Sunday, December 5, 2010

Masak~Makan~Masak~Makan...

Hari minggu camni, apa yang best?

Tentulah melepak, masak-masak pastu Makan Sakan-Sakan. Nikmatnya hidup...

Pagi-pagi pegi ke pasar biasa, yang dah bertahun menjadi tempat kunjungan bertahun lamanya... Pasar Pudu – dikatakan, ini antara pasar yang termurah di KL.

Kerana membeli di situ sudah lama, ada ler beberapa orang penjual yg dah kenal mesra dengan aku yang sudah tentu-tentu peramah. Terutama dengan geng “Yop Perak” yang menjual ikan air tawar. Keli antara ikan yang menjadi peberet anak-anak aku (tapi My TOKLAKI tak makan keli). So tiap kali pegi, keli menjadi ikan “wajib beli”.

Kemudian beli Cakoi dari sorang pakcik yang berniaga di sini sejak lebih 20 tahun dulu. Hanya dia satu-satunya Melayu yang jual Cakoi di area sini.

Sebenornya tak tau nak buat apa utk sarapan “anak-anak Tarzan” kat rumah. Akhirnya beli pisang dari sorang penjual; yang juga kenal lama dengan aku.

Tarrraaaa...!

Pisang Goreng Sendiri, rupa memang hodoh skit, tapi rasa. Ummmpphhh!


Cakoi: masih besar macam dulu, RM0.40 each biasanya aku beli 5= RM2.00.



~...Di kebun pisang yang sedikit kelam, pernah SERI BULAN cemas gementar bertembung dengan JALAL yang pernah cuba panjat tingkap biliknya bulan lalu, mujur sekali Pak Utih kebetulan muncul bersama HISYAM membawa seraga bekalan Ubi Rebus...~


23 comments:

  1. saya suka cakoi, kalau sini panggil cha kue :) grg pisang 'hodoh' hehe mcmana nak buat? saya hantu grg pisang. mana2 nampak mesti beli :)

    ReplyDelete
  2. Alaaa .. ingat tadi you buat jemput2 pithang... :-(

    (beremo2 nih mcmlah dapat, hehe)

    ReplyDelete
  3. Wah! Mak Tarzan beli cakoi ya...sedap tuh...hehehe

    ReplyDelete
  4. NURSALAMAH:
    Kalu minat, buat sendiri lebih puas.


    SOM:
    I kurang minat Jemput-Jemput Pithang, prefer Pisang Goreng mcm tu jerr.
    Ndak ker... alahaiii.

    ReplyDelete
  5. CT:
    Mak Tarzan beli utk anak-anak dulu. Kalu ada lebih baru Mak Tarzan makan. :)


    NURAYUNI:
    Yeahh.. Pisang Goreng or Goreng Pisang. Sama jer tu.

    ReplyDelete
  6. Makcik ada tukang masak impot hari ni...yeehaa.

    ReplyDelete
  7. salam azie..rajinnya awak kepasar n kedapur..makcik dah bertahun tak kepasar ,cuma buat list n pakcik yg belikan ..yalah sejak ada cucu n tak drive ni ..oh cakoi tu cakueh ye..makcik pun suka..cicah dgn nescafe susu..sedap tau..eh kemana cuti2 ni..

    ReplyDelete
  8. wpun rupa x cantek...yg penting air tgn sendiri.

    ReplyDelete
  9. dua menu itu saya suka..

    tapi betullah..nk jumpa penjual pisang goreng yg best mmg susah..
    my MIL ckp..ada resepinyer nk bg pisang goreng sedap..hhee

    ReplyDelete
  10. mesti sedap kan akak masak tok anak2 tarzan kat umah...beshnyerrrr...
    nak jugak....

    itu cakoi itu nak!!~ lama dah tak dapat...

    ReplyDelete
  11. Aslmkm Azie.
    :) Sukernya Kak G dapat berjalan awal arini. Memang kebiasaannya Kak G datang berkunjung semula melihat kot ada komen balas jika ada kesempatan ... pastu kadang2 tertawa & kerut dahi sendiri la!
    Pasar Pudu memang teramat sesak tapi MACAM2 ADA! Best kan?
    Aduh, teringin cakoi la pulak!! (Jarang ada Melayu jual; nak buat sendiri pun malas sbb sendiri yg lebih2 makan!)

    ReplyDelete
  12. saya pon dah byk & makan2 hr ni..wat sooto,bun sardin..belum malam lg nih..

    ReplyDelete
  13. salam..

    petang2 makan goreng pisang..kena kopi o..wah,..best..

    ReplyDelete
  14. sultan pahang suke makan cakoi tau! huu~

    ReplyDelete
  15. suka cakoi cicah kaya kaler hijau. mabeles !

    saya hantu pisang jugak... pantang nampak !

    ReplyDelete
  16. azie...
    bila baca kisah pasar pudu buatkan akak rindu dengan pasar taman tun sardon, gelugor, pulau pinang. Hubungan kami dah mesra.. selalu borak2 tanya anak dan keluarga... masa kat melaka dulu pun akak dah mesra dengan peniaga juga...
    Inilah satunya antara kemudaratan pindah randah... kita asyik kena/terpaksa cari kenalan baru. Nak establish persahabatan tu, mengambil masa juga.... Hadoiiiii...

    ReplyDelete
  17. semua dah mahal sekarang ni kak ..ah lapo lak tengok post ni

    ReplyDelete
  18. Kenapa pisang tu semua nampak macam... hmmm...

    Takpe... janji berselera! Perghhh...!

    ReplyDelete
  19. kak,

    sama pulak menu pisang goreng.. eja goreng tadi pun huduh jugak.. tapi rasa memang la tak padan dengan rupa.. memang thedappp.. (puji diri sendri.. ahaks!)

    setakat ni cakoi kat Tmn Melewar yang terbaekk.. iskk.. lama tak makan kali ni turun KL kena beli ni.. ;)

    ReplyDelete
  20. Ikan keli adalah yang terbaik..
    buat masak merah pedas mmg best!

    pisang goreng cicah gula kegemaran awrah tokwah..

    ReplyDelete
  21. saya suka cakoi cecah susu pekat manis :)

    ReplyDelete
  22. lama saya tak ke pasar pudu... dekat setahun, kalau dulu selalu pergi sana barang2 sana murah sket dr kat PJ ni...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails