Thursday, November 17, 2011

17-11-1992: Sembilan Belas Tahun...

Assalamualaikum
17-11-2011
Khamis malam JemAAt...


17 November. Ulangtahun Kelahiran ke-19 IKA, My 2nd Anak Dara. Dia lahir kat kampung. Parit Buntar Hospital. So IC dia ada 08 kat tengah. Lahir hujung tahun.




Hujung minggu dah nak kena balik Sri Iskandar. Skulah dah nak bukak.

Dalam ramai anak aku, dia yang paling terer English. Sejak skulah SAB, memang itulah bahasa dia hari-hari. AMOI pun sama skulah dulu, tapi ada kala tergelincir gak. Still tak leh lawan IKA.

She’s unpredictable. Masa skulah rendah, tak pernah cikgu letak dia dalam grup harapan walaupun dia potential student. UPSR (rini result kan?) dia pun cikgu tak letak dalam harapan 5A. Tapi sapa sangka, kawan rapat dia yang sentiasa Top, tak dapat pun 5A dan IKA yang score! Cikgu yang sorang suka perlekeh dia tu, patut aku tengok muka dia. Tapi aku tak pi amik result masa tu.

PMR dia not bad. Kalah 1 mata dengan AMOI. 7A. Frust gak masa tu sebab tak dapat pi MRSM.

SPM pun kalah gak. 6A.

As dia selalu said, “Mana IKA leh lawan Along.”

IKA sangat kreatif. Dia minat seni. Almost like me. Dia pernah buat skrip drama Inggeris kat skulah dia, dan dia sendiri direct for the competition. Juri ada ZAIBO masa tu. Drama dia dapat 2nd place. No bad huh?

She loves music. Dia tau banyak lagu. Budak sekarang. Dia minat Korea films. Crazy semua movie Korea. Laptop dia penuh movie Korea.

Belajar kat Sri Iskandar pun mati-mati nak juga ID tu walaupun kena interbiu dan gagal 2 kali. 3rd try baru lepas. Lewat 1 semester banding kawan-kawan lain. Takpa, no biggie.

Skang dah nak masuk semester 3 minggu depan.

Dia kata, “nanti kerja buat Interior Design, gaji besar duit banyak!”

Ye lah tuuuu....

MAK jadi tukang kira duit eh? hahahahaha

Semua yang terbaik buat anak-anak.

Aminnnn....



~...semasa wayang pacak mula tegak di padang sekolah atap rembia, SERI BULAN paling teruja kerana dia tahu HISYAM pasti datang mengajak sambil duduk bersila di tikar mengkuang, mengunyah kacang rebus bekalan Mak Utih tapi selalunya cerita ditayang, fikiran yang melayang...~







35 comments:

  1. Selamat Hari Lahir buat IKA...
    Semuga dipanjang umur dimurahkan rezeki dan hidup yang diberkati...
    - Azie..
    sediakan aja cash register...:)

    ReplyDelete
  2. happy birthdaya tuk anak akak..semoga dia terus membesar jadi anak yang membangga ibu bapa;)

    ReplyDelete
  3. Tahniah bertambah setahun lagi
    Happy Birthday

    Yap... sendiri punya...cuba melakarkan perasaan seorang ibu tua yang ditinggalkan anak kesayangannya...memang benar2 terjadi..tq ikut cerita kite..

    ReplyDelete
  4. heheheh....paling suka ayat "MAK jadi tukang kira duit eh?" hahahahahahha

    ReplyDelete
  5. SALAM,
    UCAPAN HAPPY BIRTHDAY ! EH,BALIK KAMPUNG PULAK! AHAD NI, TAK DATANG KE ?

    ReplyDelete
  6. tahniah dan slamat hari lahir buat IKA... moga terus sukses dlm study

    ReplyDelete
  7. happy birthday to ika. sejuk perut ibu mengandung :-)

    ReplyDelete
  8. happy birthday to ika. teruskan cita2 anda utk jadi ID yg berjaya

    ReplyDelete
  9. Anak-Anak Dah besar Dan berjaya....alhamdulillah....happy birthday dik ika..

    ReplyDelete
  10. Selamat ulang tahun kelahiran buat Ika... moga berjaya beriringan sama Alongnya..:)

    ReplyDelete
  11. happy birthday ika..

    sedap namanya...

    sebaya dgn anak no.2 ati gak

    tapi hero ati study jauh nun di sabah..hukhuk!

    ReplyDelete
  12. Happy Birthday Ika.

    May all your wish will come true.

    (Betulke BI makcik ni? Makcik memang gagal BI, tapi sesekali ingin juga mencuba.) :)

    ReplyDelete
  13. Selamat hari lahir buat IKA...moga cemerlang ilmu dunia dan akhirat... sejukkkkk perut ibu yg mengandung.

    ReplyDelete
  14. Selamat hari lahir buat Ika semoga menjadi anak yang solehah.

    ReplyDelete
  15. Happy Birtday IKA...

    moga terus berjaya, betul2 dpt lantik mak jdi akauntan dia dan bertemu jodoh dgn lelaki yg soleh ya . Amin...

    ReplyDelete
  16. psst dua 2 anak dara azie ker>
    hmm..mewarisi senyman manis bondanya...

    ReplyDelete
  17. AZIE
    Happy besday to IKA ..
    insyaallah boleh jadi ID yang terkenal dan tersohor (kalahkan Eric tu).

    Psst.. profile pic gambar 'mata' tu boleh juga dijadikan besan awak, auwww..

    ReplyDelete
  18. Happy 19th birthday untuk Ika. Sungguh manis orangnya :)

    Cikgu mangkuk mana yg dok perlekeh students tu? Sungguh tak beretika & sangat mangkuk sekali. Bengang saya dengan cikgu camtu.

    ReplyDelete
  19. AKAK:
    Terimakasih KAK.
    Aminnnn.
    Nak wat mender cash register eh? Kira pakai cempua bleh?



    NAZZ:
    Terimakasih. Amin segala doa.



    CUTE OVEN:
    Terimakasih.
    Tahniah. Karya yang best tu. *merujuk e-novel tu

    ReplyDelete
  20. EELOBOR:
    Mak dia dasat kan? hahahaha..



    DATO’ LF:
    Tidak. Dia balik sendiri. Dengan kawan2. Saya insyaAllah, hadir di rumah Dato nanti.



    IBU INTAN:
    Terimakasih.
    Aminnnn... Moga2 begitu.

    ReplyDelete
  21. LIASARI:
    Terimakasih. Aminnnn...
    Sejuk la, skang musim ujan. hehehehe



    MAMASYAZA:
    Terimakasih. Aminnn..
    Memang nak sangat jadi ID hebat tuh.



    NAJWA:
    Belum berjaya sepenuhnya lagi tu. Dok kalu belajar lagi.
    Terimakasih doktor!

    ReplyDelete
  22. NIDA:
    Terimakasih NIDA. Seiring sejalan kata orang, kan?
    aminnnn...



    ATI:
    Nama sedap eh? NUR SYAFIKAH nama dia.
    Ohhh anak bujang jauh nya tercampak... Janganlah cedih.



    KAKCIK:
    Terimakasih. Amiinnnn...
    Betul lah tuh. Tengok lah English saya, berterabor gak tuh.

    ReplyDelete
  23. ZUREEN:
    Terimakasih Zureen.



    CT NOARIZAH:
    Terimakasihhh... Aminnn.
    Betul. Sejuk perut, sebab skang musim ujan. Hehehehe



    MUNNA:
    Terimakasihhhh...

    ReplyDelete
  24. KAK ZAITUN:
    Terimakasih Kak ZAI. Moga doa kita dimakbulkan.



    KAK QUEENIE:
    Terimakasih Kak Q.
    Saya jadi akauntan tak bertauliah ler nampaknya kot. hehehe
    Yup. yang sorang tu si AMOI.

    ReplyDelete
  25. SOM:
    Terimakasih SOM. Aminnnn...
    ERIC tu hebat benor tuuu.
    Pic gambar mata? Kak Q? uishhh malulah kita nak ngendeng jadi besan dia.
    Dia pandai masak, pakar katering tuh. Anak dara kita, masak air pun selalu tak betul lagi.



    DINAS ALDI:
    Memang ada pun cikgu yang macam tuh. Pengalaman saya buat saya berani kata.

    ReplyDelete
  26. oh saya ada sedara baya dia ni. budak2 sekarang kan hantu citer korea...saya pun sama...sejak dulu. hahahaha

    ReplyDelete
  27. SALAM AZIE..aiih lama tk masuk blog..sibuk sikit...ha nk wish ika jugak walau dh lewat..better late than never kan...:) happie birthday ika..InsyaAllah murah rezeki..ika..all the best from anty saniah ya..
    azie..anak dara u ni baru masuk 19thn...anak bujang i lahir sama tahun tapi bulan jan ni dah masuk 20thn...hehe

    ReplyDelete
  28. ERI-CHAN:
    Betullah. Dulu Kak Azie pernah gak la layan kejap drama2 Korea ni, tapi bila dh sibuk terus tinggal.
    Terimakasih.



    SANIAH:
    Terimakasih Auntie SANIAH.
    Aminnnn...
    Anak bujang U lahir awal tahun ya. Anak2 banyak lahir selepas bulan Jun. Sebelum bulan June sorang pun takdak.

    ReplyDelete
  29. Happy belated birthday IKA from auntie Zu. Moga dimurahkan rezeki, dan dirahmati ALLAH selalu hendaknya.

    ReplyDelete
  30. oh..ada anak dara besar akak ni..

    omaknya nampak muda je lagik..

    ReplyDelete
  31. ZUWAIDAH:
    Terimakasih Auntie ZU. Aminnnnn segala doa Auntie ZU.



    PUTUBAMBU:
    Terimakasih.
    Amboiiii puji tak kena tempat tuhhh... hehehe

    ReplyDelete
  32. Happy birthday IKA. Terpaksa wish kat sini sbb tak tau cemna nak contact dia di alam maya. Hihihi..

    Anyway, anak kedua mmg special :p

    ReplyDelete
  33. NORASHIKIN:
    Thanks.

    Yeahhh... absolutely right!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails