sudah diproses, direbus dan diimport dari Perlis ke KL, lalu sedia untuk dipotong-gubah.



Saya ada beberapa koleksi gambar proses Gulai Rebung. Ini dari periuk gulai daging yang belum dicampur rebung.



Ratah saja pun best...!


Antara hasilnya. Dari koleksi peribadi saya, sendiri punya gambar tak cilok orang punya.

Boleh juga Google untuk melihat beberapa lagi versi Rebung Madu yang mungkin berbeza.

Kak Q, agak-agak boleh tak masak camtuh? Orang handal masak ni, bagi apa pun depa boleh buat, kan?




 ~...mengintai SERI BULAN di sebalik rimbun buluh batang kuning sudah menjadi buah mulut orang kerana Jalal yang ditangkap mengaku dalam malu sehingga HISYAM merasa hendak menebang semua buluh biar laman terang biar bulan nampak benderang...~




40 comments:

  1. Lain kali roger sya ye nak datang bawak pinggan hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pinggan tak cukup, kena bawa mangkuk tingkat!

      Delete
  2. mmg superb gulai rebung madu...perlis punya style....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Semua Perlis punya style. Lain negeri harus la ada juga, tapi lain cara agaknya.

      Delete
  3. arhahaha....tenkiu la laling ku chenta! siap puji bagai sampai lembik lidah akak nak habiskan baca hahaa...

    sis, kalau awak tak tulis apa2 dlm entri ni kan, cuma tunjuk gambar jer, sure akak pengsan2 ingatkan tu ialah gambar lontong panjang yg bungkus daun pisang, serius giler! menariknyaaa....(gambar yg ada tangan tengah potong2 tu)

    serius la, ni pertama kali akak tengok mende ni, patut la Indamarya tulis dia boleh main petik2 jer rebung tu...camner pokok buluh madu tu plak ek? agaknya yg jenis org buat pancing ikan tu ker?

    apa un akak tak reti masak gulai tu, kasi akak try test rasa dulu, mana tau nanti boleh agak2 apa bahan dlm tu, eeee....che che che che(kot la macam handal benor! wakakak)...mana nak cari mende tu kat sini Azie? akak ada nampak rebung jeruk kat pasar kaler kuning kurus2 panjang runcing, sama tak tu? tp yg tu ada bau la sikit...tu yg pening tu ekekek...

    aaaargghhh gulp gulp gulp, nak masuk sarang akak balik lah1!! lenguh akak telan air liur nihh...tenkiu ya sis atas usaha ni, cayang peluk kuat2 ngghhhhh!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cama-cama kacehh...!

      Saya selalunya terima rebung tu dah rebus, jadi dah tak berbau.
      Menu gulai tu tak beza dengan gulai daging lain (orang belah Penang kata kari...). Saya tengok depa dok masak serupa jer macam gulai daging or gulai ayam biasa tu.

      Delete
  4. nampak mcm sedap je w,pun saya x berapa minat dgn rebung
    nak pulak kalau daging tetep ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu Kak Azie pun tak minat rebung ni. Kat kampung dulu langsung saya tak sentuh sebab baunya yg busuk. Agaknya rebung jenis bukan madu kot. Tapi yang ini sanggup ratah semangkuk pun suka!

      Delete
  5. Saya suka kak azie...rebung madu tuu...tiba2 teringin nk mkn gulai rebung dgn daging..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat kedai-kedai makan susah juga nak cari yg jual ni. Maklum rebung madu tu bukan semua tempat ada ditanam.

      Delete
  6. Meleleh ayaq lioq la Kak Azie...

    ReplyDelete
  7. Tak pernah makan. Tapi bila terkenangkan kelazatan gulai daging tetel di campur dengan rebung, pasti marvelous kan.

    ReplyDelete
  8. nampak betul-betul menyelerakan...makan dengan daging tetel sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Ratah saja pun sangat lah sedapnya.!

      Delete
  9. Sedapnya rebung masak lemak. Tapi orang ada athma macam kakcik ni, boleh kena alahan kalau makan rebung. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh orang yang asma tak boleh makan rebung ya? Betul lah, alahan tu kan?

      Delete
  10. salam...sedap nye. Bila lah dapat merasa ni agaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap. Kalu pergi majlis kenduri kahwin di Perlis, harus dapat rasa.

      Delete
  11. assalam AA..sedapnya..acik biasa makan ni..kawan yang dari perli selalu bagi yang dah siap gubah dah rebus..tinggal masak je..sedaaappp sangat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh dapat yang dah siap gubah lagi best. Tinggal nak masak saja... Untung Acik.

      Delete
  12. dah pernah cuba nak makan rebung tapi tak boleh masuk..
    tak tau la masak apa yang sesuai dengan saya nih..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya rebung ni memang masak gulai yang sedap. Ada juga yang buat Masak Lemak Cili Padi dengan udang or ikan mungkin.

      Delete
  13. Replies
    1. Belajar la makan, pasti suka nanti.
      Tapi kalu tengah mengandung, jangan la makan dulu.

      Delete
  14. rebung tau masak lemakjer.. tau masakni sebab jiran bagi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, masak lemak pun sedap. Kena lak dengan sambal belacan.

      Delete
  15. sedapnyee kak
    saya paling suke rebung
    nie rebung muda kan ..
    masak lemak sedapp lah ;)

    ReplyDelete
  16. saye suke rebung.. masak lemak cili api pon sedap..

    ReplyDelete
  17. tak pernah lagi jumpa /makan rebung madu.... selalu yg dah di jerukkan tu je

    ReplyDelete
  18. Salam. Kazana datang dari blog Queenie yang cekap memasak tu. Salam kenal ye. Nanti masak untuk akak pulak ye azie.. hehe..

    ReplyDelete
  19. Azie...
    Dah terlanjor roger sya... Roger akak sekali tau..
    Akak lebih berkenan sambal dlm mangkuk gulai rebung tu....
    Sambal apa tu?

    ReplyDelete
  20. Azie, rebung ni la yang saya tanam di laman saya.tk behnti keluaq rebung.kena cepat ambik kalau tidak jdi buluh.memang sdap buat gulai.ratah saja boleh habis spinggan.

    ReplyDelete
  21. ada lagi tak kak lauk rebung madunya, saya nak datang makan dekat rumah ni...hihihi

    ReplyDelete
  22. Pakchaq ada tanam rebung madu ni di Taiping, benih ambik dari Jitra.

    Memang sedap & manis kan..

    ReplyDelete
  23. meleleh ayaq liuk nak makan gulai rebung..sama ada gulai rebung madu atau rebung bukit memang sedap. tiap kali balik jitra ni la dulu yang dicari..=)

    ReplyDelete
  24. orang kedah & perlis memang terkenal gulai daging dgn rebung madu. memang sedap, makan tengahari kat kedai2 makan pun ada juga jual macam ni kak..saya pandai makan ni pun sejak duk kedah ni jer..masakannya memang terbaik..teringin nak makan yg kak azie buat tu..

    ReplyDelete
  25. Salam kak..first time sy makan gulai rebung madu ni may tahun lepas semasa tgk adik konvo kat arau tapi kureng pd tekak sy pasal rebung tu rasa macm masam mungkin nasib sy tak baik tersalah pilih gerai... nak cuba lagi masakan rebung madu ni jika ke utara lain kali.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails