Thursday, February 9, 2012

Chap Goh Mei: Yeayyy...! Tak Dapat Naga, Singa Pun Jadi lah...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam JumAAt
09-02-2012


Akhirnya,


Memang setiap tahun bila tiba CNY, antara tarikan yang aku suka adalah Tarian Singa. Jika boleh, memang nak tengok dari dekat bila ada tarian ini di mana-mana sepanjang 15 hari CNY terutama di hari akhir iaitu Chap Goh Mei.

Tahun lepas dapat tengok di KLCC, tahun ini dapat tengok di kawasan rumah kerana ada Majlis Jamuan Tahun Baru Cina, anjuran parti politik. Aku ikut MyTOKLAKI pegi semata-mata nak tengok Singa tu jer. Tak perlu makan minum pun. Duduk pun tidak. Ramai juga tetamu, berbilang bangsa, jiran taulan...



Limau banyak berlebih-lebih. CHAK suker...!



Kami missed tarian pertama/pembukaan semasa Timbalan Menteri (menteri apa eh?) tiba. Maklum masa tu time maghrib. Mujur dapat juga tengok tarian singkat masa menteri tersebut berangkat pulang.


Gua dapat pegang kapla dia larrr...!




~...kali ini tiada cerita menarik tentang HISYAM kerana SERI BULAN sendiri menolak tarikan itu...~








17 comments:

  1. Salam kak...sy setiap tahun dpt tgk lion dance ni kat syarikat maklumlah kojo dongan cino... tapi tahun ni lepas je majlis award service terus duk dlm ofis pasal tak sihat.. dung che dung che le kat luar tu sy sedap je tido sampaikan singa masuk opis bagi ang paw pun tak sedar.

    ReplyDelete
  2. Aina sempat tengok kat The Intermark tapi tak sempat snap2...

    ReplyDelete
  3. Kakcik ingat tadi Azie masuk dalam badan singa tu. :)

    ReplyDelete
  4. tengok dalam youtube itu ari, tarian singa dah jadi tarian shuffle. kelakar la pulak sbb sudah hilang tradisi masyarakat cina. memang bukan kesemuanya, namun ada sesetengah boleh di selit dengan kemodenan namun ada sesetengah perkara memang tidak sesuai langsung.

    ReplyDelete
  5. selalunya tiap2 tahun tgk tarian naga ni..sebab office kat bawah tu akan buat.... tahun ni terlepas sebab ke langkawi

    ReplyDelete
  6. thn ni tak terserempak lg ngan tarian naga..huhu

    ReplyDelete
  7. Baik2 kak azie,kang dia gigit nnt...

    ReplyDelete
  8. Enam belas tahun yang lepas kak Zai melahirkan puteri bongsu di hari Chap Goh Mei.

    ReplyDelete
  9. Limau yang CHAK pegang tu dapat free ke? Seronoknya dapat lihat tarian bergendang besar tu. Saya agak yang Azie pegang tu tentu raja singa, sebab uniform dia kuning.

    ReplyDelete
  10. CT NOARIZAH:
    Memang company Cina selalunya, akan buat sambutan penutup CNY dengan tarian Singa ni. Kita berpeluang tengok.




    JUNAINA:
    Kak Azie pantang kalu dapat dengar bunyi gendang kuat Tarian Singa nih kalu boleh nak kejar dan snap gambar.

    ReplyDelete
  11. KAKCIK:
    Bertuah saya kalu depa bagi saya masuk dalam kepala tuh!



    LELAKI INI:
    Yeahhh meang seronok sangat!



    EELOBOR:
    Nampaknya budaya mereka juga terkena pengaruh kemodenan tarian masa kini. Mungkin menarik juga tu kan?

    ReplyDelete
  12. MUNNA:
    Kalu dah tiap tahun dapat tengok, terlepas sekali, masih ok lagi la. Kak Azie dah lama tak tengok.



    KALAM HATI:
    I terserempak sekali saja, dalam Jusco masa CNY minggu pertama dulu.



    AIN NORAINI:
    Dia gigit kalu, I sekeh kepala dia...!

    ReplyDelete
  13. KAK ZAITUN:
    Wahhh kalu gitu senang la nak ingat ya. Dan besar pun si bongsu.
    Pernah cuba beli kek besday cap Kepala Singa? hehehehe



    Bang TEMUK:
    Limau tu memang diberi free pada semua tetamu. Sapa rajin ambik, dapatlah banyak.



    LF:
    Tidak pula nampak angpow. Mungkin pada kanak-kanak saja kot...

    ReplyDelete
  14. budak tu cuak je tengok kamu raba kepala singa dia...

    haha

    ReplyDelete
  15. GEDEK:
    Mujur dalam kapla sing tu takda orang..! hahahahaha

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails