Friday, December 3, 2010

Musim Beli Tak Belah-Belah, Kembali lagi...!

Hujung tahun di mana-mana pun, pasti pesta membeli belah sudah bermula sejak hari pertama cuti sekolah lagi. Aku tak pasti Mega Sales ada berapa kali dalam setahun. 1 kali or 2 kali?

Yang aku tahu, setiap hujung tahun mesti sales gila-gila. Murah. Memang betul ada yang murah jika kita tahu harga sebelum dan harga ketika sales. Ada juga yang tidak begitu murah, tetapi sekadar untung cukup-cukup balik modal atau kata orang asal jangan rugi. Ada juga yang memang sengaja dinaikkan harga melambung di musim sales, tapi diberi potongan dengan % tinggi untuk menarik perhatian, dan still untung banyak. Ini strategi pemasaran dan perkara biasa.

Dalam kesibukan kerja, semalam aku terpaksa juga keluar di waktu tengahari untuk membuat suatu urusan (bayor bil air... nanti ayor melimpahhh...). Kerana pejabat pos memang terletak sepelaung dari tempat kerja aku, berada di Tingkat 1 kompleks Beli Tak Belah-Belah itu... “ter”masuk lah juga aku ke area yang padat, sendat, mampat... phiewwww! Nak jalan pun susah, mujur aku ni kategori “tegap”!



Apa yang dibeli depa nih? Manyaknya duit depaaaa... Amboii. Malah ada lak Happy Hour — 2 jam sales gila-gila barangan kulit esp. handbag. Naik gelap kawasan tu sebab orang dok kerumun. Baik aku pi jauh-jauh sebelum aku terperangkap tak bleh keluar.

Bukan aku tak biasa keadaan tu, tapi kerana aku bukan kaki shopping (orang tak berduit memang cakap lagu tuh... cuba kalu kaya?) so tak termasuk dalam senarai “kaki rebut” tu.

Lagipun hujung tahun, banyak lagi barang lain lebih mustahak dari handbag. Kelengkapan sekolah senarai teratas. Apatah lagi hujung tahun IKA nak masuk UiTM dah... Phiewww! kesat peluh dibuatnya.



Dua orang kawan sekerja aku yang bergerak berasingan dgn aku pun tak beli apa-apa kerana orang terlalu ramai, tapi depa belikan aku Sushi, belanja lunch. Thanks.


*****

Aku agak sibuk, gelut dan kalut kebelakangan ini. Banyak blog tak sempat jengah, banyak entri tertinggal untuk dibaca dan dihayati. Terutama siri LINA by rakan blogger KHAYALKHAYAL yang sangat seronok dibaca. Nanti I ada masa, I sambung ek BRO...

Jika ada yang menyambut ulangtahun, anniversary, or hari istimewa lain, moga SELAMAT semuanya...


~...terlalu sibuk dengan urusan memburu Kijang, terlupa akan rindu seorang SERI BULAN, lalu HISYAM bermalam di hutan semata-mata seekor Pelanduk yang tidak pernah ada dua dan tidak pernah serupa...!




31 comments:

  1. xdan arr nak tunggu sale ker happy hour ker
    janji ade duit
    pergi beli n baju budak2 ni dah tak muat n lusuh..
    huhuuh

    ReplyDelete
  2. Kakcik juga tidak suka menyibukkan diri di jualan gila-gila itu atas alasan 'aku tak punya wang yang cukup untuk dibazirkan!'... :)

    ReplyDelete
  3. saye ni dah nak mula membeli belah jugak nak siapkan utk brg2 persekolahan anak2 pulak...

    semuanye duit..ade duit dpt la brg yg diidam2kan.....

    ReplyDelete
  4. ayu pun tak gila bershopping..
    hanya minat beli perkara asas sahaja..terutama hari ini nak beli cover motor dan mesin basuh yang dah 2 minggu rosak..


    kena save money...


    hisyam dan seri bulan nak buru kijang atau pelanduk?,,,,ayu nak tempah daging 2 kilo buat sedapkan tekak boleh ker!!!
    hehehhe....lari.........20 sen

    ReplyDelete
  5. Selamat bergelut akak ... Ika mesti tak sabar nak pergi Manjung. Saya lak rasa seronok untuk Bakal Designer ni :) Kirim salam kat Ika yer

    ReplyDelete
  6. duit skuloh kerajaan bagi baru masyukk

    ReplyDelete
  7. As'salam..

    orang ramai mungkin sebab orang gomen baru dapat duit kot he3,,,

    ReplyDelete
  8. mokyang mcm saya tak pedulikan sale... walaupun keinginan memuncak nak beli tak belah2, tapi memandangkan byk keperluan lain yg harus diutamakan dpd kehendak hati sendiri... maka kuburkan niat soping moping! hehehe

    ReplyDelete
  9. Salam Azie,

    i ni jarang p sale. Lagi2 bila dah 40 carats ni.. Lemah kaki nak beratur kat cashier.

    ReplyDelete
  10. Salam Azie,

    i ni jarang p sale. Lagi2 bila dah 40 carats ni.. Lemah kaki nak beratur kat cashier.

    ReplyDelete
  11. salam kak azie,
    memang sendat dan padat.. rasa macam tak cukup napeh kalu pegi komplek2 beli tak belah ni ujung2 tahun cenggini.. sib baik ler sy kategori duit cukup2 jer awal tahun tengah tahun dan ujung tahun, kalau tak harus saya jugak menyemakkan suasana.. heheh..

    ReplyDelete
  12. mmg byk sale hjg2 thun ni
    saya pom xsoping lgi baju skol anak2..hehe

    ReplyDelete
  13. nama jer Year End Sales, sebenarnya sale sepanjang tahun pun.

    ReplyDelete
  14. salam,

    mmg dugaannn..
    kalau keluar jln2 time ni..

    ati lepas blk dari cuti2 nanti
    baru plan nak beli brg2 skolah anak2
    jahit baju sekolah lagi
    nx yr 2 org sekolah so ada 6 helai
    pasang bj kurung nak jahit tu..huhu

    ReplyDelete
  15. sama la...utamakan anak yg nak masuk sekolah thn dpn.

    ReplyDelete
  16. tak berapa suka pergi bila ada sales tak suka berhimpit himpit..

    ReplyDelete
  17. owh..sungguh sedap sushi itu..
    dah lama tak menjengah sale..
    tu sure kat JJ kat tmpt keja kak azie ek...

    ReplyDelete
  18. kdg2 yg sale tu mmg camtu je harganya kalau xsale pon..

    kami kat sini pula tgh sale sempena xmas..

    ReplyDelete
  19. SIDARATUL MUNTAHA:
    Budak memang cepat membesar, tiap hujung tahun mesti banyak yg perlu ditukar baru.


    KAKCIK:
    Kalu ada banyak duit pun, tak cukup tenaga pula nak pikul guni duit tuh. hehehehe

    ReplyDelete
  20. SIDARATUL MUNTAHA:
    Budak memang cepat membesar, tiap hujung tahun mesti banyak yg perlu ditukar baru.


    KAKCIK:
    Kalu ada banyak duit pun, tak cukup tenaga pula nak pikul guni duit tuh. hehehehe

    ReplyDelete
  21. AINNORAINI:
    Beli dari awal, skit-skit tak ler rasa sakit sangat.
    Kalu ada banyak duit, takyah beratur macam tu, ada orang hantar depan pintu rumah.


    AYU:
    Ambik ni 20 sen, pi main jauh-jauh! hahahaha
    Mesin basuh lebih penting dari cover motor, jika perlu pilih. Tapi jika mampu, pejam mata jer beli.
    Pelanduk? Nanti, jerat belum mengena.

    ReplyDelete
  22. ACIK MLMW:
    Heheheh terimakasih.
    Kerana sales gila-gila, terpaksa juga capai luggage yang berkualiti dapat diskaun 80%! untuk IKA nak sumbat kain baju macam orang nak lari lak. hahahaha


    CEMOMOI:
    Kak Azie bukan orang gomen...

    ReplyDelete
  23. Salam AMY:
    Betul lah. Untung jadi orang gomen, kan?


    DINA:
    Pekabar DINA? Lama nya tak jumpa. MOKYANG rindu korang.
    Beli keperluan diri lebih puas hati dari beli yg tak penting.

    ReplyDelete
  24. YAN:
    Setuju. I pun paling lemah bab beratur time bayar. Pernah 4,5 tahun dulu kena mcm tu kat SOGO, last2 letak balik barang tak jadi beli. Sejak tu I tak masuk SOGO lagi sampai skang...


    AANAS:
    Time gini, jangan bawa anak-anak kecil utk shopping. Bahaya dan tak sesuai.

    ReplyDelete
  25. SARAH:
    Baju sekolah tu kira barang wajib beli dah skang...


    EELOBOR:
    Betul tu. Kita dok KL ni tak perlu risau pun jadual sale. Selalu benar ada jualan murah.

    ReplyDelete
  26. ATI:
    Amboiii sorang 3 pasang baju. Ok lah jika jahit sendiri, puas hati dan jimat. Syabas!


    ANA:
    Kita sebagai parents ni, itulah priority kita.

    ReplyDelete
  27. SYA:
    Kadang kalu kena himpit tu, nasib tak baik kena raba. Atau kena pick pocket...


    ACU:
    Syhhhhh! :)

    ReplyDelete
  28. HAMIZAH:
    Benar, ada barang yang sengaja dinaikkan, pastu diskaun. Still depa untung. Tapi jika kita bijak pengguna, pasti dapat harga yang berbaloi.

    ReplyDelete
  29. salam byk2 tu GB terlekat kat sushi. suke unagi. nyum!

    ReplyDelete
  30. GB:
    Jom dating.. leh makan sushi sesama.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails