Thursday, April 29, 2010

Bukan Kerana Lawa atau Cantik, Tapi Kerana Aku Sayang...

Banyak betul isu panas di sana sini. Harap-harap sehari dua lagi, sejuk lah tu...

Hari ni, sengaja nak melaram semula baju lama yang bertahun aku gantung jer buat pandang-pandang sebab ingatkan tak muat, lagipun orang dah tak pakai lagi jenis fabrik ni.

Baju ni aku jahit sendiri (dulu belajar kat kelas di Chow Kit 6 bulan, tahun 1997 ker 1998, aku pun dah lupa). Pakai tak sampai 10 kali, pastu simpan dalam almari baju TOKLAKI. (ya, almari baju kami memang berasingan sejak mula kahwin lagi).


Baju kain sari kaler PURPLE yang aku sangat sayang. Bukan pasal harga, tapi sebab aku jahit sendiri. Kebaya lak tuh. Cissss.. Aku tak pernah cantik pakai kebaya. Jangan tanya kenapa... Sendiri tau, ok.

Ada lagi 3,4 helai baju yang aku jahit sendiri dan aku sangat sayang walaupun tak pakai lagi. Sebab sekarang ni aku dah tak pandai menjahit lagi. Dah ilang terus ilmu yang aku belajar dulu tu. Teruk aku ni. Bayar yuran saja nak bagi cikgu mengajar tu dapat rezeki, dan tokey kelas tu ada income. Ok lah tu kan? Kalu dah tangan keras, memang keras laaarrrr... Skang ni yang aku handal adalah jahit lencana sekolah kat baju sekolah anak-anak jer... Itupun jahit tangan. Setahun sekali. Awal Januari. Hehehehehe.

Oh ya lupa plak. Kenapa aku pakai balik dan masih muat? Silap. Bukan aku slim. Bukan sama sekali. Ianya muat kerana, dulu lagi aku memang dah besarrrrRRRR...! harharharhar!


~...SERI BULAN memang tidak cantik, tapi hatinya diyakini baik. Nilai persahabatan dengannya memang sangat tinggi. Tapi mungkin tidak setinggi HISYAM, yang sebelah tangan saja boleh capai kelapa gading tepi serambi. Hikhikhik!~




22 comments:

  1. Aslmkm Azie.
    So, arini dah tak tension sgt? Satu perkembangan yg bagus. Teruskan ceria2kan diri ya.
    Kekadang Kak G pun buat cam gini2 juga nak release tension.
    Mmg benar, byk yg kita belajar tp tak diaplikasi ... ilmu itu terus menurun & pudar pupus gitu saja. :(

    ReplyDelete
  2. fewiiiiittttt! ;)

    tak dak gambaq full body ka? muahahahhahaha

    ReplyDelete
  3. lepas 15 mei nanti bley laa bukak kedai jahit plak kat umah tu... wakakakakaaaaa chilllllll lerrr makkkk..!!!

    ReplyDelete
  4. ANYSS > apa ler yg suspen tu? Tajuk nya kah? hahahaha


    Salam Kak G > Benar kata orang, Practice Makes Perfect.. tu ler. Tak dilatih, tak dipraktik, langsung tak ingat lagi dah.. Kena masuk kelas balik.

    ReplyDelete
  5. SHIKIN > Kakok oooiiiii.... ayat full body tu tingat plak kat satu dialog dalam kisah Mr.Bean, scene melukis dlm kelas Perancis.."bodyyyy... bodyyyyy...!"

    ReplyDelete
  6. ICE > apa pasat mau tunggu 15 hali bulan? sikalang jugak boleh kasi jait. apa balang mau jait? kepala kata mulut?

    ...sambil berjalan bawak kotak menjahit macam Apek dlm Bujang Lapuk..!

    ReplyDelete
  7. Samalah kita.. dulu kakcik boleh buat kurung dan kebaya sendiri.. tapiiiii.. skrg ni - jangan harap! Baju lama?? Hanya jubah yang masih muat (itu pun yang tak ada potongan punya!) :)

    ReplyDelete
  8. kita tak reti, tak pandai, tak suka menjahit jahit....

    ReplyDelete
  9. Zureen pun kali terakhir pakai kebaya tahun 1997 juga(masa majlis kawen)..

    Lepastu..faham2 ajelah sendiri (sudah semakin cute..takmo muat lagi..)he3

    ReplyDelete
  10. nape tunjuk gambar kain & kasut je?
    tunjuk le full bodi..hehehee

    ReplyDelete
  11. KAK CIK > Takper... baju lama tu kalu masih elok, atau mahal, nanti wariskan jer pada menantu.. hehehehe.


    FA > Kalu dah tak reti tu, tak leh nak kata apa dahhhh... Mujur pandai beli. hikhihikhik!

    ReplyDelete
  12. ICE > Kak Azie dok bayang si comel sepet tak bergigi tu yang dok gelakkk!



    ZUREEN > Takperrr... Yang pasti tetap merasa pakai kebaya, kan?

    ReplyDelete
  13. ACU > kain dan kasut tu jer yang berbody. Yang full bodi bukan lagi dipanggil body.. hehehehe

    ReplyDelete
  14. Wah...ruang komen yang sudah semakin mesra pelanggan:)..

    Cantiklah baju tu, Nida lak kalau pakai kebaya leper sana sini... hehe

    ReplyDelete
  15. NIDA > Kak Azie mula2 guna ruang komen yang full page, tapi ada yg bagitau selalu error so depa suggest guna pop up window... harap2 tak ler selalu error...

    Ehh NIDA pakai kebaya cantik, sebab cukup langsing dan cukup tinggi.

    Tapi selalunya, kita ni, dah berumur skit dn anak2 dah besar, seganlah nak pakai gitu, kan?

    ReplyDelete
  16. dah lama aku tak berkebaya huhuhu... ;(

    ReplyDelete
  17. ECHAH > Mana hang lempaq kebaya hang tuh COMBI?

    ReplyDelete
  18. Tak sangka terketawa baca entry kak azie ni. Betul suspen je.
    Tapi kainnya nampak cantik la...
    Kenapa tak ambik gambar penuh.. ala malu2 plak...

    ReplyDelete
  19. V.I.C. > hehehehe. Kain sari tu memang ler cantik, susah nak jaga, susah nak gosok.

    Memang malu nak amik gambar penuh. Bukan malu-malu lagi.. tapi nanti jadi tak malu.. wakakaka!

    ReplyDelete
  20. Cissss.. Aku tak pernah cantik pakai kebaya. Jangan tanya kenapa.

    ciri ciri orang yg nak pakai baju kebaya macam jam pasir tuhhhh..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails