Friday, November 2, 2012

Pekena Pasemor di kala ujan menyembur....!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JumAAt
02-11-2012



Ni citer lunch semalam. Plan mengejut saja, sebab kalu dok plan awai-awai selalu tak menjadik!

Sms yang masuk menjelang tengahari: “Mee rebus, jom!”

Saya tahu dah, mana port yang dimaksudkan. Teruih tingat Aina yang kerja sekitar situ pernah pesan, jika nak ke situ inform, so that dia bleh join jika kena time. Kerana dia rider, dia lah yang sampai dulu dari kami bertiga.

Lalu di situ lah kami melepaskan rindu dendam tekak seorang kawan. Huhh! Baru duduk saja, hujan... brummm...!! Selebat-lebatnya sampai tak nampak dah bangunan keliling. Kami duduk tepi plak tu, sekali sekala bila ingin kuat terasa tempias air ujan macam bomba menyembur...! Syok!


Depa semua pilih Pasembor Special (RM7.50) dan Saya sorang pilih Mee Rebus Special (pun RM7.50). Kawan yang ndak sangat Mee Rebus tadi pun makan Pasembor. Apadaaaa....!


Kami semua order ABC kecuali Aina.


ABC nya masih tidak boleh mendapat kepujian mengikut piawaian tekak Saya. Sebab Saya pernah makan ABC lagi sedap dari ini. Aisnya pulak sangat kasar. Sakit lidah. Dan hari ujan menyejukkan kepala lagi la malas nak perabis ABC tuh...!


Memang nak tinggal minah ni. Makan paling last habis. hehehehe...

Kerana hari ujan lebat sangat, so kami berlengah-lengah. Lewat la balik semula ke opis. Depa takpa la, keja flexible hours. Yang 2 ekoq lagi tuh, keja sendiri. Merayau sampai senja pun takpa!


Kerusi oren (dan kuning) yang menjadi identiti Pasembor Utara Kg Baru. Kedai yang berada sedikit tinggi. Ujan lebat ‘melenyapkan’ pandangan bangunan-bangunan tinggi sekeliling.





~...antara ABC atau DEF, SERI BULAN tidak dapat memisahkan dirinya dengan AA dan AZ dan ZA walaupun HISYAM lebih faham makna “SB” kerana mana-mana akronim pun yang tersenarai selagi tidak memberi maksud yang baik apalah maknanya...~



 




25 comments:

  1. Makan dikala hujan memang bestkan kak Azie..

    ReplyDelete
  2. Kehkehkehhh...budak tu merempit dlm hujan balik opis tapi ape ada hal 5 minit jerk.

    ReplyDelete
  3. cheh! tayang2 makanan ngan abc time2 gini...penat tau org telan air liur! whoahahaha...

    azie, tingat satu ketika dulu, makan pasemboq tp taknak cakap la katner...masa makan tu kemain slow tp lepas tu perut memulas2...apalagi pi bilik termenung bersembur2! huahahha...

    bila nampak pasembor mesti ingat kenangan menyembur huarharharhar...

    abc tu sedap and wat ai jeles jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee akakkkkk! Jangan la potong stim!

      Delete
  4. nikmatnya makan kala tak sakit..... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila sihat pun, bukan elok makan sampai tak hengat dunia plak...

      Delete
  5. teringat pak saudara kat perak, jual pasembor juga ni....
    makan panas2 dlm hujan sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu. Ujan lebat, Mee Rebus/Pasembor kuah panas, perhhhh!

      Delete
  6. Assalamualaikum,
    Bila la boleh merasa pasemboQ hebat ni ....

    ReplyDelete
  7. serius kak, saya tak pernah makan pasembuq kecuali ABC. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh U should try ELL! Sedap tauuu....!

      Delete
  8. bertambah sejuk pekena ABC.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal. Tak bleh habis sebab takut gigil satu badan!

      Delete
  9. tu dia kuah dia...sempoi aih! banjir nak sama tahap kat penang punya pasembor ni...ish ish...terliuq sudah...nak pi cari pasembor lah....! tak bleh jadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Pasembor ni namanya Pasembor Utara. Resipi asai dari sana la. Depa bukak kat KL, siap masuk JJCM, TV3, then terus popular. Lagipun memang sedap!

      Delete
  10. Peh! Ujan2 mkn ABC ni kak. Ngilu gg sy!

    ReplyDelete
  11. belasahhh .... la ni hujan hujan pun tekak panas gak hehehehhe

    ReplyDelete
  12. Mmg nak pekenajuga ptg ni....
    Selalu gi kg baru pekena nasi lemak kukus..
    Ptg ni nak pekena mee rebus...
    Thank u azie, bg idea nak makan apa....

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails