10-07-2011
Ahad, ujan!
AA pernah tulis kisah Tapai Pulut Hitam yang pertama kali didengar dari seorang kawan, tapi tentulah tak jumpa-jumpa sampai sekarang.
Last Selasa, AA lalu pasar malam. Terus sambar 1 pek Tapai. Untuk makan sorang jer.
Last Selasa, AA lalu pasar malam. Terus sambar 1 pek Tapai. Untuk makan sorang jer.
Macam biasa, adakala, jarang tidak selalu:
Bila aku bercerita bab perkara yang aku inginkan or idamkan, ada ler nanti kawan yang sengaja nak “dajalkan” hati perut aku supaya lebih libang-libu,
dengan cara, menayang-nayang:
Bila aku bercerita bab perkara yang aku inginkan or idamkan, ada ler nanti kawan yang sengaja nak “dajalkan” hati perut aku supaya lebih libang-libu,
dengan cara, menayang-nayang:
Bagai belum sepenuhnya tertunai hasrat hati. Tapi takpa lah, bukan semua yang kita mahu boleh dapat begitu cepat. Kadang-kadang bila kita dah lupa, ianya datang tanpa kita sangka.
Sejak Jumaat hingga hari ini, kami tinggal berdua sahaja, lalu rinjing-periuk dan sudip-wancoh semuanya digantung. Hilang mood nak masak, macam rasa sunyi sesunyi-sunyinya!
AMOI belikan ini untuk dinner pada Jumaat lepas. Semalam kami makan Roti Sardin sahaja.
Sejak Jumaat hingga hari ini, kami tinggal berdua sahaja, lalu rinjing-periuk dan sudip-wancoh semuanya digantung. Hilang mood nak masak, macam rasa sunyi sesunyi-sunyinya!
AMOI belikan ini untuk dinner pada Jumaat lepas. Semalam kami makan Roti Sardin sahaja.
Hari ini, makan Nasi Lemak beli!
Petang, tido! :)
Petang, tido! :)
~...suatu saat, ketika mengintai ampaian mencari surat lembab bawah tempurung, begitu hampa SERI BULAN kerana HISYAM bagai sudah pandai menulis ayat sehingga bila melintas di laman Teratak Nyatuh, kain tutup tingkap yang kusam lagi pudar sudah basah dek airmata...~
Kak Zai teringat tapai yang dibekalkan kawan minggu lepas,kali ni tak dibungkus dengan daun keladi atau daun getah (kalau tak silap) tapi ianya dibungkus dengan daun pisang,kurang urmm...
ReplyDeletetapai bungkus dengan daun keladi tu susah nak cari woo...teringat arwah tok menakan yang pandai buat tapai, balut pun guna daun keladi jugak..
ReplyDeleteKak ZAI:
ReplyDeleteYang saya beli tu, lagi lak tapau dalam bekas mikrowave camtuh. Tapi saya beli jugak, dah nak makan sangat.
SITi MURNI:
Memang kalu belah belah kampung semua balut dengan daun keladi (or daun getah). Tapi time raya boleh lah dapat. Di KL ni boleh kata langsung tak jumpa.
nampak udangggg....mesti sedappp...hehehehe
ReplyDeleteSalam kenal...
ReplyDeleteSaya singgah dan folo...sudilah ke "rumah" saya ye..he.he..
Saya pun suka jugak tapai..tapi kalau yg.dibungkus dengan daun pisang...masukkan pula dalam peti sejuk..emmm..sedapnyer...
kak..alahai..pagi ni saya berhajat hdk ke pasar tani mega..mau cari tapai..huhu
ReplyDeletedek somi pi ejas elingmen kete dia..maka terbantutlah...waaaaaaaaa
mana mau cari tapaiiiiii...nk mkn niiiii...
nk mkn charkuew tiew lah..pis!!!
Dah lama zureen tak makan tapai pulut..
ReplyDeleteMee tu nampak sungguh sedap :)
mau tapai pulut!
ReplyDeletemau tapai pulut!
**org pregnant ok tak mkn tapai pulu?, dah byk kali jumpa, tp x berani nak makan masa pregnant, takut perut meragam ;)
**waktu org tak de nilah, wancoh ngan rinjing nak berehat2 sama tuan rumah ;)
waduh!teurs ngidam tapai ni..hehehe
ReplyDeletelama dh tak jumpa tapai..mano nak cari ni..huwaaa
kak azie
ReplyDeleteaduh!!
tahu tak? adikmu mmg suka tapai pulut bedaun..
tapi skrang kena posa tau..
wawawa........
bilalah pantang nak abis??
Assalam AA..dulu masa acik dok tanjung karang..nak jumpa tapai pulut biasa(putih) ni yang susah..semua yang dijual tapai pulut hitam.
ReplyDeleteAA
ReplyDeleteCuba cari tapai pulut hitam di JM Beriani berdekatan.. Tapai mcm kat gambar tu (dibungkus dgn daun) manjang available kat kwsn makan Subang Jaya.
Sekian khidmat masyarakat dari seorang yg tak makan tapai. Kita mamam eskrem jer, haha..
tapai.....kegemaranku jugak...
ReplyDeleteSallam AA,
ReplyDeletesaya suka tapai nasi biasa yang ada masam2 sikit, dibungkus dengan daun keladi, Sekarang dah susah jumpa. Kalau makan selain dari tapai yang saya sebut rasa tak puas.
MAMASYAZA:
ReplyDeleteUdang tu sangat lembut tauuuu.... nyum!
AZI:
Salam kenal. Sila masuk, terimakasih.
Nama kita hampir sama.
Tapai memang enak dimakan masa sejuk.
MEK SARAH:
Nanti alignment keta dah lurus betul, pegi cari yerrrr. Cari banyak skit, cover yang sudah terlepas ni. hehehehe
ZUREEN:
ReplyDeleteMee kalu lawan dengan Tapai, berperang dalam perut. :)
NAJWA:
Kak Azie dulu pun, tak berani makan Tapai masa mengandung, sebab tajam, kan?
Dalam pantang lagi la tak boleh adikkk oiiii...
KALAMHATI:
Tapai ni kalu lama tak jumpa, memang jadi tingin. Dapat lak yang sejuk baru kuar peti ais, perhhhh!
AYU:
ReplyDeleteKenapa lak kena pantang tu? Ingatkan pantang nampak saja terus nak ngap? hehehehehe
Sabor yer Cik Ayuuuuu....
ACIK ERNA:
Salam.
Ohhh kawan saya yg dok citer pasal Tapai Lada Hitam tu dok Tanjung Karang la. Tapi tak jual pulut tu, jiran dia yang buat dulu2.
Memang ada Tapai Pulut Hitam, mesti sedap kan, saya tak pernah rasa.
SOM:
ReplyDeleteEhh JM Beriani ada jual tapai eh? Ohh I tak perasan, maklum baru penah masuk sekali saja. Harus di cari. Kekadang I pegi juga Subang Jaya, my brother memang dok sana tapi makan kat rumah dia cemana nak nampak Tapai kat kedai? :)
Amboiiiii kalu takat makan eskrem Malaysia, U jangan gebang dgn I la SOM... hahahahahahahahahah!
MULUTPAYAU:
Sama ler kita. Kalu dapat makan sehidang, lagi best ek?
LIPISLADY:
Yang dibungkus daun keladi, saya rasa cuma dikampung2 mungkin ada. Di bandar, rata2 dibungkus dalam bekas mickrowave tu atau paling2 pun daun pisang. Dah tak kick.
kadang2 suker mkn tapai~~~
ReplyDeleteAda lagi tapai yg bungkus dengan daun pokok getah. Kakak dah nampak masa kenduri kahwin di Muar....
ReplyDeletepasti nya tu bukan tangan kak z kan???
ReplyDeletesy suka tapai ubi...sangat merveles....manisnya pun tak bro manis sgt...
ReplyDeletebiasa kalau ada kenduri kendara kat rumah mak,
ReplyDeletemesti maklong sponsor tapai 1 periuk besar punyerrr
yg bestnya..anak2 saya pun peminat tapai :)
munna selalunya kalau buat tapai bungkus dgn daun getah je....
ReplyDeleteAssalamualaikom kak azie.. :)
ReplyDeleteteman suke tapai! tp feberet yg ubi.. emmm...
perut tengah lapoorrr
ReplyDeletebila tengok tapai pulut, teruih pediiih..adeiih...
ooohhhhh suka tapai! tapi lama2 sekali baru boleh makan, kan. kalau ikut hati nak makan selalu :D
ReplyDeleteuntuk tapai pulut hitam cara nya sama, cuma letak pulut hitam satu pertiga dari pulut biasa. kukus pulut hingga masak dan sejukkan.tabur ragi dan gula sikit.balik2 kan dan tunggu 3 hari baru boleh makan.manis ke tidak bergantung pada ragi.jadi cari ragi yg eluk.
ReplyDeleteCIK ECAH:
ReplyDeleteKira suka jugak la tu, kan? :)
KAK ZAKIE:
Wahhh best tu kalu dapat makan banyak-banyak, kan Kak?
ACU:
Ohhhh tidakkkk! hahahaha
SAHROM NASRUDIN:
ReplyDeleteBetul. Kalu manis sangat pun tak elok. Sebab benda manis yang disimpan dalam petisejuk akan bertambah manis sebenarnya.
MAKDARA:
Wahhh bestnya kalu ada mak sedara yang baik hati macam tu. Pandai buat tapai lak. Belajar la buat dari dia. Pastu sponsor dia balik. hehehehe
MUNNA:
ReplyDeleteOhh pandai juga buat ya? Wahhh itu sudh bagus!
AZEEDA:
Salam.
Kak Azie makan juga yang ubi, tapi lebih gemar yang pulut.
Kak QUEENIE:
Makan nasi dulu, cuci mulut dengan tapai dan eskrim, kak. Perhhhh!
DINAS ALDI:
ReplyDeleteBetul tu cikgu. Kalu kerap sangat pun jemu juga. Nanti mudah sakit tekak pula, sebab tapai tu manis betul.
Kak HANI:
Masalahnya, ragi pun saya dah lama tak tengok. Ntah ingat lagi ke idak cemana nak tengok rupa ragi. hehehehe
Thanks petua, kak.
Sekarang ni dah tak ada lagi tapai yg di bungkus dengan daun keladi mcm zaman sy kecik2 dulu...nostalgia betul cari daun keladi dengan arwah wan dulu setiap kali menjelang hari raya :(
ReplyDelete