Friday, November 5, 2010

Cuti Deepavali: Manfaatkan Bukan Semestinya Makan Setiap Saat...

Setelah dua entri yang buat ramai tak faham, so kali ini kembali semula dengan bahasa yang tidak berubah, kali ini dijamin semua akan faham.

*Sekali sekala entri tidak difahami terpaksa juga dilepaskan, seperti melepaskan sesak di dada, walaupun bukan untuk difahami, cukup utk diri sendiri. Terimakasih kerana sudi membaca or terbaca (wpun mungkin pastu menyesal, sebab “aparrraaa... entah apa-apa entri dia nih..”).

Abaikan.

Esok seluruh warga beragama Hindu akan menyambut hari perayaan besar mereka iaitu Deepavali.

Sedikit info:
Hari Deepavali (Hindi: दिपावली, Tamil: தீபாவளி) juga dikenali sebagai Diwali dan Divali (Hindi: दीवाली) merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut yang beragama Hindu di seluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan Gavali yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.


KOLAM yang sempat aku snap dalam sebuah kompleks dekat tempat kerja aku, 2,3 hari lalu.

Bagi yang memang bekerja 5 days/week, tentu dapat cuti 3 hari bermula esok. Best siottt..!

Aku cuti esok, Sabtu kerja balik half day. Giler siottt...!

Selamat bercuti buat semua ya. Masak sedap-sedap, layan diri makan sampai puas. Jangan lupa basuh pinggan plak tau...


Goreng ikan makan dengan Sambal Belacan pun sedap gak, kan?


atau Jeruk Asin (kobis) Goreng dengan Cili Kering dan Ikan Bilis... perhhh!

Lauk orang kampung...



~...antara Ikan Bilis dengan Ikan Jerung, kenapa yang besar juga dipandang orang? Sedangkan Bilis lagi mudah kunyah, banding Jerung yang silap-silap jerut diri sendiri dalam jaring pukat...~




17 comments:

  1. Yessss !

    saya cuti panjangggg !

    Sedapp tu kak !

    Malam ni pun saya masak lauk kampung aje... sampai rumah dah kul 7.30mlm.

    Sambal tumis petai ikan bilis dgn telur goreng aje...senang dan kenyang cik abg.. hehehe...




    *lega minggu ni bukan working saturday

    ReplyDelete
  2. wah..sessi tayang lauk nampak...

    kak azie...kitakan penat sangat..teringin nak bangun pagi dan rasa masakan org...

    alahai

    ReplyDelete
  3. Lauk pauk kampung sentiasa menggamit selera kakcik! :)

    Kakcik akan bercuti sehingga Rabu (10/11) nanti.. lebih dari yang menyambut Divali! hehehe...

    ReplyDelete
  4. Perghhh...! Permaisuri beta suka buat jeruk lobak masin goreng dengan cili kering dan ikan bilis! Lazat weh...!

    ReplyDelete
  5. AZRINA > Lamanya Kak Azie tak masak Sambal Bilis Petai. Teringin wehhhh...



    AYU > Selamat berehat AYU. Badan kena jaga. Makan bila-bila pun boleh...

    ReplyDelete
  6. KAKCIK > Panjang cuti tu. Leh masak macam-macam lauk dah tuh. Silap-silap bleh buat kuih raya Hari lak.



    KHAYALKHAYAL > Yup BRO. Memang itulah cara masak Jeruk Asin. Makan dengan nasi panas. Pembuka selera, lagipun murahhhh... Perhhhh...!

    ReplyDelete
  7. Seddappnya lauk awak tu Azie...
    tak pernah terfikir jeruk asin boleh masak camtu...selalunya cuma masuk dlm asam pedas...lenkali boleh try.

    Selamat bercuti dan rehat2kan diri.
    saya kerja sendiri mana ada cuti...
    esok pun masak lagi....utk orang.

    ReplyDelete
  8. sya pn bercuti 3 hari tapi tak dapat kemana2 sebab masalah logistik yg dah berlarutan 3 minggu lebih

    ReplyDelete
  9. azie...
    akak antara yg tak merasa cuti pd cuti umum... gewam jugak... nak cuti gak...

    ReplyDelete
  10. QUENNIE > Lauk orang kampung, begitulah..
    Selamat memasak-masak. Lauk apa agaknya.



    EELOBOR > Masalah logistik tu masalah yg logik dan statik tuh, kan? :)

    ReplyDelete
  11. AKAK > Macam AKAK lagi best, bila2 pun boleh cuti.

    ReplyDelete
  12. SALAM AZIE,
    AZIE MESTI PANDAI MASAK. TENGOK GAMBAR, BEST BEST NAMPAKNYA. SEKALI-SEKALA JEMPUTLAH LF NI.

    ReplyDelete
  13. salam..

    simple tapi sangat menyelerakan..

    ReplyDelete
  14. sala zie..hehe..makcik dak tak heran tentang bab2 cuti ni sebab dah 4 tahun cuti memanjang...365 hari setahun..

    ReplyDelete
  15. LUAH FIKIRAN > Pandai tu tidak, tapi tetap kena masak. Dah namanya emak...



    AMY > Sometimes, simple tu sangat best...!


    MAKCIK > Itu yang buat saya jeles tuh.. :)

    ReplyDelete
  16. lauk yg mudah dan simple tu lah yg sedapp...

    ReplyDelete
  17. saya suka ikan bilis, lagi kecik @ halus, lagi lah saya suka...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails