Tuesday, October 4, 2011

Senget yang sombong...

Assalamualaikum
Thalatha
04-10-2011


Orang tua-tua dulu selalu berpesan, kalu nak marah anak orang, marah anak sendiri dulu.

Orang tua ini plak nak pesan, kalu nak ajar or didik orang or rasa macam dah bijak pandai sangat nak tunjuk-ajar, pastikan diri berada di level yang lebih tinggi dari orang yang hendak diajar tu.

Ada orang belajar di skulah, kolej atau apa jua pusat pendidikan, juga melalui pembacaan, penghayatan keliling, pengalaman sendiri tak kurang dari kesilapan diri sendiri. Semua kita dah rasa, right?

Ketam tetap jalan senget selagi dia tak usaha ubah kesengetannya itu.

Kura-kura tetap jalan perlahan merangkak kecuali ada magic yang boleh dia speed macam keta Ferari!

Tapi sungguhlah annoying bila ada orang yang tak berenti berdegar-degar nak ajar orang itu ini, sedangkan diri sendiri tak jauh beza, malah hampir “sama dengan” jerrr...!

Itu namanya sombong, ok.


Kalu dah senget macam ni, masih boleh lagi ditegakkan semula, wpun calar balar.
*kemalangan yang berlaku depan tempat kerja, minggu lalu.


Kesetiaan seorang teman yang sering menjengah secara maya...



~...SERI BULAN tahu berbalah tiada faedah apabila yang hendak dihujah sudah didengar bagai bernanah oleh si HISYAM lalu segala seranah baik tidak payah, kelak ada hati yang luka berdarah...~








18 comments:

  1. aiseh! baru perasan selipar da tukar kasut plak! yang penting ungu~keh keh~~

    ReplyDelete
  2. sebab tu ada pula
    pepatah...

    cermin diri sendiri dulu...hehe

    ReplyDelete
  3. BUJAL X:
    American size tuuuu...!




    ATI:
    Malu nak tengok cermin, sebab tak muat nak suluh badan yang besar ni.

    ReplyDelete
  4. Kakcik pun malu nak tengok cermin, sebab itu tak nampak comot di wajah sendiri! ;-)

    ReplyDelete
  5. betul tu akak, cermin diri sendiri dulu

    ReplyDelete
  6. er............


    cemana org y dalam van tu?

    ReplyDelete
  7. er............


    cemana org y dalam van tu?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum,
    kalau saya senget, tolong tegur2kan ek ;)

    Kalau saya terlebih makan tart nenas pun, sila tegur-tegurkan...risau berpeluh bau tart nenas lak

    ReplyDelete
  9. MAMASYAZA:
    Cermin tu lum siap tempah lagi.



    ZONAKU:
    Tiada cedera parah, luka skit saja. Laju sangat, nak ngelak keta lain, terus terpusing.

    ReplyDelete
  10. ANYSS:
    Makan lebih Tart Nenas, bleh begitu plak eh? Amboiii.. hhahahaha

    ReplyDelete
  11. mungkin tahap yakin diri dia tu terlalu tinggi .hehheh

    ReplyDelete
  12. DIANA:
    Kak Azie memang tabik orang macam tu...!

    ReplyDelete
  13. " Cermin lah diri anda sebelum cermin tu retak seribu"... hehe mana punya pribahasa daaa !!

    Teruk betul van tu kak sampai tergolek dog nasiblah tak ada yg tercedera nyawa !!

    ReplyDelete
  14. tak suka org bodoh sombong...

    ReplyDelete
  15. macam manalah boleh jadi macam tu..

    ReplyDelete
  16. CT NOARIZAH:
    Cermin pun pandai marah tu.
    Van tu terlalu laju mengelak keta lain, langsung terbalik.
    Tak parah, cuma cedera ringan saja.



    WAHIDA:
    Kita pun elakkan jadi begitu.

    ReplyDelete
  17. AIZAMIA:
    Pemandu van tu terlalu laju, bila ngelak keta, terus terbalik. Mujur tak parah.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails