Friday, July 22, 2011

Apalah Maknanya..

Salam
JumAAt (lagi?)
22-07-2011



Apalah maknanya, bila ada kawan baik, tapi masih boleh bercakap buruk tentang kita. Kerana yang baik itu sebenarnya hanya bermakna tidak bercakaran.

Apalah maknanya, bila ada kawan yang kita sangka memahami, tapi kemudian kita rasa dia menjadi asing pula. Kerana tak faham maksud kita walaupun bahasa tetap sama.

Apalah maknanya lagi, bila terlalu akrab dan mesra gurau-senda sakat-latah, lalu sempadan itu menjadi kabur, lalu boleh bercakap apa sahaja sehingga terlupa kawan dia rabun dan pekak..!

Seorang guru disiplin pun bila nak marah atau bincang, ada Bilik Disiplin untuk berbincang.

Seorang CEO pun lazimnya, panggey staf dia masuk bilik (U can be seen but can’t be heard). Alasan apa? Pendapat AA, supaya jaga maruah, jaga muka, jaga ego... jaga nama baik agar tak timbul persepsi pelbagai dari orang lain yang tak tau apa-apa.

Dan aku masih menjeruk rasa bila kena “malu” dalam laman sendiri!


*pic menunjuk-nunjuk:
Harap tidak malu terus berkawan dengan aku yang memang minat giler pada SELIPER...!




~...utusan “pulang-balik-cincin” yang dijangka berlangsung sepetang, rupanya berakhir selepas beberapa patah ayat dan kelip mata, sehingga Pak Utih dan Mak Utih tertunduk malu tak terngadah muka kerana cincin belah rotan untuk SERI BULAN sudah bertukar kepada cincin berlian berikat emas putih tanda bersalah HISYAM si wajah tenang...~









30 comments:

  1. ada lagi no kawan baik yg lagu tu...cam hampeh namanya tu

    tapi yg paling best pakai sliper jepun, bila kluaq toilet, siap ada bunyik lagi...hehehehe

    ReplyDelete
  2. Kak Azie kalau dtg Perth masa Summer, memang boleh gang lah dgn Mat Saleh2 kat sini sbb memang most of them pakai selipar aje pergi mana2, veen bershopping :-). Termausk lah saya, hehehe.

    ReplyDelete
  3. MAMASYAZA:
    Tapi kalu masuk toilet hotel tu, takda bunyik, sebab hotel dia canggih. :)



    LG:
    Kak Azie pun kekadang pi shopping pakai seliper gak. Cuma tak tahan bila kena habuk, maklum jalan kat KL ni jalan tar yg berdebu!

    ReplyDelete
  4. Org camtu abaikan je, org lebih tahu menilai diri kita yg sebenar2nya...be happy laling...hi3

    ReplyDelete
  5. Sy kwn semua org kak tapi tak ada kwn plg rapat sbb pernah di dustai kawan rapat sendiri lbh baik kwn biasa2 je.. :)

    ReplyDelete
  6. CT:
    Adakala tak mudah juga untuk abaikan begitu saja.



    CT NOARIZAH:
    Itu lah pengalaman.

    ReplyDelete
  7. Selipar akak matchinglah dengan baju :)

    ReplyDelete
  8. Jangan difikirkan. Poko pangkal diri kita. Biaq pi je.

    ReplyDelete
  9. gune seliper jugak yg best..tak sakit kaki...

    anak2 kat umah tu pun suke pakai seliper mcm tu..

    ReplyDelete
  10. saya ada ramai kwn baik..yg kekal baik dgn saya walau berjauhan krn kerjaya...

    nak2 sedondon je baju ngan selipar itu..ehhe

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..
    Lama tak berziarah..rindu pada AA..

    Baikkah kau kawan jika hanya setakat tidak bercakaran??

    Beruntunglah kepada sesiapa yang mempunyai kawan baik yang sanggup bersama di saat susah dan senang.....

    ReplyDelete
  12. kawan rapat pun bleh jadi macam tuh jugakkan. tikam belakang pun ada.

    ReplyDelete
  13. kawan baik ker kalau gitu? emm...macam2 kan karenah manusia nie yer

    ReplyDelete
  14. ZUREEN:
    Secara kebetulan saja.



    KAK SAM:
    Tak fikir pun tapi benda tu melekap kuat dalam fikiran.



    AIN NORAINI:
    Memang sebenarnya tu seliper untuk dalam rumah/bangunan saja. Tak bleh bawa keluar.

    ReplyDelete
  15. MEK SARAH:
    Baju tu yang ikut seliper. hehehehe



    KAK ZAKIAH:
    Salam Kak. Rindu akak!

    ReplyDelete
  16. EIELA:
    Rapat tidak semestinya setia atau sejiwa.



    EELOBOR:
    Kita tak hairan lagi dan juga tak heran!

    ReplyDelete
  17. knapa Azie,

    ada yang berlagak lurus di depan bengkok di belakang ke..

    kawan camni tak usah dikenang

    ReplyDelete
  18. IBU INTAN:
    Masalahnya, saya selalu terkenangkan dia.

    ReplyDelete
  19. mmng ramai kwan mcm ni...depan punya ler elok..mmng sakit ati dibuatnya....

    p/s...nnti emel alamat pada MP yer..

    ReplyDelete
  20. cakap mmg senang kan zie? tp bila terkena mmg terasa...

    pengalaman akak...mekdono jer n poget ebaudit...

    semangat mau waja dik!

    ReplyDelete
  21. Kawan yg mcm ni mmg ramai tapi kawan baik yg sebegini, Ate belum bertemu lagi...

    ReplyDelete
  22. pengalaman macam ni la yg buat saya fobia sgt :(

    comel tui selipar tuh :D

    ReplyDelete
  23. MULUTPAYAU:
    Saya dah email kat email “zulina” tu. Belum terima ya?



    KAK QUEENIE:
    Saya bukan nak lemah, tapi sebab nak jaga hati sendiri. Saya hanya nak jaga hati sendiri.

    ReplyDelete
  24. ATE:
    Kalu boleh elak, bagus juga.
    Kalu dapat pun ok juga, sebab boleh buatkan hati tambah kental.



    DINAS:
    Seliper tu untuk dalam rumah/ruang ofis sahaja.

    ReplyDelete
  25. Saya jarang 'baik' dengan sesiapa...nak mencubit je kejenya...kehkeh

    ReplyDelete
  26. Alahai! sensitip lah pulak kali ni. Memang pasal kawan-kawan ni boleh buat dunia porak peranda sekejap. Kita rasa dia baik dengan kita, tapi ramai yang bertalam dua muka.

    Tengah risau ni, sebab BFF saya dah macam merajuk dengan saya. Mungkin sebab waktu dia kesusahan saya tak ada kat sebelah dia. Kalau kat KL boleh gak jenguk jap, yang ni jauh kat Melaka. Macam mana tu ... hmmm

    ReplyDelete
  27. ... dan lepas makan kat hotel jangan lupa pakai selipar sebelum balik, haha (masih teringat cerita yang itu) ;)

    ReplyDelete
  28. KAK KUJIE:
    “Baik” tu pun subjektif juga. Kita rasa baik kita seadanya, tapi belum cukup baik bagi setengah2 orang.



    ACIK:
    Kesibukan kita kalu difahami, itu pun sudah memadai dia menjadi kawan baik kita.



    KUCING OREN GEMOK:
    Gua malu larrrrrrrrr....!!

    ReplyDelete
  29. kawan yg baik adalah kawan yg sanggup turun dan naik..
    kawan mengia pada yg sememangnya tidak..pasti menyokong membawa rebah.
    Jangan alpa bermain arus nanti kelak terhempas tsunami

    ReplyDelete
  30. FADZIL:
    Kawan yang baik juga, pasti akan ajar kawan dia berenang sekali!

    Bukan tengok saja kemudian gelak tengok orang terkapai tercungap...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails