Tuesday, January 31, 2012

Blogger “judgemental”: serik aku...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
31-01-2012


Entri berisiko. Aku tahu.

Kita menulis blog, ada ketika sedikit emosi tanpa sedar. Kadang-kadang memang tak perasan langsung tulisan kita mengundang rasa tidak selesa or cemikan (or cebikan?) orang yang baca. Kan?

Kita manusia biasa, tentulah normal bila kita terfikir sesuatu, or di luar sedar kita menilai melalui pembacaan. Penilaian kita or course ler tidak semua tepat. Banyak menyimpang. Takut boleh menjadi prasangka. Kita semua faham dan maklum keadaan ini.

Sebaiknya, tak yah pot lah kan? Ada orang menulis dia sedang gembira, bersedih or apa-apa emosi sekali pun. Mana yang sedih, kita cuba faham dan beri semangat. Yang mana gembira bahagia, kita wish menumpang gembira sama or tersenyum membaca. Mudah saja, kan?

Ada blogger yang bersifat “judgemental” yang sangat, sangat. Fine, tapi tak perlu lah nak citer semula kat blog sendiri. Bau sindiran tu sangat kuat sampai ke Laut China Selatan.

Aku pun malas nak bebankan kepala fikir perkara luar yang jauh dari kemampuan. Bukan tidak prihatin tetapi tidak mahu menjadi busy body. Bunyi macam sangat kejam, kan? > Lone Ranger memang ramai berfikir macam nih...

Banyak keja lain lagi nak fikir, kan?

Sentiasa mengharapkan kesejahteraan orang lain walaupun tak kenal, pun bukan rugi apa.


Pakai selipar tiap hari bukan bererti tidak mampu beli kasut.
Tuang kicap tiap kali makan, bukan bererti tidak mampu beli garam.


Tayang-tayang, sarapan sedikit berbeza:

Putu Mayam = RM2 sahaja. Import dari Pasar Pudu.
*
pic snap sendiri, tak cilok orang punya




~...terlalu banyak perkara yang berlaku sepanjang menjadi pemastatutin tetap Kampung Separuh Desa, lalu SERI BULAN menjadi takut pula untuk menarik diri keluar dari bumbung Teratak Nyatuh walaupun HISYAM sudah handal berdayung, cekap berkolek tetapi bila jeram berarus deras, skill berenangnya terus tumpul bagai direndam ke sungai...~








22 comments:

  1. Pepagi dah emo ni Azie?..
    Org yang berjaya buat kita sakit otak Dan sakit hati rasa sgt berjaya n senyum sampai telinga. "ignore" them pls.

    ReplyDelete
  2. saya komen banyak takde.putu mayam tu meh sini sikit!

    keh keh~~senyum ah makcik pepagi ni~~

    ReplyDelete
  3. azie
    'orang cam tu' ada kalanya dah kekeringan modal tak tau nak tulis apa sebagai entry baru so .....abaikan jer.

    Waah...kasut baru kah itew?

    ReplyDelete
  4. being lone ranger banyak juga faedahnya walau (atau sebab) selalu terlepas gossip terkini *saya bercakap bagi pihak diri sendiri. :D

    ReplyDelete
  5. Sabar....kita tumpang gembira dan sedih je la...yg lain tak yah kita pikirkan...yg penting kita hepy yeyyyy

    ReplyDelete
  6. putu mayam?
    uhhh..lama tak makan dah
    lagi satu putu banbu kan? hrmmmmm...wanginya

    ReplyDelete
  7. Salam
    Kenapa tak naik pulak komem mama tadi!
    hehe apa2 pun moga bahagia.

    ReplyDelete
  8. lantak diaorang lah Azie... janji kita ikhlas dan bahagia

    ReplyDelete
  9. Putumayam saya suka. Tak pernah nampak dengan gula coklat, hanya jumpa dengan gula perang.
    Orang yang judgemental sebenarnya dia lah yang rugi, beban kan fikiran. Saya lihat AA happy-go-lucky, jadi hidup lebih tenteram. Seperti slogan seri bulan.

    ReplyDelete
  10. Putu mayam masjid india best jugak. Jangan sakitkan kepala dengan benda2 tak penting macam tu kak azie...baca sakit hati tapi lepas tu jgn simpan dalam hati, just ignore...

    ReplyDelete
  11. ngaper kak azie.. ada orang jeles ngan selipar ungu akak ker... :).. kalau ye, bagi jer dia sebelah..

    ReplyDelete
  12. Tak nak komen psl org yg sinis. Sbb sy juga adakala sinis. Sy juga pnh jadik mangsa sinis. Whatever!

    Tp nak komen psl putu mayam. Putu mayam yg sedap adalah bergantung pd tekstur lembut putunya, kelapa parut yg segar dan putihnya sj juga gula perang yg tak bape nak manis tapi lembut dan cair dlm mulut. Wahhhhhhhhhhh! Kebulur terus!

    ReplyDelete
  13. Hem i pun prnh trkena dgn blogger gini...kecik hati ku ini...tp bila pikir2 balik...ahh..biarla ek? Dia dh baca dan tgl komen tk suka kat cerita i..nk buat mcmana? Takleh pksa org suka kat kita...redha je lah..teruskan hidup.. :) ceria selalu si purple..ya?

    ReplyDelete
  14. isu ni x dpt tidak pasti ada.. nak wat caner kan...

    ReplyDelete
  15. Salam,
    LF sangat mengerti tentang perkara2 seperti ini. Entri2 LF pun memang banyak berkait dengan soal perhubungan kemanusiaan ini. Azie, buatlah apa yang sepatutnya ..Allah sentiasa di pihak yang benar.

    LF suka dengan 2 ayat tu yang bermula "Pakai selipar ...."

    ReplyDelete
  16. salam sis, salam kunjung semula. tgk putu mayam tu sedap banget nih. susah nak dpt putu mayam kat KL.

    ReplyDelete
  17. yg penting, tgk org happy kita tunpang happy.. org bersedih kita bersimpati.. hal yang lain tu lebih baik berdiam saja.. tak perlu cakap apa2..

    ReplyDelete
  18. kekadang mainan perasan jer kak.... mungkin

    ReplyDelete
  19. tau snap sendiri... tu, tu, tu... keyboard tu...

    ReplyDelete
  20. sabar ye kak...org pesen gitu mmg ramai...sakit PHD gamaknye. kdg2 mcm komen tak berfikir pun ada.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails