Thursday, February 23, 2012

Dilema: Kalu lah Badan (yang besar ini) Boleh Dibelah Dua...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
22-02-2012


Sebenarnya aku malas nak tulis tentang dilema ni lagi. Sedih! Serbasalah.

Jadual dan program bertindih-tindih.

Cuti skulah musim kenduri kahwin. Undangan datang lagi. Aku bukanlah kategori menteri or artis yang dapat undangan bertingkat kad. Tapi kenduri di kalangan kengkawan rapat dan sedara-mara wajar/wajib dihadiri, right?

Terhampir, 10hb. Majlis walimatulurus bertindih antara kawan baik keluarga aku dan juga MyAnakMenakan (anak kakak aku). Kawan aku di KL. Kakak aku di kampung. Dan kami decided, balik kampung. Inilah masa untuk kami berkumpul.

Sedikit ralat juga, kerana tidak dapat hadir di majlis kawan aku tu, kerana dia kahwinkan anak sulung (takkan nak soh dia ubah tarikh? hehehe) Lagipun, biasanya jika kenduri di kalangan kengkawan ni, kami selalu ambik kesempatan untuk reunion para sahabat yang jarang jumpa. So di majlis gini, kami akan duduk lepak berjam-jam borak. But kali ini aku takda. Sori Berlori.

Lately, ramai lak kengkawan call sebut pasal kenduri Pakcik PCP & Datin Norma nih. Kesian depa, takda orang kuat makan (read: aku) nak tolong perabis lauk. Hahahahaha...!

Si WAK JAWAMUAR tu, sampai 2 kali call, minta aku peringatkan dia tarikh kenduri PCP ni takut dia salah tarikh lagi. Sebab dulu dia masa kenduri umah MAK JAM TITO di Sepang, dia salah tarikh. Kenduri Sabtu, dia pegi Ahad. Hahahahaha! Jadi dia tak mo la “banana fruit two times!” WAK JM ni memang Tokeh Pisang pun!

17hb Mac, another AnakMenakan (sebelah MyTOKLAKI) pulak menikah. Haruslah pegi ni.

Kemudian trip ke Kelantan yg ditangguh ke tarikh 6 April, dicepatkan pula ke tarikh 23 Mac. Adehhh. Dah jadi bertindih pula dengan tarikh kahwin MyAnak Menakan di Serdang. Kenalah lepaskan trip tuh, sebab MyKakak Ipar ni pun kenduri kahwin sulong juga. Mana bleh tak pegi, ya tak?


Siap tanda dah!

Kesimpulan, keluarga adalah priority, tapi bukan bermakna aku tak menghargai kengkawan. Seboleh mungkin cuba penuhi semua undangan. Tapi apa daya, kan?





~...bila ada kenduri rasmi dan tidak rasmi, HISYAM sudah memasang angan-Jenin mengajak SERI BULAN menjadi pendamping setia untuk sama-sama menongkat tangan menonton wayang pacak di tengah bendang nan kering pada malam berinai selepas berzanji...~








21 comments:

  1. Keluarga kena dulukan juga, rakan2 bila2 boleh jumpa tapi kenduri itu sekali sekala... eh! memang dilema jadinya...

    ReplyDelete
  2. memang dilema ya, azie... tapi setuju kata2 azie, prioriti adalah keluarga :)

    ReplyDelete
  3. biasa la org kahwin bermusim kan..kak..

    ReplyDelete
  4. Situasi yang boleh buat kita ralat tak sudah

    ReplyDelete
  5. Assalam Azie..penuh jadual bulan azie ni..

    ReplyDelete
  6. mmm...

    saya selalu dalam keadaan dilema mcm tu.

    antara kawan dan sedara mara.

    tu belum kawin lagi tuh.

    kalau dah kawin karang kene fikir pasal sedara masa asben pulak.

    duh~

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    Maknanya...tak ada ikan keli goreng restoren cikgu?

    ReplyDelete
  8. memang le antara kawan dan keluarga, sama2 penting. tapi kalo dak tak buleh nak elak, terpaksala pilih yg lebih penting

    ReplyDelete
  9. azie,
    sehabis mungkin kita cuba untuk tunaikan hajat semua ...tapi apakan daya, tak termampu...
    kita pun selalu alami...

    ReplyDelete
  10. azie,
    sehabis mungkin kita cuba untuk tunaikan hajat semua ...tapi apakan daya, tak termampu...
    kita pun selalu alami...

    ReplyDelete
  11. azie,
    sehabis mungkin kita cuba untuk tunaikan hajat semua ...tapi apakan daya, tak termampu...
    kita pun selalu alami...

    ReplyDelete
  12. tu kalender apa tu siap ada lulus sirm..?

    ReplyDelete
  13. Salam,
    Setuju dengan "kesimpulan" tu. Kita perlu tentukan keutamaaan kita

    ReplyDelete
  14. kalau chek pun dilema jugak macam ni punya keadaan. tapi betul la...utamakan keluarga...kawan2 tetap penting tapi dlm hal macam ni dah tentu2 lah family yang patut diutamakan...

    ReplyDelete
  15. KAKCIK:
    Sebab tu, bila difikirkan, makin pening jadinya. So stick dengan keputusan pertama.



    CIKGU NORMAH:
    Kita dan keluarga adalah sebati. Kawan-kawan tetap penting tetapi masih boleh bertolak ansur lagi.



    NAZZ:
    Musim cuti skulah mesti rebut peluang buat kenuri, kan. So adik beradik boleh berkumpul.

    ReplyDelete
  16. FARID:
    Tentulah kita tidak mahu terlepas peluang hadir kenduri kengkawan. Maklum bukan selalu, tapi apa daya jika tarikh bertindih, kan?



    ACIK ERNA:
    Bukan bulan ini saja ACIK. Hampir setiap bulan datang bulan dan bulan penuh. hehehehe




    GADISBUNGA:
    Yeahh.. nanti kalu dah berkeluarga, U akan faham keadaan yang Kak Azie lalui sekarang. Bukanlah masalah, tapi perlukan kebijaksanaan mengatur kepentingan.

    ReplyDelete
  17. PANGLIMA MUDA:
    Amboiii... sapa ler yang artis tuh?



    ANYSS:
    Wuaaaaa...! memang terlepas la kali ini. Cedih!



    MAMASYAZA:
    Begitulah kita ni. Kalu boleh semua orang kita nak jaga.

    ReplyDelete
  18. AZANI:
    I menulis sekadar untuk berkongsi rasa, dan melegakan perasaan sendiri saja.



    GEDEK:
    Stand kalender PPZ. Memang kami yang design, print. So dapat free la.



    DATO LF:
    Keutamaan itu sendiri adalah kepentingan.



    SITI MURNI:
    Kita harus menentukan kepentingan dan kurang kepentingan itu dijaga sama.

    ReplyDelete
  19. kawe kalu nok buat bekwah nnt nok AA tolong jaga ais kace..

    ReplyDelete
  20. FADZIL:
    Saya nih pandai buat aih kepai jer...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails