Sunday, December 18, 2011

Makan Sebelum Mandi, Boleh Buncit...?

Assalamualaikum
Sabtu, malam
17-12-2011


Baca tajuk. Kata orang tua-tua makan berat sebelum mandi boleh buat kita buncit. Maksudnya, jika nak makan dan terasa belum mandi eloklah mandi dahulu.

Samada dengan tujuan disiplin di meja makan harus kemas dan wangi, mungkin pesanan itu ada benarnya.

Aku sudah berjanji dengan anak dara berdua itu, dah lama tak bawa pegi swimming. Minggu lepas tak boleh la, sebab duty. Kerana petang tadi cuaca baik, mendung berangin okey jom pegi swimming!


Suka tak hengat!




Aku yang menunggu di tempat duduk, layan novel nipis, kena tiup angin rasa lalok macam nak lelap!

Lepas makan, apa? Laparrrrr...!


Ntah kenapa, aku suka makan pedas, tapi bila makan KFC, mesti amik sos tomato macam budak-budak!

Malam ini budak-budak berdua itu kena tidor awal. Esok nak ikut pegi Pertemuan Blogger di Musollah Ehsan.

Check list:
1. Pulut sudah rendam
2. Bakul dan bekas semua sudah basuh
3. Borang senarai nama sudah siap print
4. Sticker sudah print dan laminate
5. Apron baru!
6. Tart Nenas sudah sampai hari Jumaat lalu
7. Tengah charge bateri kamera
8. Nak tidor awal

*semua di atas mungkin boleh meloyakan setengah pembaca, kan? Macam nak masuk pertandingan realiti show lak. Hehehehe

Apapun, aku just nak kosongkan fikiran wpun tercium bau sinis di beberapa komen. Pertemuan Gathering adalah suatu usaha kecil tapi bermatlamat besar dalam dunia blogging.

Bagi yang tidak berkesempatan hadir, terimakasih banyak juga kerana terus menyokong. Jangan rasa terpinggir yaaa...!



~...bila surat bawah tempurung di hujung tiang ampaian tidak lagi menjadi idea berkesan untuk komunikasi terbaik, HISYAM mencadangkan surat dihulur di celah lantai renggang tetapi SERI BULAN meradang kerana itu usul yang kalut lagi mengarut...~









25 comments:

  1. kenapa awak lambat sangat cakap yang makan sebelum mandi tu boleh menyebabkan perut buncit ?

    semoga perjumpaan esok berjalan dengan meriah dan mendapat keberkatanNya.

    ReplyDelete
  2. patut la sbb saya suka amalkan mandi lepas makan kenyang2.... hihiihi

    ReplyDelete
  3. petua berguna tu azie...jangan mandi sebaik lepas makan - tu yg akak faham...biar makanan hadham dulu baru boleh mandi hehe

    untuk esok - happy gathering and happy makan-makan...akak akan keluar KL lagi....sampaikan salam buat kakcik, ati dan saper2 yg kenal akak ya...

    ReplyDelete
  4. Pasti meriah dapat jumpa ramai blogger.

    ReplyDelete
  5. saya pun suka gak kengkdg tu lepas mkn, rehat2 kejap, pastu mandi. tok ayah akan bising kalo dia dpt tau sy suka mandi lewat mlm

    ReplyDelete
  6. kolam tu tempat permainan saya tau... seminggu lepas setiap petang saya di sana. Kecuali 17 hari bulan tu je... kalau tak kita jumpa kat sana...

    ReplyDelete
  7. esok pegi majlis perjumpaan blogger tu, akak tlg makankan utk saya ye :)

    hehehe.. tapi make sure akak mandi dulu tauuu, hehehe

    ReplyDelete
  8. smoga semuanya berjalan lancar...dil dr kejauhan tmpang seronok..:-)

    ReplyDelete
  9. QASEH RANIA:
    kita sama-sama harap best!



    Al-LAVENDARI:
    Saya cakap lambat sebab saya tunggu orang buncit dulu. hahaha

    Tkasih. Aminnnnn

    ReplyDelete
  10. EELOBOR:
    Wahhhh mengaku buncit ya? hihihihih



    Kak QUEENIE:
    Betullah tu. Jangan mandi sebaik lepas makan. Maksudnya gitu. Saya jer yang tak pandai olah ayat tu. Ayat Akak lebih tepat.

    InsyaAllah, ramai membaca di sini dan faham tentang salam Akak tu.

    ReplyDelete
  11. KAK ZAITUN:
    Akak datang tak? jom la Kakkkk...



    MAMASYAZA:
    Mandi yang dimaksudkan adalah lepas makan jer mandi. Tunggu lama sikit, takpa. Mandi lewat malam memang tak elok, nanti sejuk tulang.

    ReplyDelete
  12. GEDEK:
    Tempat permainan? Main apa? Papan anjal?



    FATIN MRAZ:
    sekarang boleh tahu. hehehehe

    ReplyDelete
  13. DeLANCRETTLURPAK:
    Bolehhh.. Kak Azie makan untuk semua orang yang tak dapat pegi, pun bolehhhhh...
    Jap, nak pi mandi ler nih!



    UMMI KHALISH:
    Aminnnn. Terimakasih.

    ReplyDelete
  14. Sallam Azie,

    Bestnya dapat berkumpul hari ni,
    dan makan2

    ReplyDelete
  15. KAK LL:
    Salam.
    Bila lama tak jumpa, sekali sekala berkumpul memang lah seronok. Jommmm..

    ReplyDelete
  16. Yg saya faham dari zaman kecik2 dulu, lepas makan tu badan kita tengah memproses makanan jadi rasa panas, jadi tak elokla mandi.

    Saya memang mandi dulu baru makan tapi perut buncit jugak, kahkah!

    Selamat bergathering na :)

    ReplyDelete
  17. Selamat berjumpa-jumpaan...
    Kirim salam kat Dato' LF...



    ckLah terpinggir...di tepi sungai. Hehehe...

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum.
    sure tuan rumah penat nie.. tidur kan???

    nanti segar bugar, update blog
    ayu baru lepas mandi, tapi tak pernah makan malam tau.. hahaha

    ReplyDelete
  19. ado yg menyindir eh, kak? kasi print screen sket komen depa....ahahahhaha

    ReplyDelete
  20. wahh bestnyer saya nampak KFC disitu..dah lama tak mkn KFC tu yg terliur..hehe

    bestla dapat join perjumpaan blogger tu..k.salam kat Dato yer:)

    ReplyDelete
  21. DINAS:
    Kalu dok buncit jugak, tak dapek nak nolong eh?
    Buncit ada isi, tak paaaaa... hahahaha




    CKLAH:
    Sudah pun disampaikan salamnya. Juga salam dari yang lain-lain.

    ReplyDelete
  22. AYU:
    Salam.
    Penat. Memang penat kali ini.
    Ada cerita untuk diupdate tapi nanti saja.



    AKUZLE:
    Terimakasih, menolong banyak semalam

    ReplyDelete
  23. NIEZA:
    Salam sudah disampaikan kepada Dato dan semua yang hadir semalam.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails