Sunday, November 21, 2010

Cekedek by “Kededek”...

Breakfast pagi minggu, sudah diplan malam sebelumnya.

Orang sebut; Jemput-jemput, ada yang sebut “cekodok”, tapi anak-anak aku masa kecik sebut “Cekedek”. Tak ingat sapa yang pelat sebut macam tu, sehingga sekarang itulah yang kami sebut.

Cekedek versi AA; Adunan campur Udang Kering atau Bilis + Kentang Dadu. Memang sedap sebab bila dah campur Kentang Dadu, Cekedek jadi lembut dan sedap.

Cicah dengan Sambal Sardin, Teh-O Panas. Perhhhh!


Teringat beberapa tahun dulu, sorang kawan selalu panggey aku “Manja Kededek” (ikut pelat Kelantan dia lah). Hahahahaha.. manja lar sangat! Dia tak tau aku sebenarnya ganas!



~...Pesanan yang sering diabaikan HISYAM: jangan meminta dihantar Kuih atau Pengat, kerana SERI BULAN sudah kehilangan Daun Pisang dari pelantar dapur...!~



23 comments:

  1. emm..selalu gak buat cekodok kentang + ikan bilis..pasti lecen...

    ReplyDelete
  2. salam..

    saya kalu buat cekodoklah yg paling failed..xpenah menjadi..keras kekong..hahha..saya klate mari deh..

    dah buh ibu roti pun lembik pulok..adusss..

    ni nk try lah cekedek ni..kot2 jadi..

    cekodok @ jeput ...wat jeput pise..

    ReplyDelete
  3. Sama sarapan kita pagi ini. ckLah tambah cendawan goreng tepung dan keropok lekor....rakyat jelatanya ramai.

    ReplyDelete
  4. Yang wa tau Sis... hatimu teramat lembut... Teramat-amat lembut... Sedikit saja keharuan maka air mata pun menitis berlinangan. Dengan erti kata lain, senario di mana air mata orang lain menitis, air matamu berlinang; dan bila air mata orang berlinang, air matamu mencurah-curah; dan bila air mata orang mencurah-curah, alamak... air matamu nanti bagaimana ek...?

    ReplyDelete
  5. kena musim hujan nie mmg membuat perut berbunyi

    ReplyDelete
  6. salam dear
    ohhhhh... so superb cekedek lah
    memang sedap cicah dgn sambal sardin
    with teh o n KOPI KAPAL API.. SUPERBBBB

    ReplyDelete
  7. saya pun tak tahu azie ni ganas....
    hehehe

    baru tahu ada nama baru untuk cekodok ni

    dibiar kesepian

    ReplyDelete
  8. saya minum ptg makan cekodok..tp campur nasi sikit..

    ReplyDelete
  9. Salam,
    manja kededek? hu hu hu baru tau…Biasanya orang yang nampak ganah memang pun manja kededek, nak kaber line kot hu hu hu

    Awatnya tak hulur ke Bangi 2-3 ketoi?

    Menangani Stress Musim Peperiksaan

    ReplyDelete
  10. Aslmkm Azie.
    Aduhhh, bz semacam sampai asyik lewat jer berkunjung. Nak baut macam mana! :)
    Kak G pernah makan cekodok + kentang cincang ... sedap! Tapi Kak G memang jarang buat.
    Gelaran tu mungkin bertepatan ... Kak G pun percaya orang ganas sebenarnya jiwanya lembut, hatinya baik!

    ReplyDelete
  11. FADZIL > Amboiiiii...
    Ehh mana En. FADZIL pigi, lama tak masuk sini kacau saya? :)



    ATI MASRIF > Campurlah apa pun, kalu dah minat tu, pasti sedap belaka.

    ReplyDelete
  12. SARAH-NAJWAN > Ada beberapa petua supaya lembut.
    Dulu orang kata bancuh dgn air panas, tapi Kak Azie tengok dlm tv sekali tu, chef tu ajar bancuh guna air sejuk. Yeahhh... betul lembut.
    Tips Kak Azie: buh telur sebiji dan campur skit ibu roti tu la.

    Selamat mencuba.

    ReplyDelete
  13. LIYA > Amboiii macam tak penah makan plak dia. hehehehe



    CKLAH > Perhhh tu kira dasat sarapannya tuh..

    ReplyDelete
  14. KHAYALKHAYAL > Hakhakhakhak! Memandai jer diaaaa...!


    MAMAI > Amboiii mana ilang ini orang, lama tak kelihatan?

    ReplyDelete
  15. NURMISNAN > Salam dear...
    Ohh mujur Kak Azie tak minat kopi. Bagi peminat kopi, mestilah berkapal api ya?


    CIKGU NORMAH > Saya memang ganas, terutama bab makan. hehehehe

    ReplyDelete
  16. HAMIZAH > Macam tu punya menu minum petang, dinner pun dah tak perlu tu. :)


    ANYSS > Salam.
    Manja kededek tu kononnya dari bahasa Kelantan jugok? Ntah betoi ntah salah.
    2-3 memang tak berbaloi nak hulur. hehehe

    ReplyDelete
  17. Salam KAK DRFAUZIAH > Gelaran tu sekadar suka-suka. Tapi mungkin ada benarnya. Thanks.

    ReplyDelete
  18. acu suka cekodok jagung...terutama nye kalau mak acu yg masak...sedap nye...rindu mak..

    ReplyDelete
  19. ACU > Yeahhh Cekedek Jagung, lama tak buat....

    ReplyDelete
  20. pertama kali tahu cekedek versi letak kentang, harus dicuba. t.kaseh :)

    ReplyDelete
  21. NURSALAMAH > Kalu tidak yakin kentang akan empuk semasa digoreng, seeloknya kentang dadu (potong mcm inti karipap) digoreng sekejap terlebih dahulu sebelum dicampurkan ke dalam adunan tepung.

    Selamat mencuba..!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails