Saturday, December 4, 2010

Topik Pelajaran: Bukan Sebuah Entri Bongkak...

Hujung tahun, selain exam besar SPM/STPM sedang berlangsung sepanjang cuti sekolah, majlis graduasi juga ligat berlangsung di hampir kebanyakan pusat pengajian tinggi (IPTA, IPTS).

Bagi universiti yang paling banyak cawangannya, UiTM sekarang sedang berlangsung Istiadat Konvokesyen Universiti Teknologi Mara (UiTM) Ke-73. Bermula dari 25 November hingga 6 Disember 2010 di UiTM Shah Alam dan buat julung kali, empat kampus cawangan UiTM turut mengadakan konvokesyen di kampus masing-masing.



Empat kampus itu ialah Perlis, 29 November hingga 1 Disember, Perak (27 November), Terengganu (2 hingga 4 Disember) dan Sarawak (5 dan 6 Disember).

Tahniah buat semua graduan yang menerima diploma dan ijazah masing-masing.

Aku sengaja nak upload lagi gambar ini (wpun entri tentangnya telah ditulis pada hari kejadian, tajuk entri tu PENAT), kerana semasa hari berkenaan (Konvokesyen ke 72 lalu, Mei), MAK dan AYAH budak ini tak sempat masuk dalam Dewan Sri Budiman, lalu terpaksa berpuas hati menonton di dalam salah sebuah bilik kuliah, dan snap pic dari skrin besar sahaja. Tak clear langsung.

Dak AMOI balik bercuti dan bawa balik 2 keping gambar (yang memang dalam pakej jubah, tak ingat berapa kena bayar dulu), dan juga CD soft copy. Dah berhari-hari cuti, baru dia nak kuar gambar tu, sampai dah naik lunyai gambar tuh. Sabor je lah... Nanti kena frame cepat-cepat tuh.


Menerima Diploma Perakaunan Trek Pantas.

Baru nampak seri nya, ya tak? (Nama dia kat skrin belakang jer yg tak jelas).

Bak kata seorang kawan ‘jahat’ aku, “Dulu guna kamera tikam, gambar tak lawo.” Ye laaarrrr....

Bagi yang biasa dengan UiTM, pasti tahu apa maksud “Selempang Pink” itu.


~...ketika ramai berhimpun di majlis meraikan perasmian sekolah bertiang buluh, banyak sekali pertanyaan tentang pendidikan lelaki berwajah tenang itu, ramai yang ternganga bila tahu HISYAM ada ijazah dari luar negara tapi rela berkampung di Kampung Separuh Desa, asal sahaja SERI BULAN turut menyinar bersama...~


32 comments:

  1. salam kak azie.
    ayu baca entry ini 2kali..sebab nak hayati nama sebenar si ammoy

    nur laily najwa Mohd rafta (maaf kalau ayu salah taip,. maklumlah ayu rabun orangnya)

    kak, ayu tak tahu maksud selempang pink..boleh jelaskan..maklumlah ayu student poli tapi jurusan sama mcm ammoy...dip, akauntansi

    ReplyDelete
  2. tahniah kpd yg konvo...apa maksud selempang pink tu? mesi dapat anugerah khas kn..

    saya pom xsempat nk gi konvo UiTM utk my SIL...hubby kene pi perak...

    ReplyDelete
  3. selempang pink tu ape kak? saya bukan grad uitm jadi mmg tak biasa dgr.

    anyway tahniah utk amoi. :D

    ReplyDelete
  4. AYU:
    Dalam rabun-rabun tu hampir tepat pula meneka, kecuali Najwa tu jer yang silap (sebenarnya AZWA).

    Selendang pink = Penerima Anugerah Naib Canselor (ANC).

    ReplyDelete
  5. Azie
    I juga tak lupa 'masa tu', hehe. Syok dpt naik bas :-)

    Amoi I tengah berhempas pulas mengulang kaji. Exam Senin n Selasa nih. Cian dia.

    ReplyDelete
  6. SARAH:
    Seperti yang Kak Azie jawab AYU di atas.
    Untuk dapat ANC, mesti dapat Anugerah Dekan terlebih dahulu (Dean’s List), setiap semester. (Dalam kes Dak AMOI, dia dapat semua Anugerah Dekan utk 4 Sem dan 2 kursus khas, Supplementary Examnation)

    ReplyDelete
  7. Bukan senang nak dapat selempang pink tu, apa lagi Diploma Perakuanan Trek Pantas. Saya yang Diploma Perakuanan Trek tak pantas pun tak dapat dapat ... hukhukhuk ... memang tak pandai.

    Bangganyer saya utk Dak Amoi, walaupun hanya kenal mak dan adik beradik nyer sahaja, tetap nak rasa bangga. Syabas Dak Amoi, teruskan kecemerlangan. Auntie tumpang sekaki bangga boleh kan mak nyer :)

    ReplyDelete
  8. GADISBUNGA:
    Rujuk komen/jawapan di atas. Bagi pelajar Trek Pantas, hanya belajar 2 tahun Diploma sahaja.
    Sekadar untuk pengetahuan bersama. (Mana tau kot leh bagi semangat pada yang lain pula)


    SOM:
    I sendiri tak leh lupa “masa” tu. Naik bas juga. Tu yg lambat kalut sampai tak dapat masuk dewan. Ehhh dara U tengah exam? All the Best...!
    Dak AMOI dah lepas Diploma, skang ni time cuti dah boleh lepak.. Dulu jer belajar tanpa rehat langsung...

    ReplyDelete
  9. ACIK MLMW:
    Terimakasih. Tak jemu-jemu ACIK ni dok puji sejak dulu sampang skarang.
    ACIK pun pandai juga, kalu tak, takkanlah sampai dapat belajar Akaun di UiTM Dungun tuuu... Nanti masa anak-anak ACIK, ntah-ntah lebih hebat lagi.
    Itulah harapan kita bersama...

    ReplyDelete
  10. Eh ! Betul kak, saya ikhlas, memang tabik spring ler kat akak sebab dapat didik anak-anak yang bijak. Anak-anak saya tak tahu lah macam mana nanti, tolong doakan yer supaya bijak macam anak-anak akak :)

    ReplyDelete
  11. Heheheh ACIK... Kak Azie tahu.
    Aminnnn....

    Setakat ini, begitulah. Akan datang kita tak tau lagi dugaannya sayang ooiiii...

    ReplyDelete
  12. terasa berbaloi keringat mak dan ayah... tahniah le

    ReplyDelete
  13. bangga tengok amoi pakai selempang tu.. bukan senang nak pakai.. org yang betul2 fokus je bleh maintain four flat.. hish! cam nak putar masa ke belakang je.. nak ulang balik kenangan naik stage tu.. huhu...

    ReplyDelete
  14. Aslmkm Azie.
    Congrats ... belated la kiranya. Pasti la sambung ke peringkat ijazah pula kan?
    Kata orang, anak pompuan memang rajin belajarnya! So parents tak la tension.
    Walaubagaimanapun, ibu bapa pasti amat bersyukur & gembira di atas kejayaan anak.

    ReplyDelete
  15. CEMOMOI:
    Belum sepenuhnya lagi. Ada lagi perjalanannya tu.


    EJA:
    Mesti terkenang kembali, kan? Renung balik lah gambar konvo yg tergantung di dinding tu...

    ReplyDelete
  16. Salam DRFAUZIAH:
    Terimakasih. Ya, itu Mei lalu KAK. Sekarang dah selesai 1 sem ijazah dah..

    Syukur tapi tetap juga masih bimbang.

    ReplyDelete
  17. wah...tahniah atas selempang pink tuh. calang2 tuh

    ReplyDelete
  18. Hi Aziezah, Outstanding! Congratulations.....the World is now waiting for your footprints....aim for the stars.
    And may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars.
    Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  19. salam...

    sekalung tahniah kepada yg konvo..ishh tengok pic ni teringat saya konvo hari tu...

    ReplyDelete
  20. Seronoknya........seronoknya baca entri ini.... tahniah untuk mak ayah dan anaknya !

    ReplyDelete
  21. Hello UNCLE LEE:
    Thank you.
    Aminnnnn....


    SEKAMAR RINDU:
    Mesti teringat masa air mata gembira menitis ambil scroll tu kan?

    ReplyDelete
  22. Salam KAK KUJIE:
    Terimakasih kerana berasa turut seronok. Terimakasih.

    *Blog Kak KUJIE private kah? Saya tak leh masuk... selalu error.

    ReplyDelete
  23. me tak biasa dengan UITM tp me rasa me paham maksud 'selempang pink' ittewww.. ekeke

    ReplyDelete
  24. Tahniah untuk Dak Amoi.. pastinya adik2nya juga akan mengikut jejak langkahnya nanti. :)

    ReplyDelete
  25. tahniah Dak Amoi..!!
    hari ini baru tahu makna 'selempang pink'
    hari ini baru tahu kenapa dipanggil 'Dak Amoi' :)

    ReplyDelete
  26. salam.

    tahniah pada anak tu ye ke..
    mak muda lagi ...

    apa tu selempang pink?

    ReplyDelete
  27. Konvokesyen....Hari amat bermakna..
    Hari kejayaan apatah lagi dapat anugerah khas...
    Tahniah kepada penerima :)

    ReplyDelete
  28. EN_ME:
    Bagusss....:)


    KAKCIK:
    Terimakasih. InsyaAllah, harapan begitulah.

    ReplyDelete
  29. DrSINGA:
    Terimakasihh...!
    Sebab apa agaknya ek? Sebab sepet tu, kan? hahahahaha


    ATI:
    Terimakasih

    MAK dia muda? adoiii!

    ReplyDelete
  30. tak...ok saja blognya

    tak pasti kenapa tak boleh

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails