Sunday, July 24, 2011

Melepak Tanpa Kepak...!

Sunday
24-07-2011
...mendung yang best!



Hari melepak tanpa kepak!

IKA sudah berangkat balik skulah dia.

Hari ini bersantai dalam cuaca mendung redup lagi nyaman.

Program untuk site visit pagi ini, dilepaskan kepada Projek Manager — cuma melepaslah nak makan durian yang konon nak dibelanja oleh seorang pembeli lot.

Mesyuarat reunion skulah yang akan berlangsung petang ini di KL juga tak “peraya” nak join. Sebab aku bimbang dengan menjadi Urusetia, tiba masa nanti tak bleh nak bagi komitment pula. Maklum, bukan dekat lokasi reunion tu. Jauh di Jawi Golf Resort. Apapun, sangat berbunga hati untuk menjadi part of the team...!


Jom layan pic tayang-tayang:

Aku belajar buat cokodok pisang ni dari My BONDA, guna tangan.


Itu pun saiz masih tak sama, bengot-bengot.
Kalu MyBONDA yang buat, bulat elokkkkk jerrr!



~...bila jari melecur di panggang api semasa melayur daun pisang, yang kecoh becok tentulah si WAHAB sehingga berebut perahu dengan HISYAM hendak membawa pawang dari baruh, tetapi SERI BULAN hanya mahu daun sireh nan sehelai membungkus luka...~







29 comments:

  1. Lama dh tak buat cekodok pisang ni..huhu tingin lak

    org kelantan panggil 'jemput pisang'..hehe sbb jemput ngan tgn kan msa nk goreng..=)

    ReplyDelete
  2. salam.

    sedap co kodok pisang tuuuuuu

    ReplyDelete
  3. sedapnya cekodok dgn nescafe.. ari lak mendung2 ni..wala weiii..

    ReplyDelete
  4. tanpa kepak..dok umah ok gak kak..

    cantik dan sedap nmpk cokodok kak azie..saya ni mmg failed buat cokodok..byk mkn minyaklah..jadi mkelepek la..ntah hape2 jadinya..pokoknya mmg xcantik menawan cokodok saya..huhu

    nati saya nk add kak azie via fesbuk deh..hehe..gmbr saya pkai baju jepun nge mek sarah tau..:)

    ReplyDelete
  5. orang tua-tua yang lebih tua dari kita, kalau membuat kuih muih, molek aja di pandang mata dan sedap aja di hujung lidah ni, kan...

    harap2, bila kita tua nanti, anak menantu dan cucu cicit pun memuji-muji masakan kita

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    Mintak sikit! -----> saya sangat suka semua jenis cekodok, terutama cekodok pisang. nak jadi jiran akak la...hari2 leh ahntar mangkuk kosong mintak cekodok hu hu hu

    ReplyDelete
  7. itlah namanya air tangankan .... peberet CA tu... cokodok ...

    ReplyDelete
  8. petang2 yg mendung ni mmg sedap pekene cekodok pisang ni dgn air teh o...

    saye kalau buat tak mau die bulat cam tu..penyek jer jadinye...
    tapi habis jugak anak2 makan...kire sedap la tu kann..

    ReplyDelete
  9. Lagi seminggu nak berarapan pagi...lepas tu ganti sahur...hehe

    ReplyDelete
  10. cekodok pisang....sedap tu...tapikan, bila buat tak prnah pun jadi bulat...

    ReplyDelete
  11. ok la boleh rehat di rumah di hari minggu. jadual saya asyik padat jer.... bila masa boleh rilek2 lepak2 kat umah jer

    ReplyDelete
  12. KALAMHATI:
    Kita di KL ni pun ramai gak yg panggey Jemput Pisang, tapi sebut cekodok gak yang sedap.



    SEKAMAR RINDU:
    Sedap. Memang sedap kalu orang lain masakkan. :)



    YAN:
    Perhhhh Nescafe eh? Wooooooo!

    ReplyDelete
  13. MEK SARAH:
    Kak Azie pun nasib-nasib jer dia jadi. Selalunya memang tak jadik!

    Kak Azie rasa terima “add” dari seseorang. Awak ler tu kot. hehehe Thanks.



    CIKGU NORMAH:
    Betullah pendapat cikgu tu. Itu yang dikata pengalaman. Practise makes perfect...!

    ReplyDelete
  14. ANYSS:
    Salam.
    Amboiiii ada hati nak jadi jiran kita yerrrr? Blehhh, tapi tiap kali balik keja kena bawak balik pisang setandan!



    CHIK ATT:
    Air tangan yang gebu. Hehehehe



    AIN NORAINI:
    Wahhh Teh O panas pun sedap. Tu yang semangkuk makan sorang tuh!

    ReplyDelete
  15. CKLAH:
    Betul tu. Pasni kalu nak buat cekodok, buat sebelah petang plak.



    MULUT PAYAU:
    Tak kisah lah, janji sedap. Orang yang berniaga tu jadi bulat, sebab depa boh tepung lebih, pisang skit!



    EELOBOR:
    Ohh sibuk nya dia. Kak Azie ingat Kak Azie lagi sibuk, rupanya dia pun kalut juga.
    Malam2 rilek la, kan?

    ReplyDelete
  16. kalamhati: yekerr org kelantan panggil nih jemput pisang? bukan kerr panggil "JEPUT PISE"..

    kalau tempat saya depa panggil "CUCOG JEMPUT"..

    ReplyDelete
  17. FADZIL:
    Hahhh tedia... Otai Kelate dah masukkk!

    ReplyDelete
  18. tak semua tangan boleh buat cekodok yang bulat2 dan sama saiz haha

    ReplyDelete
  19. IBUNDO:
    ...walaupun tangan tu bulat-bulat, kan? hehehehehe

    ReplyDelete
  20. eee sedap tuh...makan anytime pun boleh. Org Muor cakap tu jemput-jemput...

    dulu akak pernah berjiran ngan satu org ni, jejemput pisang dia bukan saja sempurna bulatnya malah comel2.. luar dia garing, dalam dia seakan2 kosong..ya Rabbi sedap sgt, bila akak nak belajar dia cakap, 'tak boleh, rahsia....'

    hehee...malunya...

    ReplyDelete
  21. Kak QUEENIE:
    Ada juga orang yang taknak kongsi rahsia menu dia yer? Aduhai.. patutnya bangga ler orang nak belajar dari dia.

    Ada juga orang (yg meniaga selalunya) masukkan Soda Bikarbonat dalam adunan Cekodok, kan? Saya tak suka, sebab ada bau.

    Sebab tu saya jarang sangat beli cekodok, kalu nak makan, buat sendirik!

    ReplyDelete
  22. teringin nak melepak..
    tapi dah serasi, berhujung minggu mmg pad jasual ayu.

    kak...
    mmg comel2 lah jemput2 kak tu...........
    lama2 sure lagi bulat2 like bonda..percayalah

    ReplyDelete
  23. AYU:
    Adakala kita tak kisah sangat pasal saiz dan rupa, asal saja rasa sedap. Yang asli itu sentiasa yang terbaik, kan?

    ReplyDelete
  24. azie...ur girl IKA study kat mana? ID kan? ank i pun nama ada ika juga...zulaikha..adik hakim..study kat tapah(uitm)..baru masuk je bln 5 hari tu..emm hrp dia org berjaya dlm bidang masing2 la ya.

    ReplyDelete
  25. SANIAH:
    IKA kat UiTM Seri Iskandar. Yup. ID. Semester 2.

    ReplyDelete
  26. assalamualaikom kak azie..

    sape yg tulih 'tak sedaaaap' tu?? ish3 sabojelah!

    ReplyDelete
  27. AZEEDA:
    Tu komen dari orang yang kurang sabo. Belum rasa dah cakap tak sedap....:)

    ReplyDelete
  28. acu masih lagi failed la nak buat bulat2 cantik macam tu :(

    ReplyDelete
  29. bestnye... tringat cekodok yg mak buat T.T aduhai...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails