Monday, October 17, 2011

Macaron Purple...

Assalamualaikum
Senin
17-10-2011


Lately, sana-sini orang sudah ramai bercerita tentang macaron.

A macaron (French pronunciation) is a sweet confectionery made with egg whites, icing sugar, granulated sugar, almond powder or ground almond, and food coloring. The macaron is commonly filled with buttercream or jam filling sandwiched between two cookies. Its name is derived from an Italian word “maccarone” or “maccherone”.

Sebenarnya aku bukan peminat makanan manis. Kuih raya pun pilih-pilih saja. But, kali ini macaron kena try la.


Kawan sekerja beli dari sebuah kedai di KLCC.

10 pcs = RM30. Jika beli 1 pc berharga RM3.90. Beli banyak jimat sedikit, tapi makannya cuma boleh seketul dua sahaja. Manis!


Pilihan tetap PURPLE, blueberry. Nampak blend plak warna tu bila disnap bersama keyboard putih! *kotornya keyboard aku!


Walaupun cantik dan enak, aku cuma bleh makan seketul. Sebab manis dan lemak berkrim. Agak susah untuk menjadi snak paberet.

Harus dipuji, macaron memang cantik menawan. Ianya sekeluarga dengan kek. Peminat kek mesti suka.


*ALL BLACKS menang 20 berbalas 6 dengan Australia petang semalam di World Cup Rugby 2011. Yessss....! Pegi final!



~...HISYAM harus berada di luar daerah beberapa hari lalu SERI BULAN diamarankan agar pulang mengajar berteman terutama ketika melintasi kedai kopi nan sebuah itu, tetapi SERI BULAN lebih rela tidur di sekolah berteman nyamuk sambil merenung bulan di celahan daun nipah...~


40 comments:

  1. tak pernah rasa nak makan macaron ni mokyang, nampak mcm manis mcm sejenis biskut warna kuning yg jual kat kedai runcit dulu2 yg dibuat dari telur & gula...

    ReplyDelete
  2. Kakak pun kurang minat manis. AA memeng peminat purple kakak dah perhatikan.

    Tak sangka AA juga minat All Blacks ye:)

    ReplyDelete
  3. Boleh tahan juga mahalnya..Zureen belum pernah merasa pun..he3

    ReplyDelete
  4. maniiiisssss benda ni...

    terasa melekat kat kerongkong..

    ReplyDelete
  5. tetapi SERI BULAN lebih rela tidur di sekolah berteman nyamuk sambil merenung bulan di celahan daun nipah...

    seronoknya dapat mengintai bulan di celah daun nipah kan kak zie
    sangat klasik...

    sya tak pernah lagi makan makaronah tu, nampak mcm sedap sbb harga dah gitukan, jadi haruslah sedap ye tak? ;p

    ReplyDelete
  6. lama dah nak try buat macaron ni ... tak sempat2 lagi ....

    ReplyDelete
  7. dulu sy xtau pe tu macaroon tp skali da rs...mak ai nk lg..tp mahal jg ye...nk wat x tau plak

    btw kak nk tanya gathering blogger tu da btol2 kompem ke? (ada ati nk join ni)

    ReplyDelete
  8. akak selalu jugak buat untuk tempahan tapi tak suka makan..tersangatlah manis.....

    Azie bersekolah atap kat mana tu...sekolah azie masih ada daun nipah......

    ReplyDelete
  9. teringin nak merasa. nampak mmg cumel dan cantik

    ReplyDelete
  10. Ella penah order macaron in online. Org Melayu kita yg buat, RM2 sebijik. Setuju dgn kata-kata kak azie, sedap tp manis. So, tak blh nk mkn byk, kan.

    Kak Azie, tq eh selalu dtg blog kita. kita suka dpt kwn dgn Kak Azie. Hihi.

    ReplyDelete
  11. aina peminat segala pencuci mulut & peminat ekk tentunya! nanti nak gi KLCC lah nak beli macaron purple tuuu....

    ReplyDelete
  12. la ni, macaron fever. tapi tak pernah rasa pun, betui ka manis sangat..aduhhh susah tekak ni nak telan tak pun boleh makan sampai 2, 3 jam seketul ja.
    hohohoho tengok jugak ka rugby, saya sampai menjerit2 la kat rumah padahal bukan reti sangat pun rules rugby nih. suka suka suka..all blacks masuk final

    ReplyDelete
  13. takde rasa nak mencuba benda ni, tak tau la naper...

    ReplyDelete
  14. salam..tulah psl mls nak buat macaron ni..tak tahan manis tu...jomlah check sape pemenang ga masterchef malaysia?

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikom kak azie :)

    teman idok peghonah lg menchube. dengor kate org2 kampung kite (Peghanchis) nun, deme minum kopi pahit ptg2 makan mekerun ni.. baghu le belen... katenye le...

    ReplyDelete
  16. saya tak berkenan benda yg manis2 sgt ni....tak rasa pun tak pe...hehe...

    ReplyDelete
  17. manis le kak...tak bole tahan.


    ada tak jual yg kurang manis, heheh

    ReplyDelete
  18. x pernah try. smlm nampak kedai tu kat klcc.dengar manis je alergik

    ReplyDelete
  19. macaron skrg dh ada pelbagai corak ya...ada siap lorek bunga2 atas macaron...

    apa2 pun g sama dgn kak azie..tak leh nk makan byk....manissss

    ReplyDelete
  20. Bawaklah ke rumah kakcik 23 hb nanti....ekekekekekeke

    ReplyDelete
  21. kalau manisss...
    emmm takut nak cuba

    kan tengah nak diet ..hehe :P

    ReplyDelete
  22. baru merasa sekali macaron ni..order dgn cikmin

    ReplyDelete
  23. Salam kak AA..

    saya tak penah cuba lagi..tingin nak mencuba..tp kt sini mcm takde je..

    ReplyDelete
  24. DINA:
    Kuih kuning yg kat kedai runcit tu keras dan nipis. Yang ini nampak keras tapi dalamnya lembut gebu. Dilapis macam sanwich. Sedap tapi manis laaa..



    KAK ZAKIE:
    Kak, saya suka tengok depa menari Haka tuuu.. hehehehe

    ReplyDelete
  25. ZIE:
    Memang manissss...
    Kena sulam dgn air kosong.



    KASIH IBU:
    mengintai bulan? hehehehe

    Makaronah? Nama baru eh? hehehehe lawak.

    ReplyDelete
  26. CHIK ATT:
    Kalu pandai buat, baik la buat sendiri. Boleh ejas mana yang tak berapa suka. Esp gula, boleh dikurangkan.



    KHAIRIN:
    InsyaAllah Gathering Blogger tu memang jadi.
    Alamat nanti KAK CIK SEROJA akan beri, kerana venue adalah di rumahnya di Taman Kencana.

    ReplyDelete
  27. ARIZAKIAH:
    Ohh ya Akak selalu buat tempahan kuih dan kek.
    Sekolah atap nipah tu sekolah SERI BULAN, kak.



    MAMA SYAZA:
    Cantik dan comel. Rasa pun sedap, cuma manis sangat laaa..

    ReplyDelete
  28. KAKCHIK@ELLA:
    Terimakasih kembali. Kak Azie suka baca yang ditulis secara jujur tanpa pura-pura. :)



    JUNAINA:
    Tak mestinya di KLCC saja. Tempat lain pun harus ada.

    ReplyDelete
  29. ZUWAIDAH:
    Sama ler kita. Kak Azie pun bukan pandai sangat pasal ragbi. Tapi suka tengok orang2 lelaki yang fit macam tu bergasak kerana sebijik bola buah kana!



    Dr SINGA:
    Jerawat yang susah nak ubat tuh. Doktor ada ubat?

    ReplyDelete
  30. NM02:
    Benda ni untuk peminat makanan manis.



    Kak INA KL:
    Terimakasih Kak Ina. Nanti saya tengok yaaaa...




    AZEEDA:
    Salam.
    Ate teman pun idok ler suka benor kuih ni. Elok jugak kalu minum kopi pahit idak bergula yaaa..

    ReplyDelete
  31. WAHIDA:
    Walaupun ianya manis, tapi ianya tetap sedap sebab pelbagai perisa dan lemak berkrim.



    EELOBOR:
    Tak rugi pun kalu nak cuba..

    ReplyDelete
  32. NAJWA:
    Kena tempah dari orang ler kot, kalu nak yg kurang manis.



    ERI-CHAN:
    Jika yang manis sebegini, tak leh makan sekali ngap, kena macam sikit-sikit. Walaupun manis, ianya sedap juga, sebab lemak berkrim,

    ReplyDelete
  33. MAMA GEE:
    Bercorak bunga? Orang dah kreatif sekarang eh.



    DADDY ZIYYAD:
    Ehhh dah balik ker doktor kita ni dari Perth??

    ReplyDelete
  34. ATI MASRIF:
    Kalu setakat seketul, tak jejas diet pun.. hehehe



    MUNNA:
    Kalu order dgn kawan, boleh lah ejas gula, supaya tak berapa manis sangat.



    KALAMHATI:
    Salam.
    Tak lama lagi mesti ada tu. Tapi setakat rasa boleh. Kalu minat manis, boleh buat sendiri baru puas makan.

    ReplyDelete
  35. HAMIZAH:
    Boleh cuba buat sendiri....:)

    ReplyDelete
  36. tak pernah rasa dan tengok kueh ni.. ye ke kueh? aa lantak la..

    dok tengok kat FB kengkawan je.. tapi tengok pada paras rupa pun dah tau.. kalau bantai makan sampai 10 biji boleh potong kaki oooo....

    ReplyDelete
  37. EJAESCOBART:
    Mungkin juga sejenis kuih, atau lebih mudah kita sebut cookies.
    Kalu nak makan 10 biji boleh tapi kena buat 10 hari. hehehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails