Friday, November 2, 2012

Geram: ‘Udang Goreng Telur’ Kak Queenie...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam JemAAt
01-11-2012


Sejak saya baca pasal menu Udang Goreng Telor di blog Kak Queenie yang pandai masak tu, saya dah pasang niat nak masak camtuh. Nampak sangat sedap, dan yang penting sekali mudah dan ringkas. So semalam masa pegi pasar Pudu, saya beli la udang selain sotong dan ikan-ikan.

Tapi, semalam saya masak Asam Pedas Ikan Patin. Lalu udang disimpan dulu. Niat nak masak tadi hari ini.

Tapi lagi,
balik kerja tadi, tengok-tengok udang dah tinggal setengah. MyTOKLAKI dah masak Sambal Tumis Udang lunch tadi. Arrghhhh...!

Geramnya...! Dah tu masak sikit benor. Macamlah tak tahu anak-anak dia termasuk dia jenih kuat makan? Kalu dah rajin benor, masak ler semua sekali udang tu, puas hati.

uishhh tak baik marah-marah. Pasal udang pun mau gadoh kaaar..?

Lalu si bini yang konon terlebih rajin ni, pun meneruskan niat dia. Udang Goreng Telor! Udang Goreng Telor! Udang Goreng Telor!

Tarrraaaa....!


Yang Kak Q masak lebih cantik dan kompom la lebih sedap. Bleh tengok kat ENTRI INI. Saya  dapat semangkuk kecik ni jer. Tapi tetap boh telur sampai 2 bijik...!

Yang hijau tu adalah daun kari sebagai pelengkap, nak kasi lebih dramatik! hehehehe sedap dan wangi youuuu..

Sekian.





~...semasa hujan lebat dan mereka terperangkap di celahan susunan pokok getah, terfikir sejenak kenapa mesti hanya mereka berdua, SERI BULAN—HISYAM; tidak bertiga termasuk “si syaitan bertanduk dua”? Adakah iman belum sampai masa untuk diuji atau memang benteng kukuh yang dibawa sejak dulu masih teguh menjadi pendinding mereka berdua sehingga sehelai rambut pun tidak tersentuh?...~


 




32 comments:

  1. Nampak telur lebih banyak dari udang.....namun tetap sempoi! sayangnya dah tak bleh makan udang....terliur je la nengok nye...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sengaja nak boh bagi telor banyak dari udang. Sebab geram udang tinggai sikit!

      Delete
  2. Assalamualaikum,
    Hu hu hu lapaQ!
    nak kena selongkar peti ais jugak ke ni?

    Alahaiiiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peti ais, peti besi, peti surat. Selongkar semua!

      Delete
  3. aummmmm
    buat ayu lapo

    serius ayu join geng2 masak.. terus suka masak.. masak mcm roti,kek.. hehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu lebih handal sebab boleh masak roti, kek biskut dll. Kak Azie nak masak lauk pun terhegeh-hegeh lagi.

      Delete
  4. mesti sedap ni. saya kena cuba. mlm ni sy masak udang goreng kunyit n telor mata buboh kicap ja. lain kali saya try cam akak masak, mesti sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telor mata boh kicap pun sedap tau...!

      Delete
  5. saya tgk blog kak Q tu mmg sedap2 dan cantik gambar makanannya..hahaha...

    uishhhhh..toklaki kak azie terror masak tu...kalau saya, masak meggi aja geti...kih kih kih...

    Ok lah kan 1st attempt buat udang goreng telur ( or telor goreng udang..coz telornya lebih byk! bahahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MyToklaki tu ada anginnya. Kalu time dia rajin, amboiiii 4,5 jenis lauk dia masak.

      Ye la, menu tu dah jadi macam Telor Goreng Udang! hahahaha!

      Delete
  6. hehe azie...tenkiu for the mention, makes me blush oledi (not old lady yea! haha)

    sebenarnya, kalau akak masak lauk tu, akak akan makan telur more than udang, sebab telur tu jadi lebih sedap dari udang itself hahaha, tul dak?

    azie, rupa dan rasa boleh tolak tepi, dramatik mau lebey...hehehe...
    untung you azie dpt tok laki yg rajin masak, kalau pandai tapi malas apa guna? kan? kan?

    internet baru ok ni grrrrrr...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kak. Rasa telor tu jadi sangat sedap! Saya pun ratah telor.
      MyToklaki masak cara dia jer lah Kak. Ikut mood. Orang kalu rajin, jangan dilarang. Tengokkan jerrr. :)

      Delete
  7. Nampak sangat menyelerakan. Mengancam abis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...tapi mangkuknya sangat comot! hehehe

      Delete
  8. Nampak sangat menyelerakan. Mengancam abis..

    ReplyDelete
  9. As salam kak Azie,

    Kak Q mmg terror bab masak! especially bila bab kuih muih tradisional lauk2 kenduri...perghhh.. dan dan tu jugak rasa nak makan/masak... :)

    Arini tak tahu nak masak apa... pening dah, 2-3 hari makan/masak seafood dah ni...no good.. no good, maklumlah sejarah family ada gout...huhuhuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Marya dear...

      ooops Azie, sori berlori tumpang lalu sat na..

      betul tuh, seafood berlebihan dikatakan menyumbang pada gout, selalunya lepas makan any seafood, minum jus2 fresh yg masam tanpa gula...atau makan buah2 yg masam manis...eg epal hijau dan oren...

      dan jgn lupa minum air bersih secukupnya at least 8 gelas sehari semalam, lebihkan minum pd waktu siang...

      ececece...sejak bila plak dh jadi doktow....

      Delete
    2. Marya, handal masak, rajin masak dan komited dengan memasak tu yang boleh dijadikan pendapatan tetap tu. Saya selalu tabik pada orang yang boleh bersilat berjam-jam kat dapur.

      Delete
  10. saya tak makan udang...dari kecik 'bermusuh' ngan udang...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allergic eh? Takpa, boleh makan ikan banyak-banyak...!

      Delete
  11. Replies
    1. Ado! Goreng telor tabur udang kering! hahahaha

      Delete
  12. Lepas masak terus makan, pergghhh memang layan abes kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh makan time nasik masih panas! nikmattt...!

      Delete
  13. Terbaekkk!!! Mkn dengan nasi panas.......fuhh.




    #telur udang goreng ado?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telu rUdang Goreng?? jap nak fikir cemana nak masak tu.

      Delete
  14. wah. dah ada satu idea untuk masak nanti.

    TQ kak azie dan kak Q.
    terjahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan lupa, kena ada daun kari tau!

      Delete
  15. kak azieee.... dah terliur dah ni.. terus saya teringin nak masak lauk tu.. resepi yg senang2 dan mengancam macam tu mmg selalu jd idaman hati.. balik ni kena singgah beli udang dulu he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daun kari sebagai pelengkap utk lebih dramatik! Sebab dia kasi wangi dan enak tauuu.

      Delete
  16. nampak sedap la tu kak. tp kalau nak tau betul2 sedap ke tak meh bagi ella rasa. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat dah pun. Dapat semangkok jer Ella. :)

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails