Wednesday, November 24, 2010

Senyum...!

Yesterday, dua orang kakak aku datang dari Perak. Sejak 3,4 tahun kebelakangan ni, depa berdua rajin turun naik KL. Selain urusan tengok anak-anak yang ramai belajar di uni KL, kemudian ada yang sudah kahwin dan menetap di KL, juga ada beberapa urusan rasmi lain.

Bila depa berdua semakin “establish” dan ada masa lapang, makin mudah nak turun naik KL, wpun berdua saja, dan kadang-kadang drive sendiri saja.

Aku hanya ada 2 orang kakak (ada lagi sorang kakak paling sulung dari EMAK yang lain, tapi tak rapat sangat). Compare aku dengan adik-adik perempuan, aku lebih rapat dengan kakak yang berdua ini.


Sorang, bekas Juru Audit yang handal kira duit, tekan kalkulator tak payah tengok pun.
Sorang, yang belakang seorang guru.

Kerana depa sampai KL pada hari bekerja, masa untuk jumpa sangatlah terhad, sementelah depa memang tak tidor rumah aku.

Jumpa di restoren dekat tempat kerja aku, kemudian menyambung borak-borak lagi di rumah aku, macam tak abih-abih cerita yang nak disembang. Yeahhh... begitulah kalu aku balik kampung sekalipun, mesti sembang dan sembang dan sembang....

Tak puas jumpa tapi kerana urusan di Subang Jaya sedang menanti, terpaksa bergerak juga dalam renyai petang semalam.

Cerita hari ini:

Bikin kerja yang actually bukan bidang kerja aku, dan langsung bukan kemahiran aku. Tapi tidak salah untuk membantu, mendalami pengalaman baru dan merasai sendiri kerja orang lain. No hal lah..!


Dinner kami:

Ayam Masak Merah. Ada Keli Goreng atas permintaan CHAK.

Kemudian:

Inti karipap.


Dulu masa anak dara sunti tak pernah nyer pandai buat kuih, sehingga dah kahwin pun tak reti. Tapi tak ingat bila aku belajar buat karipap ni, sehingga sampai dah buat jualan dan menerima tempahan (sehinggalah sekarang).

Senyummmm...!

CHAK’s creativity.


~...melihat air di hulu Sungai Menghijau Lumut, menggoda HISYAM untuk terjun tiruk tapi risau skill sudah berkarat, dan pengalaman seluar disorok SERI BULAN berulang kembali...!~




22 comments:

  1. bestnya..
    bila dpt jmpa siblings dan bersembang2 ;P


    ps: nk tempah skali karipap boleh x?
    dlm 3 keping je hahaha

    ReplyDelete
  2. FAKHRUR >
    Tempah? Boleh..
    tapi kos Poslaju lebih mahal dari harga karipap!

    ReplyDelete
  3. kak azie--
    tadi perasan ada entry..
    lepas tu tak ada..ayu sekodeng entry pagi tadi..

    em..karipap..i like..


    PS:kesian hisyam..nakal lah seri bulan..

    ReplyDelete
  4. Salam..

    saya sering tertanya..siapa Hisyam dan Seri Bulan..???

    Nak tahu karipap sedap tak sedap..bagi saya rasa..ehehhe sebab, kalau sedap saya boleh makan banyak-banyak tanpa disedari...

    ReplyDelete
  5. Start baca perenggan pertama lagi dah boleh agak dah — mesti akan ada cerita dan gambar pasal masakan dan makanan gak...! Ekekekekeke...

    ReplyDelete
  6. salam..

    lapar la pulak..tengok karipap tu..

    ReplyDelete
  7. Salam Azie...

    sekeping katipap berapa det? Kalau tempah banyak ada diskaun tak? hehehe.. kakcik gurau2 je... siang nanti nak ngadap biji kopi semula... :)

    Pandai Chak mengelim tepi karipap tu. Cantik. (ataupun dia cuma susun bentuk muka dalam dulang?) *roll*

    ReplyDelete
  8. Salam Azie....

    Ceddappnya karipap tu...
    tengok kilat kulit dia, sure rangup kan? bak lah cikiiittt.........

    Azie, akak rasa semalam macam ada komen ttg citer bas sekolah lama, pg ni tengok dah tader...takkan akak mimpi kot? naper?

    ReplyDelete
  9. Best nyer dapat jumpa adik-beradik dan sekepala ... mesti sembang tak ingat dunia. Chak ... so sweet, cantik smiley karipap tu ... pandai dia.

    ReplyDelete
  10. AYU:
    Entri tu tersilap publish, hehehe.
    SB nakal?


    Salam Cikgu ROSLAINI:
    Siapa mereka? Macam kita juga.
    Ohh pandai merasa karipap yerrr.. Sama ler kita.

    ReplyDelete
  11. AYU:
    Entri tu tersilap publish, hehehe.
    SB nakal?


    Salam Cikgu ROSLAINI:
    Siapa mereka? Macam kita juga.
    Ohh pandai merasa karipap yerrr.. Sama ler kita.

    ReplyDelete
  12. ANYSS:
    Comel macam si tukang makan.:)


    KHAYALKHAYAL:
    Pandai agak yer

    ReplyDelete
  13. SEKAMAR RINDU:
    Kalu makan karipap jer, bleh kenyang?


    KAKCIK:
    Salam.
    Harga biasa jer, ikut harga pasaran.
    Betul, BUKAN CHAK yang buat, dia tetiba jer susun macam muka SENYUM kat dulang.

    ReplyDelete
  14. QUEENIE:
    Salam. Rangupnya bergantung pada garing.:) Insyaallah sedap kot.
    Entri tu akan kuar kejap lagi.


    ACIK MLMW:
    Memang best!
    CHAK susun jer, MAK dia yang kelim.

    ReplyDelete
  15. sedapnya dapat mkn karipap panas2...

    ReplyDelete
  16. oh bukan saya sorang yang tertanya siapa Hisyam dan seri bulan :)

    saya maseh tak reti buat kuih. kalau dekat nak jugak berguru :)

    ReplyDelete
  17. tetiba nk makan karipap arwah nenek..inti ubi kentang, carrot dan daging...huhuhhu

    ReplyDelete
  18. acu sampai la nie tak pandai2 nak 'klim' tepi karipap tu..huhuuhu

    ReplyDelete
  19. NAA:
    Panas memang sedap, kalu sejuk tak garing lagi.


    NURSALAMAH:
    Kita tetap dekat sebenarny, dekat di hati...:)

    ReplyDelete
  20. OGY:
    Mesti spesel Karipap resipi nenek tu ya.
    Kak Azie dengar, ada juga Karipap yang guna inti telur rebus.


    ACU:
    Nanti bila-bila bleh belajar, senang jerrrr...

    ReplyDelete
  21. yaay, bonda bonda saya glamer msk blog AA ;)

    haish, nak kena order karipap nih..menyelerakan!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails