Saturday, November 27, 2010

Tanggang Leste lagi: Tak Perlu Bra untuk Jadi Moden?

Sehari ini, aku terlibat dalam kerja kumpulan, so bekerja lebih dari seorang tentulah tidak dapat mengelak dari berbual dan walaupun tidak ingin membuka mulut menjadi peramah yang tidak kena tempat, telinga tidak upaya ditutup.

Cerita yang tidak ditapis lagi, kerana terus masuk ke telinga ku (yang “pekak badak” sebelah kiri) bila Si IBU Lady Bos (LB) yang menjaga CINDY LAUPAR (CL) selama ini membuka kisah. Semalam mereka pergi membeli baju baru untuk CL, sehelai gaun berbunga kecil ala English, yang bertali halus “spaghetti strap dress”.

So pagi tadi, semasa bersiap nak datang kerja, LB menegur kerana CL pakai dress bersama bra dan tentulah tali bra kelihatan. So LB berkata, “Tak perlu pakai bra lah. Barulah moden!” Itulah yang diajar.



Dipadankan dengan boot hitam. Pic GOOGLE: tapi 90% sama.


Hari ini kami simpan gelak sendiri kerana CL kelihatan kekok kerana berbaju dress tanpa bra. Sekejap-sekejap letak tangan kat dada, nampak kelakar. Hahahahaha! Amikk..! nak moden sangat, kan?!

Jadi, bila suatu hari nanti CL akan mula terbiasa sebegitu, bekerja bersama-sama dengan Bos Lelaki, kadang-kadang di dapur memasak bersama (kerana yang lelaki tu suka masak), jangan terkejut lak kalu tetiba ada terjadi sumbang mahram kat dapur. Uishhh...!

Jadi, siapakah yang memberi ruang dan laluan untuk seorang yang naif menjadi begitu moden dalam kelasnya yang tersendiri? Sehingga lupa jati diri dan tidak lagi kenal mana Tempe mana Ubi Kayu...


~...kerana Si Posmenita tiba-tiba jatuh hati pada HISYAM, surat terpaksa diletak di bawah tempurung di ujung ampaian, sehingga lenjun dek ujan malam lalu SERI BULAN menangis hampa kerana tak nampak tulisan lagi...!


19 comments:

  1. mak oi...sampai mcm tu sekali diaorng ajar CL tu kak???
    sepatut nye ajar la CL tu pakai bra yg tali nye leh tukat ke transparent..ada ke ajar jgn pakai bra..iskh..iskh...

    ReplyDelete
  2. Salam,
    Pakej tu tak termasuk bra la...hu hu hu adalah orang seronok nengok, walaupun ada orang lain yang sakit mata kan ;)

    ReplyDelete
  3. ACU:
    Macam tak percaya, tapi itulah yang berlaku depan mata...


    ANYSS:
    Mujur staf lelaki tak dengar sama tadi, kalu idak harus ada yang tetiba jadi pakar skodeng.!

    ReplyDelete
  4. FAKHRUR RAZI:
    Entahlah, agaknya kot. Pada Kak Azie, itu namanya menongkah arus...!

    ReplyDelete
  5. FYZAL:
    Terkedu?


    EELOBOR:
    Nakal yerrr....?

    ReplyDelete
  6. Akak mula tebalkan muka masuk umah Azie bila bab CL tu lar..rasa terbakor hati sgt! adalah satu dua pengalaman yg masih membengkek... bila baca pasal LB dan CL tu, terasa sekali nak cakap camni : dua2 tu dah sewel ker? LB tu selagi tak terkena selagi tu tak reti beringat..akak ngaku mmg kureng rasional sikit bila bab2 org tak sedor diri (CL) ni...tp nampak gayanya dua2 tu dua kali lima..lantoklah! sorry eh Azie......

    ReplyDelete
  7. KAK QUEENIE:
    Yang kelakor, kami yang melihat depan mata semakin lama semakin dah tak kisah, sebab dah malas dan lali.
    Apa nak buat KAK, dah tuan besar yang punya angkara...

    ReplyDelete
  8. kesian kat seri bulan tak dapat baca surat !

    ReplyDelete
  9. amboih, kalu tau manjang asik jatuh barang kat depan awek tu...

    ReplyDelete
  10. Bestnye! Bestnye! Bestnye...!!! nak nomor CL! Nak nomor CL!

    Anyways... orang kata fesyen ni cuma dalam cycle. Pusing-pusing balik ke situ gak. 1970'an oran gpakai bell bottom dengan tali pinggang dan kolar tebal besar bagak. 1980'an dan 1990'an seluar jadi kecil ketat, neck tie jadi kurus, kolar jadi kecil.

    Sekarang dah masuk 1970'an balik. Lepas ni orang boring. So kita ke belakang lagi, ke zaman di mana orang cuma pakai cawat dan tak reti bahasa sebab bahasa belum dicipta. Tu yang start dengan tak pakai bra tu.

    Suatu hari nanti fesyen paling moden ialah tak pakai apa-apa kut?

    ReplyDelete
  11. Bang HAMZAH al-LAVENDARI:
    Sungguh kesian, kan?


    CEMOMOI:
    Jatuh barang boleh, tapi sapa yang akan tunduk ambik? U atau dia? hahahaha

    ReplyDelete
  12. KHAYALKHAYAL:
    Yeahhh CL ada hp, tapi I tak minat nak minta nomor dia.

    Fesyen? Anak dara I pun kata, semua yang retro 70s dah ulang balik. Sekarang ramai dah kemaruk nak pakai boot balik..
    Tak pakai apa-apa? yeahhhh...!

    ReplyDelete
  13. bos si CL tu cha-ya kan kak?


    laaaa.. belum sampai masa dah kwndow pulak nanti.. haha.

    ReplyDelete
  14. terlalu moden kah?
    aduuuu....tak leh nak imagine tang 'asik asik pegang dada' sbb tak pakai bra tu...
    iskk moden ke balik ke jaman batu ?

    ReplyDelete
  15. AZRINA:
    2 orang bos tu memang CHA-YA-NUN.


    Salam KAK ZAA:
    Saya pun tak terfikir nak moden ker tu atau mungkin juga balik ke jaman batu. hehehe



    NURSALAMAH:
    CL = CINDY LAUPAR
    LB = Lady Bos

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails