Tuesday, November 9, 2010

Teringat Seseorang Bila Semekut Direndam...

Aku seorang yang dikata orang “pandai makan” (tapi juga kuat makan), kerana aku suka mencuba pelbagai jenis makanan sementelah aku memang tidak ada sebarang pantang atau allergi. Suatu kelebihan pula kerana aku memang tidak cerewet tentang makan (orang yang kuat makan memang macam tuh...).

Kalu berpergian ke mana-mana, aku memang meletakkan agenda makan @ mencuba pelbagai menu tempatan sebagai agenda utama aku. Di kala orang lain sibuk cari barang, shopping sampai tak cukup tangan nak kendong, sampai genting jari angkut segala tok nenek barang, aku lebih gemar merayau mencari menu-menu di kawasan tempatan.


Semasa beberapa kali ke Kelantan & Terengganu, di waktu orang lain merungut tentang manisnya Nasi Lemak di situ, aku tetap makan untuk memuaskan hati. Kemudian mencuba Nasi Kerabu yg dititis Budu — sehingga hari ini aku gemar Budu, malah seorang “buddy” selalu bekalkan Budu bila dia kelik kampung.

Gelembung Buaya, sedikit manis tetapi lemak kerana kelapa parut adalah bahan utama. Sekali rasa macam Candy Kelapa. Sedap. Tapi tak tahan lama, cepat kulat. “Buddy” dari Kelantan, selalu belikan.

Pernah singgah di tepi pantai Rantau Abang, melihat sendiri orang menggelek tepung + isi ikan, campak dalam periuk, rebus. Bila angkat, terus makan Keropok Lekor yang masih panas liat. Perhhh! Sedap dan sungguh berbeza.

Pernah 2 kali ke Kota Tinggi, singgah di suatu tempat (lupa nama tempat yang popular dgn Otak-Otak tu), makan Otak-Otak dan Sata yang dibakar disitu. Kami boleh pilih yang siap dicucuk, kemudian bakar dan tunggu. Makan semasa masih panas.

Sata. Pic pinjam dari AnakPerlis.com

Restoren Balibu, Bandung Indonesia. Tak jauh beza dengan makanan kita, lebih ambil ikan dari ayam (kerana khuatir mereka gunakan burung yang........)

Berkali-kali ke Perlis, mesti nak singgah Pasar Tani (setiap Ahad ada), berhampiran roundabout Kangar, mesti nak cari Udang Sanggul (yg aku rasa cuma ada di sini), sedikit mahal tapi berbaloi!. Menyambung dengan sarapan Nasi Ganja di Market (‘merket’) Kangar.

Nasi Ganja. Tangan sapa ntah, lupa. Makan ni pertama kali semasa melawat Gua Kelam, Perlis.

Udang Sanggul, cicah sos. Perhhhh!


Juga belajar makan Pulut Sibaq dimakan bersama Pelam Harumanis bersiram santan mentah. Atau Pulut Sibaq dengan Kelapa Parut dan Haruan Kering (Masin). Itu belum lagi dikira belajar gubah rebung utk buat Gulai Rebung + Daging.

Kuala Perlis di malam hari, di tepi laut.


Kemudian mesti singgah Padang Besar, merasa Air Kelapa (ini biasa), dan juga Pulut Ayam — macam Nasi Ayam, tapi gunakan Pulut, bersama Bawang Goreng dan Sup. Sedikit pelik dan memang tak berapa kena ditelan orang bukan Siam macam aku, tapi tak rugi mencuba.

Pulut Ayam.

Kuih Qasidah, popular di Perlis. Pic ni semasa majlis di Yayasan dulu.

Pernah bermalam di rumah seorang kawan yang buat kenduri kahwin (anak buah Dato’ Muhyiddin), aku lebih gemar duduk di dapur belajar dan tengok orang-orang tua masak Nasi Beriani Gam. Melihat sendiri bagaimana nasi ditapis dalam kain utk buangkan minyak sapi, dan Nasi Beriani dihidang dalam mangkuk besar dengan 4 ketul daging kambing (utk 4 orang makan) dan ditabur dgn pedal/hati ayam yang digoreng garing. Perhhhh! Bersulam Air Bandung + Soda. Inilah kali pertama aku belajar minum Soda Bandung dan sampai hari ini, sangat suka buat bila tiba bulan puasa...

Char Kuey Teow, pic lama ni aku tak ingat snap masa di mana ntah...


Ayam Kampung@organik. Port paberet di KL, TPCA, Kg Baru.

Bila turun ke Penang, kerana ramainya adik beradik aku di sana, mesti tak lepas merasa Laksa Penang, atau setidak-tidak Rojak Pasembor, Cendol dan ABC di Rope Walk.

Pantai Seagate, Penang. Merojak dan mencendol.

Kuih Kalakatar, tradisi orang Banjar. (I’m Banjarian, ok).
Aku jumpa di pasar malam suatu tempat di area Parit Buntar, suatu masa dulu. Snap macam orang gila, makcik jual tu pun heran. Susah jumpa kuih ni.

Burasak — pulut macam lemang, tradisi orang Bugis (my BONDA, orang Bugis Johor), juga popular di kalangan orang Banjar. Selalu ada time Raya.

Yee Mee HotPlate. Antara paberet. Ni kat Times Square jerrr...

Hahahahaha!


Ini pic hari minggu lalu. Ada sesapa pernah makan biskut/semekut macam ini?

Biskut lemak, tabur kelapa parut, buh gula skit, siram Teh-O panas. Sedap, memang sedap, tapi takleh makan ulang, cukup sekali jer.

Ini adalah menu kegemaran arwah AYAH, dia memang suka makan semekut macam ni. Aku tak pernah tengok orang lain makan macam tu, so bila aku buat macam tu (tanda aku memang sangat merindui dia), anak-anak aku pun pelik. Semua pakat nak try...



~......merindu atau tidak, meradang atau meraban, acara makan tidak pernah menjadi masalah buat SERI BULAN, tetapi HISYAM yang pening macam meroyan kerana selalu jadi tukang bayar... hahahaha!~




30 comments:

  1. terliur sudah bile tengok makanan2 tue..

    ReplyDelete
  2. dah terasa lapar semula ni...bila nengok mcm2 makanan tu...

    saya suke sata dengan nasi kerabu tu...tapi kuih qasidah tu belum pernah rase lagi...

    ReplyDelete
  3. kak,

    p Penang tak try ka rojak tonggek?? biasa juai kat area tepi pantai.. huhu..

    rojak tonggek = buah2 yg di cucuk dengan lidi, kemdian celup dalam kuah rojak.. nak makan kena tonggek sket pasai takut baju kena kuah rojak..

    ReplyDelete
  4. AMY > Nanti lap sendiri keyboard tu yerrrrr...:)


    AIN NORAINI > Kuih Qasidah tu dibuat dengan Tepung Beras, susah buatnya. Orang2 tua dulu jer pandai buat tu. Kukus, kalu jernih kira jadilah. Tabur bawang goreng. Manis rasanya.

    ReplyDelete
  5. EJA > Hahahahaha Rojak Tonggek? Pernah gak ler makan macam tu, tapi tak tau la namanya Tonggek. hahahahaha kelakor nama rojak tuh.. Tapi lojik!

    ReplyDelete
  6. kak,

    yang tang semekut tu.. ni laa pes taim tengok makan buh nyoq dengan tuang ayaq teh.. tak rasa seregai ka nyoq tu bila makan dengan semekut?

    ReplyDelete
  7. EJA, dak aih.. Nyoq tu jadi seregai jugak la, tapi sedap jugak, lemakkk...

    ReplyDelete
  8. yang last tu kena cuba tu, tak pnah dengo resepi gitu lagi tu

    ReplyDelete
  9. nyammfahhlar akak nih tunjuk makanan sodap2 tewww.. uhuhu

    ReplyDelete
  10. Naper smekut tu takleh makan ulang-ulang? nak try rasa kalakatar tu...
    sumer2 tu pestaim dengar dan tengok...

    ni entry nostalgia JJCM eh....

    ReplyDelete
  11. CEMOMOI > tu resepi orang kampung laaa... Memang susah nak nampak kat tempat lain. Agaknya arwah dulu, saja try sendiri kot.

    ReplyDelete
  12. baca entri kak azie nie, mulalah hati tak senang duduk memikirkan malam nie nak makan kat mana.

    ReplyDelete
  13. EN_ME > Nyamfah pun, Kak Azie tetap tak leh nak tolong...hikhikhik!


    QUEENIE > Kuih tu sangat istimewa. Biasanya kalu ada kenduri or majlis tertentu di kalangan orang Banjar, barulah dapat jumpa. Kalu pegi area Tanjung Karang, or Sabak Bernam kot... ada.

    ReplyDelete
  14. EELOBOR > Wahhhh... dah boleh start fikir dari sekarang...
    Cuba la Pak Li’s Kopitiam, Seksyen 7, S Alam.

    ReplyDelete
  15. apa ni azie?????!!!! tunjuk kat orang (yang kuat makan ni)gambor2 makanan seantero dunier..kalau I kempunan, siapa susah? I jugak yang susah!! Boleh kenalkan I `buddy' tu tak? hehehee

    ReplyDelete
  16. akak suke try2 mknan ek? kite sama...ngeee

    tapi tang sebekut bawah sekali tu......siyes tak penah mkn lagi.

    balik ni nak buat. heheheh

    ReplyDelete
  17. dah lama dah tak makan pulut dakap tu...

    ReplyDelete
  18. Azie..
    sedap2nya menu... buat akak rasa nak berjalan-jalan dari Perlis hingga ke Johor mencari makanan itu... Bahaya ni....
    semekut buat cenggitu akak pun suka.. pernahlah masa kecik2 dulu arwah mak bagi makan cenggitu... Sedapppp tuuu...

    ReplyDelete
  19. byk2 mknan, nasi kerabu tu gak peberet aku..hehehehe..sodap woo

    ReplyDelete
  20. biskut yang last tu menarik perhatian...

    ReplyDelete
  21. Kak Azie! huhu..balas dendam eh..kes terliur pizza ni..ekeke.

    Hampir semua nya saya kenal...orang kuat makan..oops..pandai makan le katakan..ecece.

    biskut ngan kelapa tu..arwah tok wan panggil 'sagon'..versi dia la. Kuih qasidah tu pun sama..susah nak cari orang yg pandai buat.

    By the way, kueh kalakatar tu nampak macam bengkang jawi je..sama eh kak?

    ReplyDelete
  22. Sis... senang-senang meh datang PBD. Beta banje makan ayamkampung kat Kedai Mak Jora. Lazat! Tambah berselera bila dikelilingi student-student comel cute dari MAHSA kolej dan HELP Institute.

    ReplyDelete
  23. salam kak azie,
    kebetulan atuk belah ayah keturunan banjar dari Singapore tapi xsmpt kenai pun lahir dia dh meninggal.

    kuat jln2 cari makan lah azie ni

    ReplyDelete
  24. salam...

    selera mkn nasi kabu tu...:)

    ReplyDelete
  25. bermacam jenis makanan ada...tentu sedap tu..

    ReplyDelete
  26. FA*ATIP > Kalu kempunan kalu, meh sini la mengadu...
    Nak kenal my buddy? Oh tidakkkk... I cemburu punya orang tauuu...



    GADISBUNGA > Yup, kita sama. Suka try try...
    Okeh, try buat semekut camtu, tapi kalu tak sedap, nasiblah.

    ReplyDelete
  27. LANA~BULU > Pulut Dakap, I suka pulut tapi kurang suka ini kerana ada pisang.


    AKAK > jom kita round satu Malaya cari makan makan...besttt!

    ReplyDelete
  28. JMR > Yeaahh! Nasi Kerabu memang best!


    CIKGU NORMAH > Menarik perhatian belum tentu menarik di tekak yang memandang. Try dulu.

    ReplyDelete
  29. SITI MURNI > Yeahhh, tingin pizza nih.
    Kami kalu sagon tu yang serbuk nyiok campur tepung digoreng kering tu. Makan tersembur.
    Kalakatar tu memang mcm bengkang tapi isi utama dia ialah Isi Kelapa Muda.



    KHAYALKHAYAL > InsyAllah, 1st Disember, I akan berada di Legend Hotel, PD. Hmmm leh gak cari lokasi tuh.

    ReplyDelete
  30. ATI MASRIF > Kuat jalan cari makan, dan kuat makan sekali.


    SEKAMAR RINDU > Yeahhh.. Nasi Kerabu lah jugak.


    MOHAMMAD > Bagi orang yang kuat makan macam AA, semuanya tu sedappp!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails