Friday, November 23, 2012

KIC (lagi): Kategori sedap 3 bintang...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis
22-11-2012



Hari ini rezeki saya, dapat makan di Kepala Ikan Cheras (KIC) lagi sekali. Kali pertama ceritanya DI ENTRI KIC ini. Bukan makan sendiri dan bayar sendiri lagi, tapi seorang kawan sekerja dari department lain ajak makan. Ajak makan, bermakna dia nak belanja makan. Jommm...!

Sepelaung dari opis. Memang nampak belum meriah, tetapi persekitaran selesa. Parking luas, cuma kami yang berjalan kaki dari opis, kena melintas Jalan Jejaka yang sibuk selalu di hadapan Pizza Hutt tuh..

Snap dari depan Pizza Hutt.


Snap periuk Kari Ikan.


Kepala ikan. Ikan apa ni eh? Ikan Merah kan?



Kerana kami cuma berdua (berduaan), tak order pun Kepala Ikan yang besar tuh.  Nasi dah menimbun. Air Bandung pelengkap menu.


Kami order sama. Ayam Goreng + Sayur Taugeh (yang sedikit lembik). Bersiram Kuah Kari Ikan dan Kari Kambing. Terlupa nak mintak Papadom.

Alhamdulillah, kenyang sangat! — masa ni teringat betapa negara kita mudah sangat nak makan sedap. Bila-bila pun. Itupun masih ramai yang menjadi pengkhianat negara. Hantar pegi Palestin, baru tau!

*Sedap dalam kategori dan penilaian masing-masing — ada orang, dapat makan Ikan Pekasam dengan Pulut Tanak dan Nyior Parut dah sedap. Ada orang, dapat durian rega RM2 sebakul pun dah sedap sangat dah. Dan bagi orang macam Saya, dapat sepinggan Chicken Cabonara dan segelas Tembikai Laici, dah nikmat sangat. Ahaks!





~...Mak Utih sudah menyebut hendak ke baruh mencari pucuk paku untuk membentuk kerabu makan siang, tetapi apabila HISYAM sukarela menjadi peneman sambil mengendong bakul mengkuang, Pak Utih tiba-tiba resah ditinggal berduaan dengan SERI BULAN kerana ambin tidak berdinding tetapi lawang mungkin boleh bercakap...~


 




41 comments:

  1. perh sedap nampaknya lauk dalam pinggan akak tu.

    wah dah boleh upload gambo semula, kak turunkan ilmu ke saya kak...saya pun dah dapat masalah sama macam akak jugak, tak boleh upload gambo lagi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya semakin ramai yang menghadapi masalah yang sebegini. Belajar dari tutorial di blog ini:

      http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/09/tutorial-bila-picasa-album-penuh.html

      Delete
    2. Ann, jika dah cuba apply dan masih tidak berjaya, mungkin akan jadi sama macam Kak Q hadapi. Blogspot ambil masa (mungkin) untuk proses. Kak Azie haritu pun dah kecewa wpun dah ikut step. Rupanya selepas beberapa jam, benda tu dah betul. Berjaya selepas disemak semula beberapa jam. Kena sabar dan tekun.

      Delete
    3. Sedapnya tengok kari kepala ikan tu..

      Kebetulan Nur pun baru menghadapi masalah yang sama pagi tadi. Memang rujuk tutorial QH ni, sangat membantu.

      Delete
    4. Alhamdulillah Nur... Betul, entri tu sangat membantu. Terimakasih la pada blogger Qaseh Honey.

      Delete
  2. pekat melekat kuah kari dia..sempoiii..! mesti pedas dan penuh rasa rempah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang best adalah kuah Kari Kambing dia. Sedap. Rempah dia terasa sebab dimasak cukup.

      Delete
  3. Sama tauke dgn Kari Ikan Kg Pandan tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pasti Bang YB. Saya rasa tidak. Menurut tokey dia (masa kali pertama saya pegi dulu), dulu kedainya di depan LRT Maluri tu, tapi sejak depoh RAPID tu naik, dia terpaksa pindahkan kedainya ke lokasi sekarang.

      Delete
  4. kak AA...

    mmg x jauh dari jusco tu la ek?..
    eja penah keja kat pusat bahasa ernst tu..ntah ada lagi ke x tak tay laa kompeni tu.. mmg sibuk sangat jalan kat area tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sign board Pusat Bahasa Ernst tu ada lagi. Tapi tak tau la ada lai ke idak pejabat tu.
      Jalan Jejaka tu banyak sangat accident, sejak pagar kuning di pasang di tepi, keta nak kuar lorong selalu tak nampak.

      Delete
  5. Asalamualaikum,
    Takutnya nak makan kepala ikan yg besau tuh hu hu huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ler, Kak Azie pun takut gak, tapi kalu dah bersiram kuah kari agaknya boleh hilang takut.

      Delete
  6. alaaa..igt mkn yg kepala td tu..seram tgk gigi ikan tuh!...hehehe
    tapi dlm byk2 gambar tu kan...sy terliur tgk air bandung tuh...
    sedaaappp nye kalu masuk tekak sejuk2...legaaaaa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah.. Air bandung tu sedap. Tak puas segelas tu tadi.

      Delete
  7. Kalau ada masa nanti kak Zai pun nak terjah jugalah hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu datang hari kerja, bolehlah saya tumpang sekaki. Hehehe

      Delete
  8. senang ja noh..berjalan kaki ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dekat, tapi tak rajin la nak pegi tiap hari. Sejak dah terpacak situ 2 bulan lebih, ini baru kali ke 2 saya pegi makan.

      Delete
  9. tu diaaa....penuh pinggan kepala ikan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami tak order kepala ikan. Itu ayam goreng. Yang sangat besar dan rangup!

      Delete
  10. perghhh...sedapnya! meleleh air liur...kepala ikan kita punya paberet...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sama. Tapi sebab kami makan berdua saja, tak order pun. Takut tak boleh habis.

      Delete
  11. tembikai laici, mmg minuman feveret saya. hari2 minum pun ok jo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minum hari-hari takut batuk pulak nanti. Tapi sebenarnya Tembikai Laici memang sedap kan?

      Delete
  12. Memang sedap pun. Nak join mari lah tapi U belanja. :)

    ReplyDelete
  13. Sedappp nyee kak, nak2 klau org belanja nie ekeke, tapi kepala ikan tuuu besar tul :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan free, bila bila pun sedap. Kepala ikan tu besar sangat, sebab tu kami tak berani order. Nanti bazir kalu tak habis makan.

      Delete
  14. sedapnya, kari kpala ikan mmng peberet saya tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ler kita. Mai turun KL, kita pekena sama-sama...:)

      Delete
  15. Kat mana yer kedai nie... macam teringin jer..sebab peminat Kari Kepala Ikan tu... TQ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Taman Maluri, Cheras Kak Izan. Berdepan dengan AEON Taman Maluri tu.

      Delete
  16. KIC heheeee...ingat tadi tersalah eja KFC :)

    besarnya kepala ikan tu haaa..dkna tak pandai makan kepala ikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha bukan awak sorang salah sebut, KIC jadi KFC.

      Delete
  17. togeh kalau dah lembik tak syiok dah.. suka togeh yg bila makan.. kruk-krak-kruk-krak bunyik masa ngunyah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lah kan? Taugeh tu kan ulam jer, kalu dah masak lunyai, hilang seninya. Cewahhh... Mana-mana kedai mamak pun masak camtuh.

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails