Saturday, February 4, 2012

Mencari Sukun...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Sabtuday
04-02-2012


Dah tak kerja Sabtuday. Relax tanpa perancangan tetap. Ada jadual disusun tapi bukan hari ini.

Pagi ini sarapan Cekedek + Kentang cicah Sardin. Perhhh nikmat...!

Kalu cuti ni, citer pasal makan jer yang best. Pastu layan tv. Dapat tidor siang sejam dua. Perhhh.... layan.

MYTOKLAKI demam sejak semalam. Kerana Jumaat aku kerja dan tak sempat nak masak banyak, so dia beli Tomyam dari kedai. Komplen. Tak cukup sedap and tak cukup masam.

So, pagi tadi aku pegi Pasar Pudu. Nak masak Tomyam atas permintaan si orang demam.

tapi...

arrrggghhhh....! dia kuar sampai petang tak balik-balik. Tomyam seperiuk tu dah sejuk pun.

Aku beli pisang dari pasar tadi. Ingat nak buat Pisang Goreng. Tapi sebenarnya...

tekak aku teringin nak makan Sukun Goreng. Tak nampak pun sukun di pasar tadi.


*pic snap sendiri, dari koleksi peribadi. Masa di Sg Besar tahun lalu.




~...walau jarang, setiap kali diserang demam lambat kebah, HISYAM mula buat perangai mengada sengaja ada dengan merengek gaya hidung penyek minta nak makan Lempeng Kelapa Garing dari Mak Utih kerana tahu SERI BULAN belum lulus untuk melempeng dan setiap kali kena komplen dia asyik ringan tangan hendak melempang seseorang...~







18 comments:

  1. kt umah sy ni sukun berlambak2 smpi x termkn.kalu nk beritau sy

    ReplyDelete
  2. AUNTIE MARINA:
    Sebenarnya cekodok @ cucur bawang jer. Tapi anak-anak saya dulu pelat, suka cakap merapu. Cekedek tu depa yang gelar, terus kekal sampai sekarang. hehehehe



    KHAIRIN:
    Wahhh ada kebun ker? Mesti puas makan Sukun.

    ReplyDelete
  3. bestnya kalau dapat makan sukun goreng.....

    ReplyDelete
  4. MULUT PAYAU.
    Betullah. Lama tak makan. Kalu dapat, yang goreng garing, isi gebu tu. Perhhh...!

    ReplyDelete
  5. Wah Azie,,
    Mmg sedap kalau dapat sukun goreng. Saya kalau dah teringin sangat saya cari di pasar pagi jumaat di Meru. Jauh sungguh mencari sukun.. Hehehe..

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Sukun goreng memang best ... tapi sukun tu mesti masak2 sikit .

    ReplyDelete
  7. DERU OMBAK:
    Sukun ni memang jarang kita jumpa begitu begitu saja, kan? Benda sedap ni, kita memang kena usaha lebih untuk dapat. Tapi nikmat!



    LF:
    Saya pun suka yang masak-masak sikit @ mengkal. Bila goreng, dia rasa gebu.

    ReplyDelete
  8. Kesiannya azieazah ni. Beli lain, nak makan lain. Dah tu, apa pula jadi pada si pisang? Selain dari sukun goreng pernah tak makan cekedek sukun?

    ReplyDelete
  9. love sukun so much.. buat goreng or kerepek
    memang superb.. tak pandang cheese dah.. hik3

    ReplyDelete
  10. Salam kak :)

    Saya pun suka mkn sukun goreng tp time panas2... dah sejuk xsodap!

    Betullah kak, 'y' mmg stand for 'and', cara sebutan 'ee' macam tulah...hehehe...

    ReplyDelete
  11. TEMUK:
    Pisang tu kena buat pisang goreng lah pagi ni Bang.



    ACIK MLMW:
    Mungkin juga kot. Patut lama tak nampak sukun di mana-mana.

    ReplyDelete
  12. NURMISA:
    Kerepek Sukun pernah juga Kak azie makan. Tapi susah nak dapat tu...



    MARYA:
    Yup. Sukun goreng tu makan time panas sedap. Garing dan gebu. Bila sejuk jadi kurang enak sebab dah liat sikit.

    Ohhh “y” tu bunyi ee!

    ReplyDelete
  13. huhuhu.... cantik gak nama cekedek tuh. dah agak dah masa tadi... mesti perkataan terbitan sendiri nih....

    ReplyDelete
  14. sukun goreng sodap kalo cicah gula kan akak

    ReplyDelete
  15. kalau sukun goreng...fuhhhhh makan mesti sampai kenyang. memang sukar dpt buah sukun nih. kat KL mana nak dpt sukun ye

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails