Monday, December 26, 2011

Kami dapat buah dan hadiah...

Assalamualaikum
26-12-2011
Senin, cuti lagi.




Buah lagi. Kali ini kiriman dari Jemapoh, Kuala Pilah. From MyMak Mertua.


Campur juga rambutan gading tuh. Banyak semut!


Segar dari ladang.
Tepuk dahi aku, ALIA tak kenal buah nih!


Aku nak upload gambar Laksa Utara resepi baru yang aku baru belajar, tapi memory card tu macam error plak. Mencik! Gambar buah di atas, guna memory card yang lain.

Beberapa orang kawan aku bercuti sakan sepanjang 3 hari, di merata pelusuk tanahair. Belikan apa-apa eh?


Ini dari MyAnak Menakan HUDA, yang berbulan madu ke Langkawi bulan lalu. Aku memang dah lama ndakkan Krim Gamat tuh. Sebab kat KL ni susah betul nak dapat. Dulu pun memang beli di sana. Sungguh berkesan dan berguna untuk kami seisi keluarga. Kena gigit semut, nyamuk atau bintat apa pun, sangat berkesan. Untuk orang tua macam aku, sapu kat kaki (esp lutut) malam hari, pakai socks then tidor. Ohh best, nyaman!

Aku pun nak pegi bercuti gak la camnih... ermmmmmm!


*Boring petang ni, bebudak layan American Music Awards plak!




~...dari seberang sungai jelas terdengar sayu orang menumbuk emping lemak bergilir menjadi alunan lagu merdu di malam hari lalu bila SERI BULAN antara peserta, HISYAM sanggup meredah gelap pekat di denai sempit berebut dahan untuk mengintai bersama WAHAB yang pelahap...~










26 comments:

  1. Salam,

    Gambar kedua tuh memang kegemaran sekeluarga..

    ReplyDelete
  2. hitam hitam si tampuk manggis..kesukaan myAnak si hanis umairah.

    mana mau lariii haaaa!

    ReplyDelete
  3. Masa singgah di kampung, kakcik sempat ambil manggis sebakul (bakul keciklah tapi), hari ini adik2 dan anak buah datang - sekejapan je habis.

    Sekarang kakcik sedang melayan semput, harap2nya taklah melarat.

    ReplyDelete
  4. rambutan gading my peberat..
    tapi sakit gigi..
    adehhhh

    kak nak cuti gak, tapi gigi nie nak kasi buang tu.. menyampah.. hahahha

    ReplyDelete
  5. dah tiba masa mengosongkan memory card la tu, atau beli yang baru...

    first time baru tahu krim gamat + susu kambing tu

    ReplyDelete
  6. saya dulu masa gi langkawi kak azie, ada lah lawat kilang gamat..lepas lawatan tu, sampai sekarang saya geli nak pakai produk gamat sebab dah tgk rupanya! hahahaa..

    ReplyDelete
  7. SALAM,
    NAK RAMBUTAN ! TAPI MANGGIS TU TAK BAGIPUN TAK MENGAPA ! DURIAN KALAU ADA, BOLEH JUGAK!

    ReplyDelete
  8. sukanya dengan rambutan..favorite..

    ReplyDelete
  9. Salam Azie,

    Pertama kali tengok krim susu kambing + gamat...mesti tak bau kuat macam minyak gamat kan?

    ReplyDelete
  10. rambutan + manggis..memang kesukaan saya.....

    ReplyDelete
  11. wah bestnyer akak buah-buah tuh.. pos la saya sikit.. sedap tuh.. hehe.. terima kasih singgah blog sy tadi.. akak tolong carikan org umah boleh?? hehe

    ReplyDelete
  12. UNTIE MARINA:
    Kata orang, manggis tak leh makan banyak, kan? Saya tak ingat apa sebab.



    PCL:
    Tak lari mana pun. Mana nak lari, kalu tak sini jugak! Tangkaplah!



    KAKCIK:
    Ada orang memang tak boleh makan buah manggis banyak. Semput la kot kesannya.
    Selamat berehat Kakcik!

    ReplyDelete
  13. CIKGU NORMAH:
    Saya ada 3 memory card untuk kamera. Tak larat dah nak beli lagi.
    Krim gamat Kambing tu memang sangat sesuai, sebab dia sejenis krim cair, macam losen.




    DADDY ZIYYAD:
    Betul. Kak Azie pun sempat melawat gak dulu. Tengok yang hidup. Minum air yang ori. Tapi beli tetap beli! hehehe



    DATO LF:
    Kalu mudah kena batuk, baik elakkan, Dato’.

    ReplyDelete
  14. AZIAN:
    Sekarang memang musim. Kan minggu lepas U pegi Ipoh, dok borong sakan dah? :)



    FARID:
    Tak bau gamat, tapi bau macam mint. Ianya macam losen jer. Sekali pegang macam Calamine Lotion.




    MULUTPAYAU:
    Tak leh makan banyak. Nanti batuk sebulan!

    ReplyDelete
  15. RAZIK:
    Carikan orang rumah?
    Jadi menantu Kak Azie, mahu? hehehehehe

    ReplyDelete
  16. Sedapnye... oh rambutan & manggis...meleleh air liur T_T

    ReplyDelete
  17. lamanya tak dapat makan manggis. masa kecik2 dulu dapat makan manggis kalau balik kg di muar sahaja.

    paling tension kalau dapat manggis yang dah kebatun..

    ReplyDelete
  18. omak mertuo orang ns yo...den..ado omak angkat kek jelebu

    ReplyDelete
  19. kak saya satu family pun tengah mabuk makan mutan.. jiran bagi.. kampung depa ada kebun.. manggis ngan durian pun ada, tapi tak ler sebanyak mutan.. letih nak ngopek..:)

    ReplyDelete
  20. alia tak kenal manggis? biar betik???

    ReplyDelete
  21. sungguh lama tak ku rasa manggis, rambutan tu selalu sangat.

    ReplyDelete
  22. wahh rindu nk mkn buah tempatan....sabar jer la yer..hehe

    ReplyDelete
  23. MARYA YUSOF:
    Salam kenal Marya. Sila masuk.
    Meleleh? Basah ler keyboard tu eh? :)



    CIK SIBUK:
    Manggis kebatun tu apa? yang dah keras tua ranum tu ek?
    Manggis sekarang pun bukan main mahal reganya.



    PANGLIMA MUDO:
    Saya pun ada gak sedara jauh di Jelebu. Tapi jarang pegi.

    ReplyDelete
  24. ANAA:
    Amboii makan buah sampai mabuk. Ingatkan orang ngandung jer yg mabuk.



    SUE:
    Memang sedap. Tapi sikit sangat, tak cukup!



    GADISBUNGA:
    Memang betik!

    ReplyDelete
  25. ZUWAIDAH:
    Manggis memang susah nak dapat, kan? Tak ramai orang nak tanam manggis banding rambutan.



    NIEZA:
    Memang kena sabar bebanyak. Balik nanti cari yaaa...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails