Saturday, November 6, 2010

Ngompol...? Wakakakakakaka...!

Suatu petang, di hari cuti umum sempena Deepavali.

Aku dan family layan satu drama di Astro Ria. Mula-mula tengok tajuk jer aku dah ketawa sensorang, sedangkan anak-anak sekor pun tak faham mender makna perkataan Jawa tuh. Hikhikhik!

Drama ni tentang seorang anak muda yang menjadi artis (konon popular 3 tahun berturut menang award), bernama JIM (Jiman atau nama sebenar Wagiman bin Martopo). Yang lucu kerana dia ni ada penyakit (trauma sejak kecil) iaitu Ngompol tanpa signal dan juga Ngompol = Kencing malam.

Jenoh berubat merata, sehingga jumpa sorang makcik yang boleh mengubati segala jenis penyakit kencing, kecuali kencing manis. Hikhikhik! Kelakor giler bila makcik tu bagi dia ubat daun pandan (seberkas) dan dipakai bersama “pakaian khas”. Ingatkan apa lah pakaian khasnya, rupanya diapers!



Mak JIM datang melawat di apartment, JIM sedang mimpi sampai Ngompol.

JIM (lakunan Zed Zaidi) bercinta dgn sorang pelakun juga NIKKI (lakunan Irma Hasmie) tapi takut nak declare atau nak commit kerana malu nak citer tentang penyakitnya.

Bertemu dengan sorang photographer wanita bernama JOY yang sangat faham tentang penyakitnya dan memberikan galakan untuk JIM mengatasi ketakutan kepada air (dulu masa kecil kembar Jim mati lemas sejak itu dia trauma dan Ngompol).

Salah faham berlaku bila emak JIM (lakunan hebat Ruminah Sidek) yang berhasrat nak kahwinkan JIM dgn anak jirannya bernama TUYAH dan janji telah dibuat sejak kecil. Bila salah faham NIKKI majuk dan terpisah ler sementara. Peluang utk emak JIM utk kahwinkan dengan TUYAH terbuka semula bila TUYAH itu adalah JOY dan JIM pun tetiba pula suka pada JOY. JOY lagi lah, sebab dia memang minat giler pada si JIM ni sejak kecil.

Muka bingung sebab Mak merajuk, NIKKI pun majuk...

Pakatan emak JIM dan emak TUYAH. Siap cakap omputeh tuhh...

Tapi kerana masa kecil, kata emaknya JOY ni hitam lebam dan si JIM pun tak hingin nak mandang dia. JOY simpan perasan sensorang dan tetiba macam angan-angan tu seperti akan termakbul pula bila JIM pun bagi respons baekkkk punya selepas depa tetiba jer jadi close...

Akhirnya NIKKI minta maaf dan jodoh mereka ditemukan juga.

Kelakar drama ni walaupun mesejnya ringan sahaja. Lakunan Ruminah Sidek memang superb! Watak sebagai seorang ibu Jawa dia berdialog hampir seluruh dalam bahasa Jawa (siap ada sari kata lak tuh). Walaupun dia duk kampung, tapi dia pantau segala pergerakan anak dia thru internet (ada laptop sendiri), ada hp Blackberry dan selalu bila call JIM, dia siap speaking lagi...!





Kalu ada ulangan lagi, harus nak tengok lagi. Seronok jer dengar Ruminah Sidek cakap Jawa. Bestttt...!

Last sekali, walaupun JIM sorok kelemahan dia yang Ngompol tapi dia kahwin juga dengan NIKKI. Malangnya, lepas kahwin dia tak leh tidor sampai dia tepon Mak dia di kampung. Sebab bini dia pun ada kelemahan gak, iaitu time Ngorok kuat dengkur macam kapal tersangkut sauh..! wakakakakaka!~ Kena tempelak balik dengan Mak dia.

Layan gambar yang aku snap kelam kabut tadi...






Macam dah lama tak dengar orang Jawa bersembang, dulu selalu gak ler dengar WAK AMAT, WAK MUN, CIK JIMAH borak-borak dan aku tumpang pasang telinga...




25 comments:

  1. Hehehehe... teringat masa I kecik2 dulu. Perkataan ngompol itu sungguh sinonim dgn tilam basah masa bangun pagi :-)

    ReplyDelete
  2. hehehe..nasib baik ada sarikata, klu x kompom x faham!

    ReplyDelete
  3. LG > Betul tu. Tepat sekali.



    ANA > Kak Azie pun faham sepatah dua jer. Memang best, ada sarikata tadi.

    ReplyDelete
  4. ala.. dulu penah tgk tp sekerat je. tak sangka sgt kelakar rupanya.

    ReplyDelete
  5. salam..


    tak pernah dgr istilah Ngompol ni..

    ReplyDelete
  6. tak tengok tadi sebab keluar ke one utama. tapi bila baca entri kak azie, mmg seronok citer tuh. kalu ada ulang tayang harus tengok gak.

    ReplyDelete
  7. kak...

    hehehehehe...ayu pun tonton..
    syok layan bahasa jawa..maklumlah ibunda org jawa di rengit, bp..

    terkilan sbb si jim tak kawin dgn joy..
    alahai..sebenarnya ayu last masa drama tu nak abis..ayu ingatkan mereka bersama...wawawa...kecewa lah..

    ReplyDelete
  8. eravu vakkam all

    akak azie :

    sayaaa sulah sampaikan salam mayaa akak azieeeee kepada mamaaaaaaaaa kepada sayaaa pada petang waktu <

    n
    wuntuk akak aziEE deepa thirunal vazthukkal ayoyoyo muahhhhhhhh

    saya larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  9. alamak..
    saya terlepas lah..ada siaran ulangan tak citer ni?

    ReplyDelete
  10. salam zie..makcik tak tenguk tapi kalau ada ruminah sidek,mesti best sebab dia tu pelakun hebat..
    makcik ingat satu peristiwa waktu sekolah dulu..sambil duduk nak daftar,terdengarlah one girl yg duduk disebelah makcik bercakap..tak faham apa n pelik bunyinya..nak kata cakap tamil,tak pula..hehe rupanya cakap jawa..ala first time dengar ..

    ReplyDelete
  11. Azie
    Drama tu repeat kan? I pernah tengok sikit masa dulu, tu pun sempat tengok sikit aje (masa RSidek masuk bilik ZekZ yg tdo beralaskan plastik).

    Pssssst Azie, kita pun ada cewita klasik pasal ngompol *sambil sengih*

    ReplyDelete
  12. FYZAL > Yup, drama tu repeat. Kak Azie baru 1st time tengok semalam...



    SEKAMAR RINDU > Salam. Itu istilah Jawa. Sungguh klasik.

    ReplyDelete
  13. KHAYALKHAYAL > Nop... I Banjarian...



    EELOBOR > Kalu ada ulangan, ndak jugak Kak Azie tengok lagi.



    AYU > Masa tengok citer ni, memang dok teringat kengkawan JAWA, termasuk AYU. Hehehehehe

    ReplyDelete
  14. PINATBATE > Salam kenal. Sila masuk.
    Harus ada lagi ulangan tu. Maklumlah Astro ni selalu ulang2...


    MAKCIK MERIAM > Ruminah Sidek memang superb..! Selamba jer. Anak2 saya pun suka bangat sama dia, sejak dari filem Anak Bapak, bersama P Ramlee, dan AR Tompel.

    ReplyDelete
  15. SOM > Pssstttt.. syhhhh! I pun ada beb! hahahahaha

    ReplyDelete
  16. wah seronoknya! klu ada ulangan ni wajib ktorang tengok ;)

    ReplyDelete
  17. wah seronoknya! klu ada ulangan ni wajib ktorang tengok ;)

    ReplyDelete
  18. Saya tengok bulan lepas kalau tak silap. Pagi Ahad. Terkekeh sorang2..

    Mula2 Tak tau apa maknanya pastu bila dah tahu...gelak besar saya..


    Memang best citer ni.


    Ending paling bez kan kak..
    "sorang ngompol, sorang ngorok !"
    hahaha.. ingat skrip tu lagi..

    ReplyDelete
  19. Nasib baik tiada yang suka ngompol kat rumah. Hehehehehe....

    ReplyDelete
  20. hahaha!!! saya penah ter came across citer ki kt astro haritu tapi tak tau pasal apa. itu yg tak melekat tgk tu....kalau tgk ni rasanya ada yang terngompol sebab ketawa ni. hahaha!!!

    ReplyDelete
  21. wah hari ni belajar 1 perkataan baru ..NGOMPOL..haha

    teringat rempeyek ruminah sidek tu, setiap tahun hubby ati mesti order 2 bungkus..sedapp!

    ReplyDelete
  22. ngompol...kencing malam..biasanya budak-budak je kan..

    ReplyDelete
  23. SHIKIN > Ntah bila la nak ada ulangan lagi agaknya....



    AZRINA > Dialog tu emak dia dah tempelak balik anak bujang dia.



    ZEZEBEL > Cuma baby jer kan...

    ReplyDelete
  24. GB > Haruslah kot. Dah gelak banyak sangat, sampai terngompol plak. hikhikhik!


    ATI > Yup. Selain dari itu, dengar citer dulu Ruminah Sidek berniaga Soto, ramai betul yang pergi makan, sebab sangat sedap!



    MOHAMMAD > Salam kena.
    Kalu orang dewasa, itu dikira penyakt.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails