Saturday, April 24, 2010

Lempeng Kelapa yang sedikit Hangus, rasa macam nak Lempang Kepala...

Lempeng Kelapa sajian petang ini. Campur kelapa parut, boh garam dan gula merah (bahasa canggih; brown sugar). Nak cicah dgn sambal (tak sempat buat) tapi cicah dengan sirap gula Melaka.

Belasahhh.. janji budak-budak senyum sampai telinga. Mandi pun awai dari biasa. Tak yah jerit takyah jeling, sendiri tau. Nak makan sedap mesti mandi dulu.

Snap 2 keping dulu, padahal buat nak dekat 12 keping.
Lempeng yang penuh kenangan, kenangan masa kecil.

Tengah tunggu air masak, nak buat Teh-O. Taip entri ni dulu. Kalu lempeng hangus atas dapur aku akan Lempang Kepala aku sendirik...! Harharharhar!

*Buat orang yg nak layan bola jap lagi: ManU lwn Tottenham. huh!


~...HISYAM, SERI BULAN tau awak sangat suker Lempeng Kelapa ni, tapi jangan harap lah, sebab awak belum mandi. Ngeh ngeh ngeh...!~


17 comments:

  1. Bonda beta biasa buat lempeng masa wa belum baligh dulu. Bonda kata lempeng ni ialah pizza Malaysia. Masa tu wa pun tak tau pizza tu haper...

    ReplyDelete
  2. salam kak..
    sedap jugak kan kalau sekali sekala makan lempeng kelapa nih..
    dulu kekecik selalu mak watkan bekal utk Tuya g sekolah.

    ReplyDelete
  3. salam buat AA...
    lama tak makan tempek pisang...

    ReplyDelete
  4. KHAYALKHAYAL > Memang unik makanan tradisional emak kita zaman dulu kan?


    TUYA > Bonda Kak Azie bawak bekal pi bendang. Tapi dia sengaja makan tak habis, sbb dia tau, kami mesti berebut bekalan tak habis dia. Lempeng tu dah sejuk, liat tapi tetap sedap..!

    ReplyDelete
  5. PAKLONG > Pun sama macam AA juga. Di kampung memang kami pun panggey Tempek Pisang. Nak lagi sedap, masa masak tu guna daun pisang. Perhhhhh... wangi!

    ReplyDelete
  6. masa kecik2 dulu selalu gak makan lempeng tu, skrg bila dh tersa sgt nk mkn, wife mesti buatkan. selalunya mkn dgn gula biasa jer atau susu manis pn sodap jgk

    ReplyDelete
  7. Sedapnya lempeng kelapa... mengimbau kenangan dulu-dulu...

    ReplyDelete
  8. EELOBOR > Makan dgn susu? tu dah jadi pancake dah tu...


    CALUK > stroberi? lum tumbuh lagi yg di belakang rumah tu...


    KAKCIK > Sapa yang berasal dari kampung, mesti tau lempeng nih...

    ReplyDelete
  9. hehehe, beza ker lempeng ngn pancake tu kak azie. saya tau mkn yg dh siap jer....

    ReplyDelete
  10. Aslmkm.
    Arini dah start jalan awai, la ni Kak G sambung jalan mai sini. Sat lg nak p pasar malam pulak. Baru betui2 sakan. Hehe.
    Hmmm, sedap kan pek-pek nga nyiok ni! Mak Kak G campuran NS, dia campur santan pekat ... lg la kaw2 ... terangkat 3-4 keping. :)

    ReplyDelete
  11. Azie,
    Di Pahang dipanggil Lempeng Nyiur, cicah dengan sambal tumis. Di Melaka pun dah mula dijual di warung-warung tertentu. Petang ni akak buat bubur jagung tapi jagung tin, cream style, kalau tak habis buat pudding jagung lah nampaknya.

    ReplyDelete
  12. anda telah diberikan wasiat....sila layari link dibawah..muehehe :)

    http://azrulhisham.blogspot.com/2010/04/tetiba-dapat-wasiat-menjaga-seekor.html

    akak..nak lempeng gak..bukan pelempang tau..haha

    ReplyDelete
  13. Salam Kak G... amboi jalan-jalan pasar malam. Sedap kalu dapat Apam Balik tuh..


    Kak NORA > Amboiii.. Bubur Jagung. Baru malam tadi anak dara saya dah sound, lama saya tak masak Bubur Jagung. Teruja gak nih. Tapi belum pernah pun saya guna yg dlm tin. Biasanya guna jagung mentah tu. Beli kat pasar.

    ReplyDelete
  14. AZRUL... dah amik dah lombu tuu...

    ReplyDelete
  15. amin bin khalif

    WAH saya amat suka lah lihat inih LEMBUUUUU BEROKKKKKKKKK > alamaKKKKKKKK amat lebab HUJANNNNNNNNN di planet tetapi masih panasssss juga planet. beradu sambil lihat kek capati sambil lihat GAME arsenal JUARA >
    Lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii KAH KAH

    ReplyDelete
  16. kalau lempeng lemak masin cicah kari,perghhh!!!emak IX selalu buat :D

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails