Thursday, December 23, 2010

Keripep Buffalo...!

Tegolak bosa semalam dengar “Panggilan Hangit” kisah sorang Mek yang nak kata Melayu bukan Melayu, nak kata omputih bukan omputih, tepon sorang Makcik dari N9, si pembuat Kuih Karipap.

Nak order karipap konon, tapi mintak yang bukan-bukan. Rasanya si blogger GADISBUNGA, mesti ada dengar. > sengih sambil lambai-lambai!

Yang den tak tahan tu, mintak karipap — dengan slang tak bleh blah dia, sebuat “keripep” — dia bleh mintak Karipap yang inti daging tu tukar jadi Keripep Buffalo!

Makcik tu macam cuak bengang, dia kata,“Boleh, orang sini panggil kerbau.”


“Oh, I drove to Singapore, thru Bahau I saw kobau.” Amboiiii Mek Saleh (si Farah Fauzana sebenarnya) pandai lak cakap Nogori.

“I mau Keripep Buffalo! You know buffalo?”

Makcik buat karipap tu pun confident jer jawab, “Tau, saya tau buffalo.” hahahahaha guling-guling golak!

End up...

bila rahsia dah dipecahkan...

“Saya ni sebona ey, Fara Fauzana HotFM.”

Makcik tu spontan melatah jawab, “Kepala otak kau!”

wakakakakaka!

Tersodak den, menyembor air Nescafe aku!

Malam tadi aku bercerita dengan anak-anak kat rumah (memang aku selalu bawak balik ceria merapu utk anak-anak aku) riuh satu rumah bergolak sakan. Hehehehehe!


~...pernah suatu ketika, SERI BULAN ingin sekali HISYAM menjadi burung yang suka bertenggek di belakang kerbau, terbang tinggi tetapi akhirnya kembali menyinggah walau tanpa pesan tanpa amaran...~


12 comments:

  1. mmg i dgr kak!!!! bengong gile panggilan hangit semalam. hahah!!!!

    bergegar kete sebab ketawa. hahahaha!!!

    ReplyDelete
  2. Kakcik pun mendengarnya semalam... :)

    ReplyDelete
  3. tu ar kak, keripep buffalo... saya tgh drive pun gelak sorg2, bygkan kalau org tengok dari lua, sure ingat saya tak betul... hahaa

    ReplyDelete
  4. ehheheh..kelakau..la..sy dpt bayangkan...tp sy xdgr hot fm semalam..:(

    ReplyDelete
  5. tk sompek den nk dongar...sobab tk bukek kek HOTFM tu..

    tp kdg2 ada gak org melayu yg tk berapa nk pandai speaking ni sibuk nk speaking omputih...kalau den trus jo den tanyo..ekau pandai ckp melayu tak..dok malaysia kenalah pandai cakap melayu..

    ReplyDelete
  6. omputih ke mana..chindian ke mana...sekali kuar perkataan 'kobau'...haha...saya pun berdekah-dekah dalam keta kelmarin...*nasib baik dalam keta...kalau tak hilang ayu...hehe

    ReplyDelete
  7. GADISBUNGA:
    Ekau yang kuruih pun boleh bergegar kete?
    Heeee kalu Kak Azie, mau rabak keta dibuatnya, kalu gelak besau cenggituh!


    KAKCIK:
    Wakakakaka! Bayangkan KakCik sengih dalam keta...

    ReplyDelete
  8. DINA:
    Kalu dah kelakar, tak hengat dah nak pandang apa orang luar fikir.


    CIKCERIACORNER:
    Memang kelakar. Bukan selalu ada yang best-best punya mcm tuh.

    ReplyDelete
  9. IDALARA:
    Dok Msia kena ler belajar, kalu idak susah nak cari makan.


    ADZMAN:
    hikhikhik!



    SITI MURNI:
    Wakakakaka! Tutup mulut tak?

    ReplyDelete
  10. hehehe, dulu2 memang tak miss dgr panggilan hangit sebelum nak ke tempat kerja. pastu gelak sorang2. skrg pun selalu gak dgr kat arkib dia, panggilan hangit yang lama2

    ReplyDelete
  11. salam azie...hahaha..inilah contoh orang melayu yg tak sedar dia tu melayu..cakap pun menjadi orang gila meroyan mendengarnya..dasar tak tahu malu..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails