Thursday, December 2, 2010

Alfatihah: Sudah sampai masanya...

Minggu lepas IKA bercakap dalam telefon dengan kawannya. Lama juga mereka borak-borak. Kemudian aku nampak dia duduk bersila atas katil aku sambil nangis.

“Kenapa IKA?”
“Kawan IKA, dia sakit leukemia...”

Oh kesiannya. Kawan dia (lelaki) bukanlah satu sekolah dengan dia, tapi pelajar sekolah lain. Tapi kerana IKA dan kawan-kawan dia ramai juga kawan2 dari sekolah lain, so dia memang ada ramai kawan.

Dia sebut, family kawan dia yang sakit tu dah buat macam2 usaha sehingga baca yassin di rumah. (masa itu budak itu di hospital)

Sabtu lepas dia plan dengan kawan dia nak pergi ke rumah budak sakit tu tapi tiba-tiba kensel lak.

Semalam, dalam perjalanan aku ke PD, dia sms, “Mak, kawan IKA tu meninggal...” Innalillah.

Selesai tutup gerai (IKA tolong nenek dia berniaga Nasi Lemak Kukus sepanjang cuti ni, kat blog nenek dia), dia pun sms nak pegi rumah arwah.

Petang dia balik mata dah bengkak. Dia cerita sambil nangis, tak sempat jumpa arwah sebab meninggal jam 4 pagi di hospital. IKA dan 4 orang kawan ikut sampai kubur, dan sorang kawan dia (SYIA FORTEGN – campur Melayu German) adalah yang paling rapat dengan arwah, bagai tak tertangiskan diri lagi... Sedih tul dengar cerita dia.

Agak ralat kerana mereka tidak sempat berjumpa.

Abang arwah pula (AFIQ) adalah satu batch dulu dengan DAK AMOI (masa di Sek Aminuddin Baki).


Alfatihah, buat MOHAMAD ASRI bin ZULKIFLI, dan takziah buat seluruh ahli keluarganya (di Ampang).

Mati adalah pasti...
Hidup insyaAllah...


~...ketika meratapi kematian Nyang, SERI BULAN hanya diam kerana tiada ayat untuk disebut, malah wajah HISYAM tidak langsung terpandang...



17 comments:

  1. Semoga roh Allahyarham ditempat di kalangan mereka yang beriman dan beramal soleh. Al Fatihah.

    ReplyDelete
  2. Semoga arwah pergi dgn bahagia disisiNYA..
    Yg kena tinggai ni bawak2lah banyak besabar...
    sedih tu memanglah adat ..lumrah manusia ...
    terutamanya kaum hawa ..

    ReplyDelete
  3. matitiba x mengira usia..
    alfatihah..

    ReplyDelete
  4. itulah janji Allah, tak kan lewat atau lebih walau seminit bila dah sampai masanya.

    "Sesungguhnya setiap yang bernyawa akan merasai mati"

    Al-Fatihah & salam takziah pada keluarga arwah

    ReplyDelete
  5. salam azie..salam n alfatihah buat arwah n keluarga,didoakan arwah ditempatkan berssama2 orang2 yg soleh.

    ReplyDelete
  6. simpati, takziah... alfatihah buat yang telah pergi

    ReplyDelete
  7. Al-Fatihah..
    Dari Dia kita datang dan dariNya juga kita akan kembali..

    ReplyDelete
  8. alfatihah...
    semoga dipermudahkan segala urusanye disana nanti...

    kite pun bakal kesane jugak nanti...

    ReplyDelete
  9. innalillah.. sudah begitu jodoh kehidupan akan bertemu kematian, kita yang hidup juga akan menyusul moga arwah ditempatkan di kalangan orang beriman dan kita semua dirahmati Allah jua

    ReplyDelete
  10. al-fatihah
    semoga rohnya dalam kalangan org2 yg beriman

    ReplyDelete
  11. Al-Fatihah buat Mohamad Asri semoga rohnya dicucuri rahmat.

    ReplyDelete
  12. salam,

    al-fatihah
    semoga rohnya berada di kalangan
    org2 yg beriman ..ameen.

    ReplyDelete
  13. salam takziah..

    mati itu pasti.

    kite tak terkecuali.

    tanpa sakit. tanpa amaran. mati tetap datang bila waktunya tiba.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails