Saturday, November 12, 2011

AIM ke18: Hargai Muzik dan Bakat (yang tak minat muzik sila tidor)

Assalamualaikum
Sabtuday,
12-11-2011
malam...


Tengok siaran langsung, terlepas beberapa episod terawal. Tak tengok beberapa anugerah di peringkat awal.

Laaa.. bila tune, baru nampak pengacaranya adalah ZIZAN dan AC MIZAL. Wahhh serasi. Macam Afdlin dengan Bob Lokman dulu.

Siaran langsung dari Bukit Jalil rupanya.

Ini saja anugerah yang sempat tengok tadi.

Album AIZAT menang Anugerah Video Muzik.

Sixth Sense menang Anugerah Celcom, lagu paling banyak didownload. 1.8 juta. (Royalti berapa? Ada ker tak der?)

YUNA menang Anugerah Kembara. Semua mereka berbakat. Tak perlu pakai seksi atau minimumkan kain di badan.

YUNA antara penyanyi yang diiktiraf sehingga ke peringkat antarabangsa. Tapi seorang aku, yang sudah agak lewat umur, tak ler follow pun perkembangan dia. Apapun, setidak-tidaknya dia bertudung dan diterima pula di negara luar.

Walaupun aku rasa industri muzik, lately, macam muram dan slow tetapi seni muzik terus berubah dan berkembang di dalam dunianya tersendiri.

Dan sekali lagi, seorang aku yang sudah agak lewat umur, tetap suka lagu-lagu retro, lagu-lagu lama...

masih terbuai dengan lagu-lagu arwah Ahmad Jais > Budi Setahun Segunung Intan, lagu-lagu arwah Sudir > Hujan, Nilai Cintamu.... juga lagu-lagu Search > Fantasia Bulan Madu, Isabella,

tidak ketinggalan lagu-lagu Alleycats, Wings, Jamal Abdillah...

lagu-lagu Rockwell, Michael Learns to Rock (That’s Why U Go Away paling best)... tak ketinggalan lagu-lagu seperti Funky Town, Careless Whisper...


Rockwell, lagu tu berganding dengan Michael Jackson rupanya.


Tahniah kepada penggiat seni muzik, dari penulis lirik, pengarah muzik, pemain muzik, penyanyi, pencipta lagu, pengarah video clip... dan apa saja yang berkaitan dengan muzik.

Muzik adalah hiburan dan menghiburkan bila kita merasa ianya menghiburkan.

Wahh ANUAR ZAIN/YUNA menang Vokal Terbaik!

and lagu YUNA, PENAKUT menang Lagu Terbaik!

Album SHIELA MAJID masa konsert di Philharmonic, menang Album Terbaik.


Yeahhh... she still the best among the best!


Bak kata penerima Anugerah Wirama, “I’m so honoured... and don’t kill the music.”

*Persembahan artis, aku paling suka pada persembahan Azlan and The Typewriter, nyanyi lagu P.Ramlee, “Jeritan Batinku” dengan gaya rock dan suara dia, unik. Lain dari yang lain. Showmanship kureng di mata aku, but suara dia.... wajar dipuji.



~...apa sahaja lagu yang disiul HISYAM sepanjang kelas mengajar gitar tetap menjadi irama indah di telinga SERI BULAN kerana setidak-tidak itu tidak seburuk katak mengong tunggu hujan yang dah berhenti untuk turun lagi...~






22 comments:

  1. Tak dapat tengok, kat hotel ni tak ada channel 104.

    ReplyDelete
  2. KAKCIK:
    Saya pun tengok dah sekerat jalan. Tak rugi la tak dapat tengok pun.

    ReplyDelete
  3. hahahha.. kita sama..
    hanya dapat layan hujung2 ajer

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Errrrr -----> tak tau pun ada AIM malam ni hu hu hu lagi sadis

    ReplyDelete
  5. sedang layan AIM....tgk dari awal lagi brsama anak2....

    ReplyDelete
  6. AYU:
    Nampaknya kali ini AIM agak menarik, kan?



    ANYSS:
    Salam.
    Sama ler kita. Memang tak tau, walaupun nampak “info” tapi tak duga itu adalah siaran langsung. Dah sekerat jalan pun.

    ReplyDelete
  7. MULUT PAYAU:
    Seronoknya. Ada goreng keropok tak?

    ReplyDelete
  8. sambil2 tak minat tapi jeling gak la tadi ngan ekor mata....

    ReplyDelete
  9. EELOBOR:
    Mujur mata ada ekor. hahahaha

    ReplyDelete
  10. Yuna deserved the award for anugerah kembara, so sheila majid... still the best among the best.

    album legenda... sampai sekarang masih suka dengan arrangement lagu2 dia bersama Roslan Aziz.

    ReplyDelete
  11. KAK ROSE:
    Setuju dgn Kak Rose.
    Saya sampai sekarang masih boleh layan lagu Pengemis Muda dan suka lagu Tan Sri PRamlee yang dibawanya dgn cara jazz yang tersendiri.

    ReplyDelete
  12. Tak sempat nak nengoknye azie......
    Sekarang dah jam 4 pg...akak masih belum tido ..sambil tunguu kek dalam oven masak, akak tekan-tekan lappy....tempahan untuk esok memang banyak....

    ReplyDelete
  13. kesian akak...
    lama tk dpt join mende2 nih...
    bila tu Azie?

    ReplyDelete
  14. assalammualaikum azie..

    saya pun tak nengok :)

    ReplyDelete
  15. saya terima je apa keputusan yang ada. heheheh.


    sebab semalam saya tak tgk pun. ngeee~

    ReplyDelete
  16. Kak Zai tengok dari awal hingga habis tapi sambil pegang lappy.Ada juga persembahan yang kurang menarik buat kak Zai.

    ReplyDelete
  17. MOHD RAZIK:
    Tak rugi mana pun.



    ARIZAKIAH:
    Alhamdulillah. Ada tempahan. Rezeki tu. Pasni cover tidor eh...

    ReplyDelete
  18. QUEENIE:
    Tak perlu join pun Kak. Kami pun tak join. Tengok kat tv. Siaran langsung. Saya pun tengok dah sekerat jalan, sebab tak tahu mulanya.



    CIKGU NORMAH:
    Salam.
    Tak pa. Tak rugi. Cuma gandingan AC MIZALdan ZIZAN sangat menghiburkan.

    ReplyDelete
  19. GADISBUNGA:
    Kita pun terima. Sebab sapa lah kita nak nilai muzik kan?



    KAK ZAITUN:
    Betul tu. Saya tengok sambil baca blog. hehehe

    ReplyDelete
  20. terlepas tak tengok pun, masa tu ada di kuantan. hotel mana ada channel 104...ceh

    ReplyDelete
  21. huhu.. persembahan azlan and the typewriter mmg tak terbuek dek org kak AA.. mmg lain dari yg lain. gempak. cuma mungkin bukan my taste .. rasa tak sabar dia abiskan persembahan. i love yang otai2 lama buat persembahan n YUNA. rasa releks and syahdu... :)

    rindu kt kak AA..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails