Saturday, July 2, 2011

Meraikan dan Diraikan: Bos Kata Aku Macam ZIZAN...!

Salam
01-07-2011
(berapa banyak entri pada tarikh 1 Julai nih?)



Terimakasih kerana sudi menunggu dan masih sudi menunggu. Janggut tumbuh tak? hahahahaha!


Balik dari ambik order tadi, terus tunggu IKA juga. Balik bercuti. Kenapa balik? Ada ler sebabnya...

Ok, ini kisah tertunggak. Citer sikit-sikit sudah lah. Berkisar pada gambar, ramai boleh faham.

28 Jun, Selasa:
One of My Bos (Cindy Lauper punya Mummy), sambut ulangtahun kelahiran.



Seperti tahun lalu, tahun ini (kali ke-2 buat AA), pergi tempah dan beli kek kegemaran dia di SR. Kek Coklat Walnut!


Makan macam biasa juga. Lunch dengan KFC.


29hb Jun, Rabu:
My Mak Mertua, balik sekejap ke rumah lama. Gotong-royong kemas lagi dan cat baru sebab penyewa akan masuk pada 1st Julai.

Kemudian AA bawa dia dan adik ipar dinner kat foodcourt. Gerai pilihan yang murah dan enak (sama gerai masa makan/dating dengan blogger Bapak Gula-Gula, Mak Gula-Gula dan blogger Oh.Bulan dulu).





Agak sukar dia nak menyesuaikan diri tinggal di kampung, setelah berpuluh-puluh tahun menetap di bandar. Pernah tinggal bertahun di Labis, kemudian di Jalan Aman (berek polis belakang Yow Chuan Plaza) sebelum beli rumah di Pandan Jaya. Menetap di sini hampir 25 tahun.

Berasal dari kampung, bila sebahagian usia banyak dibandar, keinginan memang tinggi untuk menjadi “sirih pulang ke gagang” tetapi tetap memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dan menstabilkan perasaan.

Kami yang paling dekat selama ini, amatlah terasa “kekosongan” bila melintas rumah yang kini dihuni orang lain. Esp. anak-anak AA selalu berkunjung-tandang, kadang-kadang balik sekolah singgah makan minum tidur-baring...

Begitulah kehidupan, pasti akan ada perubahan.

Kerana AA sendiri sudah semakin jarang dapat “berkampung” di Rumah BONDA kerana uzur dan kurang terjaga (sebab tiada siapa yang tinggal di rumah itu), lalu rumah kampung Mertua di Jemapoh kini menjadi tumpuan, dan anak cucu mula memasang angan-angan dan rancangan masa cuti sekolah, bulan posa dan Raya!

******

Kisah hari ini (sempat lagi tak nak sebut sebagai hari ini?)

1 Julai, JumAAt:
terimakasih pada beberapa ucapan yang masuk di private wall, sms.

Seperti biasa, 3 orang menjadi orang terawal wish termasuk My TOKLAKI. Dua orang lagi adalah my best buddies (kedua-duanya lelaki), yang saban tahun tak pernah lupa. A,B,C bertiga ini saling mengenali, kali ini B menjadi orang terawal, beberapa jam selepas tarikh bermula.

Kisah di ofis tadi:

Sedihnyer, lunch makan maggi kosong jer? Takda selera sebab selsema yang teruk!

Kemudian sibuk turun naik uruskan job urgent. Client datang sendiri ke ofis, taraf Bos plak tu.

Kemudian dipanggil masuk ke bilik IT. Tolak jer pintu, nampak gelap.

“Surprise!!” Happy Birthday to you!

Terkedu, panik dan terharu!

Dua orang Bos, keduanya perempuan (Big Boss, lelaki, masih bercuti kerana operation jantung) buat kejutan pulak.

Kebetulan meraikan sekali apa yang mereka sebut; “one year service”.


Bukan saja dapat kek, juga dapat hadiah sebuah handbag kaler PURPLE dan sepasang kain untuk baju kurung, juga PURPLE!


Diraikan secara mengejut begitu memang sesuatu yang sangat manis. Masa buka kotak hadiah (dalam bentuk nakal, diisi dalam kotak besar bekas laptop G4) tak sedar tangan menggigil. Sempat pula My Bos masa hug, “tangan U sejuk!” Uishhhh....

2nd Big Bos (Mummy kepada Cindy Laupar, si Tanggang Leste).


Sorang lagi Bos.



Sorang Bos kata, “Selalu pandai sangat buat lawak macam ZIZAN, bila part macam ni, panik sampai sejuk tangan!” Hahahahahaha malu!

Umur? Tak rahsia... Boleh nampak kat kek tuh, kan? 44th...

Terimakasih semua, tidak kira yang wish di mana sahaja. Semoga makbul segala doa.


Bila saja entri ini siap dan dipublish, sebenarnya tarikh sudah bertukar kepada 2 Julai. Dah lepas pun ulangtahunnya.

Sebenarnya, AA senang sekali diraikan. Terasa dihargai, disayangi, disenangi, dimesrai, diperlukan... Entri bersiri “Mereka Yang Kukenali siri 7: si Nothing Special” sebenarnya adalah untuk diri sendiri.

*memang di FaceBook, AA sengaja tidak menetapkan tarikh lahir yang tepat lalu tiada notis. Nothing special... (hanya update status dlm grup keluarga dengan tajuk; “Terimakasih MAK kerana melahirkan saya....”).



~...ketika ditinggal dalam gelap lampu terpadam dek generator keputusan minyak, HISYAM akhirnya mengaku dia begitu ingin mendekat diri pada SERI BULAN, tetapi bimbang cahaya bulan terang menyuluh tepat sehingga khalayak dapat melihat mana tangan mana lengan...~









23 comments:

  1. assalamualaikum,
    Hepi belated besday (sbb dah 2 ari bulan)
    moga panjang umoQ, murah rezeki dan dirahmati seluruh kehidupan ;)

    Jahattttttttt! tak kongsi tarikh...tak kongsi KEK jugak ;)

    ReplyDelete
  2. selamat hari lahir semuga panjang umur murah rezeki dan di permudah segala urusan..amin

    ReplyDelete
  3. Salam ANYSS:
    Memang jahatttt pun. Dok selalu makan pizajahat, macam tu la jadinya. hahahaha
    Tapi, gua kongsi cerita maaaa...!



    ZINO:
    Terimakasihhhh..
    amin...

    ReplyDelete
  4. selamat hari lahir, semoga di murahkan rezeki dan di kurnikan kebahagian

    ReplyDelete
  5. ooooo....beza sehari jer cuma tahun berlainan.... hihihihihi

    ReplyDelete
  6. salam Kak Azie..

    Happy Belated Birthday... wah syoknya dapat kain dan beg purple... sesuai juga dengan jiwa Kak Azie yg peminat tegar purple.. betul tak???

    Rindunya nak makan KFC :(, dah try buat sendiri tapi tetap tak sama..huhu

    FM dan pen Nida dah suruh adik tolong poskan.. :)

    ReplyDelete
  7. terkilan sangat2..
    tapi sekurangnya ayu dah tahu..
    tahun depan nak ingat sampai bila2.....

    HAPPY BELATED BIRTHDAY KAK..

    ps: no telefon still tak dapat.. lagilah sedih!!

    ReplyDelete
  8. MAMAI:
    Terimakasih. Aminnnnn..



    EELOBOR:
    Betul. Beza 10 tahun ek?



    NIDA:
    Salam. Terimakasih NIDA.
    KFC sekarang pun dah muak. Elok juga jika pandai buat sendiri.


    AYU:
    Alaaaaaa janganlah sedih.
    Terimakasih AYU atas perhatian dan prihatin.

    ReplyDelete
  9. Happy belated birthday Azie. Kakcik sudah semakin sering terlupa kepada hari ulangtahun kelahiran kawan2. Mungkin kerana kakcik sendiri makin tua!

    Kakcik juga pernah diraikan hari ulangtahun kelahiran secara 'kejutan' beberapa tahun lepas. Nyata ianya meninggalkan kenangan yang sangat manis.

    ReplyDelete
  10. Happy belated birthday Kak Azie.
    Bestnya dapat surprise birthday celebration!

    ReplyDelete
  11. kita lahir thn yg sama..why selalu panggil kakak...rasa2 dia muda le tu..hehehe...muda bulan je pun

    tapi kebiasaan tak menghalang, kan.


    1 julai, sama dgn hari lahir ayah. Moga diberi kesihatan dan keberkatan dlm hidup

    ReplyDelete
  12. salam pagi sabtu. happy birthday kak..44 sebaya abang saya la....

    ReplyDelete
  13. Ohhhh saya sangat ketinggalan. SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KAK AZIE ... semoga sentiasa didalam Rahmat, Perlindungan dan Kasih Sayang Allah dan keluarga selalu. AMIN

    ReplyDelete
  14. Happy belated birthday Azie...
    airmata akak pun nyaris tumpah bila nampak gambar AA pekup muka tu... terharu ek bila dihargai wlp hati tak pernah mengharapkan...kan?

    Akak hadiahkan setulus doa buatmu...
    semoga diberkati usia, dimurahkan rezeki yang mahal-mahal...dan dpanjangkan jodoh, berbahagia berkekalan bersama TOKLAKI dan dipermudahkan segala urusan hidupmu..
    amin.

    ReplyDelete
  15. Happy belated birthday ya kak azie...

    memang terbayang ke'gumbira'an mu itu....hehe....moga dipanjangkan usia..dilimpahi rahmatNya dan berbahagia selalu ya...

    ReplyDelete
  16. aisey.. baru tau laa.. iskk.. awat tak habaq awai... kalu tak bleh dah pos lilin besaq bagi kak AA.. hahaha..


    anyway, selamat hari jadi.. mudah-mudahan Allah panjangkan umur akak, diberi kesihatan yang baik.. (sebab selalu selsema..), dimurahkan rezeki.. dan bahagia di dunia & akhirat.. aminnnn....

    ReplyDelete
  17. selamat hari lahir walaupun agak terlewat ucapan ini diucapkan.

    ReplyDelete
  18. happy belated birthday, semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki & dikurniakan kesihatan yg baik olehNya :)

    ReplyDelete
  19. AA
    Happy very very belated birthday. Tahun depan bolehlah masuk Raja Lawak, ahaks.

    Semoga you kekal sihat walafiat dan ceria selalu.

    ReplyDelete
  20. Aslmkm.
    Kak G datang berkunjung selepas berganti hari. BZ pun iya, sistem main aci pun iya! Letihnya!
    HAPPY BELATED 44TH B'DAY DEAR.
    Semoga setahun lebih baik dari dulu ya. Amin.

    ReplyDelete
  21. Selamat hari lahir...smoga sntiasa ceria dan bahagia di smping kluarga trsayang...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails