Friday, April 30, 2010

Bukan Komplen, Saja nak Sakat...

Okey, lets lupakan rasa kuciwa mengejut tadi tu dengan entri ini. Kisah tadi siang.

Jumaat. Lunch time. Kali pertama turun lunch dalam minggu ni. Sejak Monday, langsung tak turun lunch, korang percaya tak? Tak percaya sudahhhh...

Kawan seofis ajak makan kat Sg Wang. Lama tak makan McD. Plan asal aku nak tapau Yee Mee Kungfu jer, makan sensorang kat pantry. Macam tak biasa. Tapi yang mengajak guna ayat ni, "Jom la, bila lagi nak makan sesama, dah nak resign nih..." Adehh! Ok lah.

Sungguh terkejut gak, baru masuk jer dari jauh 2,3 orang staf dari kaunter dah lambai, "Selamat Datang..! Welcome sir.. Welcome!." Lebihkurang gitulah ayat diulang-ulang. Kami senyum dan bergerak hampir. Dah memang nak makan pun. So order sambil gurau-gurau dengan bebudak tu.

"Wahhh bagus ek. Warm welcome. hehehe..." Budak-budak tu sengih.. Mungkin ni sebahagian dari tugas depa gak kot, tapi muka ketat jer, nampak sangat separuh terpaksa. Agaknyer larrrr...

Aku sedia maklum, di sini orang lain ambik order, orang lain yang akan sediakan. Berpandu kepada order yg tertera di skrin kecil kat belakang kaunter. Wehh aku berdiri nak dekat 5 minit wehhhh!

Sorang staf mundar mandir, pakai uniform lain skit dari yg lain. Harus pangkat tinggi skit kot, supervisor mungkin. Agaknya lahhh.. Aku teka dalam hati jer, aku mana pernah lagi kerja restoren segera. So si mulut jahat ni berbunyi lerrr...

"Kalu sambut customer bagus, tapi tunggu order lambat sampai pun, macam tak relevan gak kan?" Tertoleh ler juga muka staf tu. Saja jer makcik ni kuatkan sogha, cik kak oiiii... Kalut dia tengok kat skrin cashier tu. Sambil jerit,

"Buat order no 12! no 12..!" Kelam kabut aku tengok sorang pegi buat air dan segala macam yang aku order. Amboiiii! aku senyum sengih jer. Bukan lapar sangatpun benarnya. Tapi kalu tengah lapar kalu? Harus aku lompat kaunter dan buat sendiri burger tu.. uishhh!

Lepas makan kami meronda Sg Wang. Rasa macam lama aku tak meronda. Takda apa pun sebenaqnya nak tengok. Serupa saja. Yang berubah cuma muka-muka promoter kat area lobi dok promote segala macam pakej telekomunikasi. "Tak ambik rugi kakkkk..." Dialog paling popular. Yaaa... aku rela rugi, dikkkk...


Nak dekat 9 tahun aku kerja sepelaung dari Sg Wang, aku tak pernah masuk kedai Hot Market ni. Kalu kawan tak bawak, sampai sudah aku tak tau ada kedai cenderahati yang murah-murah tu di situ. Baru bukak ker? Nampak sangat aku naif bab ni, padahal kedai ni 2nd Floor jerr... Nak datang lagi lah. Tadi tak beli apa pun. Depa jer survey barang untuk Mother's Day.

Buat-buat tak nampak jer bila sales girl tu jeling kitaorang... hehehehe Jakun agaknya makcik-makcik nihh...

Barang yang paling suka nak tengok. Tapi tak beli pun, sebab aku dah ada banyak koleksi ni.

Citer lunch sejam jer (wpun hari Jumaat), tapi tulis dalam blog macam nak buat Hikayat Merong MahawangsaMaju plakkk.. Dah lah ek...

**Tak sabar menunggu bukan bermakna gelojoh, tapi aku sungguh teruja nak terima FM ini yang dikirim thru mms sebentar tadi.


~...SERI BULAN pasti sangat berterimakasih kepada kawan HISHAM...





9 comments:

  1. salam...
    mak aii..jeliternyer cincin akakkkkkkkkkkkkkkk...

    ReplyDelete
  2. suka tgk gmbr kak azie berposing dgn bear, sempat lg pa lpk. peduli hapa ngn sales girl kan? hahahahhaha

    ReplyDelete
  3. salam...
    jalan-jalan mencuci mata dan mengisi perut.... akak pun dah lama jugak tak merayap kat sg wang.. dulu, semua kat sg wang... shopping, makan... dating... main ice-skating....

    ReplyDelete
  4. PAKLONG > Kalu saya pakai, boleh jelita sama tak? hehehehe...


    EELOBOR > Kalu dah jumpa teddy bear, bleh jadi bebudak pulok...

    ReplyDelete
  5. AKAK > Sekali sekala merayap tanpa tujuan memang best. Singgah masuk jamu mata. Dolu2 Sg Wang ni ada cinema, memang meriah, skang dah takda tapi tetap seronok merayau.

    ReplyDelete
  6. Hot market tu dah lama wujud kak. Vic pun pernah pi hot market sg wang. Tp sbnrnya... klang dan shah alam pun bersepah hot market. Harganya mmg murah sedikit sebab rata2nya produk dia made in China.

    ReplyDelete
  7. VIC > Punya la banyak kedai kat Sg. Wang tu sampai Kak Azie langsung tak ternampak Hot Market ni. Yup, memang hampir semua barangannya dari China.

    Murah dan banyak pilihan...

    ReplyDelete
  8. amin bin khalif

    DEGILNYA makkkk piluuuuu yek MAKKKK mahu sakat worang ka MAKKKK > ahakssssssssssssssssss larikkkkkkk

    ReplyDelete
  9. yang dah banyak koleksi tu...beli je..buat2lah cenderamata untuk orang yang tak de ni..hehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails