Monday, November 8, 2010

Banjir: Dielak Orang, Ditunggu Aku...

Syukur, banjir di utara semakin pulih, wpun kemungkinan gelombang kedua akan berlaku pula. Di Kelantan nampaknya baru bermula, kan?



Nampak di berita tv, semua mangsa kembali ke rumah masing-masing utk berkemas. Adehhh.. kesian. Masa air naik pun berkemas, air dah turun surut pun nak kena berkemas lagi. Letih wooo. Ada tu sampai upahkan orang. Bagi yang bekerja mesti terpaksa ambil cuti untuk selesaikan segala benda, badan pun letih, tido tak cukup. Belum kira lagi berapa banyak kos yang terpaksa dikeluarkan pula.

Aku tidak pernah berpengalaman langsung menghadapi banjir. Setiap kali melihat/mendengar banjir di mana-mana, teruja sebenarnya nak lihat dengan mata sendiri, mengharung air atau setidak-tidak bermain air, macam budak kecil yang jakun lagi kemaruk macam tak pernah jumpa ayaq setahun....!

Tapi tak pernah lagi... kesiannya aku.

Bencana alam memang sering tidak terduga. Boleh terjadi samada beramaran atau langsung tanpa signal. Gunung berapi meletus di negara jiran menyebabkan ribuan rakyat hilang tempat tinggal.

Rata-rata kejadian seperti itu, yang dilihat tentulah kerugian. Tidak kira apa bentuk tiada orang mengira keuntungan (kecuali yang mendapat rezeki lebih yang berniaga barang2 penting e.g. makanan...). Ramai pihak datang membantu tetapi jika kita berada di tempat mereka, sebagai mangsa tentulah tidak sama dengan apa yang dilihat oleh mata orang lain, kan?

Sanggupkah kita beramai-ramai berasak-asak duduk di dewan orang ramai, di sekolah atau menumpang di rumah saudara-mara? Selama ini tidor enak di tilam sendiri, selimut tebal dan bantal busuk sendiri, kini baring di atas tikar. Selimut pun belum tentu. Mandi berkongsi bilik air, makan dari kawah besar, beratur bergilir... ahhh! semuanya sungguh tidak selesa dan membosankan. Tentulah menginsafkan, bukan?

Bagi yang berkelebihan, apalah salah menderma. Benda gini tak perlu kempen sakan-sakan pun, kalu hati sudah ada kesedaran, banyak saluran boleh digunakan. Semoga sumbangan yang sedikit sekalipun memberikan makna yang besar kepada mereka yang malang..


Seliper Biru ni yang aku sedang guna sekarang, tapi belum pernah sekalipun merasa Air Hujan. Wuaaaaaaaa...! Dah tanggal talinya sebelah, tapi gigih juga aku gamkan semula. Dasar kudukut...

Okey.... cuti sekolah dah nak mula 2 hari selepas Aidil Adha. Bagi pelajar IPTA sekarang bergelut dengan exam akhir dan selewat-lewat sebelum Aidil Adha sudah mula bercuti panjang (termasuk my AMOI, yang akan selesai exam pada 10hb nanti).

Result UPSR dijangka keluar pada 11-11. Hmmm nice number... Ada sesapa nikah tak on that nice date?

CHAK sudah dapat buku teks untuk tahun depan. Makk aii.. sampai 17 buah. Berkilo-kilo lagilah beg skulahnya nanti. Sampai nak rebeh bahu sebelah... Entahlah, sekolah di Malaysia ni, buku gitu punya banyak. Malas nak komen lah, nanti ramai dari Kementerian Pelajaran yang marah aku plak. Hehehehehe...!


~...jatuh berkali-kali di gigi air, sehingga basah separuh badan, masih berdegil mahu main simbah-simbah lalu tidak langsung tersedar HISYAM dan SERI BULAN sudah tidak berperahu lagi untuk mudik ke jeti...~



29 comments:

  1. kak...

    semoga ada yang simpati menghulurkan derma pada mangsa banjir..


    teringat tahun 2006...bah di johor...ayu dan en zalie ke tempat2 pemindahan mangsa banjir..seronok hulurkan bantuan makanan dan pakaian..

    moga tak berulang bah di utara atau dimana-mana..namun, itu bencana alam...yang pasti akibat lalai si pengguna yang bernama manusia

    ReplyDelete
  2. Sakit hati memikirkan buku-buku yang Putera Puteri beta perlu bawa ke sekolah walaupun ikut jadual. Berat giler!

    ReplyDelete
  3. kesian melihat mangsa banjir
    diorang pun terpaksa rela nak harung perkara tu kan?

    pasal buku sekolah
    alahai..kesian anak anak..nasib baik kami yg jemput dan hantar diorang ke sekolah

    ReplyDelete
  4. main air memang best tapi main banjir jangan dibuat tak tentu aroh, salah pijak kaki jerlus dalam longkang tu yang bule bawak maut walaupun longkang tu asalnya tohor, ketnya dah panik tak hengat dah teknik kuak lentang ke hapa ke

    ReplyDelete
  5. bestnya main banjir....tingin mcm bess je...hi3

    ReplyDelete
  6. Banjir atau apa juga bencana alam terjadi tanpa kita diduga, samada berpunca dari nature atau human error. Tapi tetap juga memberikan kesan yang perit sekali...



    KHAYALKHAYAL > Lain kali Tuanku sendirilah yang pegi sekolah...hehehehe

    ReplyDelete
  7. SYA > Kadang2 budak yang berjemput berhantar pun tak larat nak usung beg. Yang jadi mangsa kita mak ayah yang jadi tukang angkut beg sampai depan pintu rumah...


    CEMOMOI > Thanks mengingatkan. Tapi komen tu jadi seriau plak Kak Azie, sebab Kak Azie tak reti kuak lentang apa lagi kuak dada.! hehehehe

    ReplyDelete
  8. CT > Kalu banjir kecil best gak ler main air. Tapi kalu banjir besar? Air kotor? heeeeeeeeee.....

    ReplyDelete
  9. Kekadang terasa ingin merasa Banjir ...

    ReplyDelete
  10. azie kalau banjir, mesti azie terapung kan kan kan? ok, i leave now

    ReplyDelete
  11. HAZREY > You're not the first person cakap macam tuh..
    Itulah keistimewaan I yg jarang orang dapat tengok...

    Uishh kalu ada banjir area sana, jemput I pergi mengapungkan diri tauuu...

    Okeh, U may go now.

    ReplyDelete
  12. setuju bab yang berkelebihan dan tidak perlu kempen sana sini

    ReplyDelete
  13. Ayat kudukut tu sinonim dgn diri....heheheheheh...sumtimes bukan kudukut...tapi sentimental value yg tebal kot...eheksssssss

    ReplyDelete
  14. EELOBOR > tapi, iklan atau pemberitahuan amat perlu, sebab ada orang terlepas pandang juga...

    ReplyDelete
  15. NAA > Kudukut tu sebab malas nak pi beli yang baru, pakai selagi boleh. Itupun dapat free. Hehehehe...

    ReplyDelete
  16. Mak ooo mak... jom main banjir... Hahahaa miz u like kelezi kelaun laa mak..!!

    ReplyDelete
  17. Tengok di TV aje..

    Anak2 tengok pun tau rasa kesian pada mangsa-mangsa banjir..

    ReplyDelete
  18. simpati aku dgn mangsa banjir beb.habis rumah berselut.ish2

    kena muhasabah diri.tentu ada hikmah disebalik apa yg berlaku.

    yeay...cuti!

    *mesti anak dara hang dapat 5A.tahniah aku ucapkan.

    ReplyDelete
  19. aku pula masih bergelut dengan exam! arrrggghhhh!!!!

    ReplyDelete
  20. ICE...!!! >
    Mak rindu bangat sama kamu laaarrr...! Mana ko pigi haaah?


    AZRINA > Betul tu. Kalu berpeluang ke sana membantu, tentulah tidak melepaskan peluang.

    ReplyDelete
  21. ECHAH > Mungkin kena banjir lebih baik berbanding kebakaran. Masih ada juga barang yg boleh diguna semula.
    5A? Aminnnnnn....!



    KYUUBI > All the Best..! Moga cemerlang. Amin....

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah kawasan rumah acu terselamat daripada banjir...

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah blm pernah kg dilanda banjir...tp pernah ke johor dulu bantu mangsa banjir, kesian!

    ReplyDelete
  24. Azie..
    akak nak tumpang citer pasai rebeh bahu sebab buku sekolah... ya rabbi... punyalah banyak...
    anak akak yang nombor 3 nak naik tahun 6, tahun depan... tahun ini pun buku2nya dah banyak dan teramat berat dibawa hari-hari hingga bukan setakat rebeh bahu... posture badannya pun dah senget...
    kenapa tak jadi macam murid2 di terengganu... diberi laptop dan tak perlu angkut banyak2 buku....
    akak tgk boleh mencacatkan budak2 kalau kena terusan bawak beg berat-berat....

    ReplyDelete
  25. ACU > Syukur. Kalu terkena, jenohlah ACU kena balik tolong kemas basuh membasuh...


    ANA > Seronok nya berpeluang menjadi sukarelawan membantu mangsa banjir.

    ReplyDelete
  26. AKAK > Begitulah keadaannya. Sebab tu anak2 saya malas nak bawa beg sendiri, sapa yg jemput dia, orang tu ler yg kena tanggung beg sekolah dia..

    Ntah sampai bilalah sistem pelajaran di negara kita ni nak meringankan, malah semakin memberatkan lak lagi.

    ReplyDelete
  27. kak..

    sipar tu jahit dengan dawai laa kasi kuat sket.. huhu..

    buku banyak? em.. kat skolah eja ni budak2 leh laa dikatakan kategori serama.. bila galas ja beg yg penuh buku tu.. sekali pandang bahagian bawah beg tu dah bleh seret kat lantai..huhu.. sian tengok..

    tang bab UPSR tu.. eja pun berdebaq jugak.. maklum laa nak cukup umuq.. makin sweet plak rasa.. ahaks!!

    ReplyDelete
  28. EJA > Amboiii cikgu nii... ajaq kita jahit selipar plak dah..heheheh ok gak tuh.

    Betullah, budak2 sekarang yg kecik2 tu nampak beg lebih besar dari budak lak.

    Baguih la kalu sweet.. hehehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails