Friday, January 28, 2011

Aku Memang Teruk...!

Salam.
27-01-2011.


Aku memang teruk...!
Tadi lunch time, berlegar tawaf foodcourt dalam kompleks yang sepelaung dari tempat kerja. Tapi tak tau nak makan apa.

Round lagi sekali kot-kot hati terpaut. Tak juga. Apa nak makan? (Yang benornya hati libang libu).
Jumpa kawan sekerja yang sedang pilih-pilih menu di Secret Recipe. Tapi aku tak join (orang sengkek macam aku, mana mampu pun).

Aku pusing lagi sekali.
Masuk supermarket. Keluar.

Jalan lagi, kali ni ikut parking lot. Keluar.

Last-last sampai kat kedai mamak (yang kadang2 aku makan Roti Sardin situ). Order Maggi Kari. Dah bayang betapa enak nanti makan di pantry, Maggi panas-panas tuh. Slurrrppp!

Maggi siap! Tau apa dia bagi?
Maggi Goreng!

Padan muka aku. Menitis skit air mata, sebab bengang.
Mulut celupar skit, “Apa la lu orang. Tak dengar ker apa saya mintak tadi?”
Itu mamak pun macam mereng gak aku tengok, mencikkkk!

Sejak dulu aku selalu mintak Nescafe Ais — memang itu pun menu air selalu beli. Memang dia dah tahu sangat. Ntah macamana satu hari tu, asisstant dia yang tanya. Aku jawab, “air biasa ya.”

Tau apa aku dapat?
Air Suam bungkus! Macam nak meroyan aku kat situ. Kat ofis pun banyak!

Padan muka aku (lagi sekali). Sejak petang tadi, sepanjang jalan balik ke tempat kerja, aku berikrar dengan sesungguh-sungguhnya, tak mo lagi beli apa-apa kat kedai mamak tu wpun dia memang baik dengan aku, tapi macam ada sikit pekak! (macam aku jugak!) tobat dan geram.

Aku memang teruk...! So, jom layan jeruk. (Chowrasta, Georgetown)

Rupanya bukan aku sorang yang teruk.
IKA pun teruk gak. Nak marah pun ada.

Ada ker... esok dia nak balik cuti CNY, bleh dia call tanya, “Mak, nak balik KL nak bawa beg mana? Bawa luggage tu bleh?”

Kalu udah bawak luggage besau tu, macam nak balik terusss jerrr.. aduhhh anak oh anak.

Selain itu, malam ini INTERNET pun teruk jugak!

So, aku takda mood nak merempit mana-mana jalan rumah orang. Nak layan tv jer.

Nite...!



~...bila mendengar khabar tentang kecurangan HISYAM dan hubungan sulitnya dengan Si Bonah di belakang SERI BULAN, sungguh mendukacitakan hampir seluruh warga Kampung Separuh Desa kerana masing-masing mengharapkan pelamin biru itu adalah milik mereka berdua...~







40 comments:

  1. assallamualaikum azieazah,
    Salam kenal dan ziarah
    Jeruk..sedap tu ..
    tapi jangan makan banyak sangat!

    ReplyDelete
  2. ingatkan ayu jer yang teruk perangai malam nie..
    kak azie pun sama gak...
    amboi ika.....CNY pun macam2 hal lah...sian mama AA nie


    PS: lawa pic....posing baik punya depan jeruk yang rasanya tak teruk....
    jangan masuk kedai mamak tu..nak makan...jom mai citarasa rinduan

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Ohhhhhhhhh memang TERUK kalau lagu tu. Semernya TERUK termasuk JERUK hu hu hu ;)

    line tenet memang truk pun, macam ciput khinzir je ;)

    Jom join;
    Kontes Cerita Paling Lawak sedunia

    ReplyDelete
  4. hahaha, jauhnya nescafe ais ngan air suam. hihihihi, memang nak tergelak ler. sori yer gelakkan kak azie

    ReplyDelete
  5. mmg sah nak kene mamak tu...ape brg air suam...

    sedap jeruk tu..melelh dh air liur ni...

    tapikan kak zie... ain suke nengok model jeruk tu...manis sungguh semyumanye ituuu...

    ReplyDelete
  6. kak azie,
    hati libang libu tu ape kak? pes time dgr ni :)
    mamak ni nak kene ni, amik oder tak dgr betul2...akak tak tukar ke air tu? :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Beristigfar banyak2 ye azie. Jangan diikutkan perasaan tu sangat. Harap bangun pagi sok libang libu tu udah hilang ye. Tenanggggg.....

    ReplyDelete
  8. Azieazah...kita ni macam satu mood je....mood tak baik....ermm agaknya angin kus-kus tengah serang kita ni...sampai naik angin satu badan...sabarje Azieazah.....

    ReplyDelete
  9. salam...
    Gua memang panas ati kalau oder lain dapat lain..sebabnya masa mintak oder macam yer-yer ..dapat oder..mak bapak dia punya menu..hancus..

    ReplyDelete
  10. kak azie keje dekat2 chowrasta ke ape?

    ReplyDelete
  11. salam

    sabar-sabar...mesti ada sebab kenapa semua ini berlaku =)

    ReplyDelete
  12. NADZ:
    Salam kenal. sila masuk, terimakasih.
    Jeruk sedap, tapi kalu tak tahan perut memang jangan makan banyak...:)


    AYU:
    Memang ler tingin nak pi Citarasa Rinduan, kalu dekat hari-hari makan free. hahahaha

    ReplyDelete
  13. ANYSS:
    hahahaha..

    memang nak join dah hari tu, tapi cam tak lawak jer draf. Nanti publish jugak nampaknya.


    EELOBOR:
    Mungkin sebab dia dengarn “biasa” tu dia sangka air yang biasa biasa jer... cisss

    ReplyDelete
  14. AIN NORAINI:
    Mula mula memang model tu senyum, lepas pekena jeruk, terus masam. hahahaha


    FATT:
    “libang libu” ni bahasa Perak. Maksud macam susah hati, tak tentu arah, gelisah gitu.... hehehehe

    ReplyDelete
  15. KAK SAM:
    Tenangggggg.. jom pi mengundi! hehehehe


    CIKGU ROSLAINI:
    Angin kus-kus ok lagi Cikgu, takut angin meroyan jer. hehehe

    ReplyDelete
  16. PAK LONG:
    Salam.
    Memang ler geram. Dok idam nak makan benda lain, dapat benda lain. Mau tak hangin.


    NAJWA:
    Tidak sayangggg.. Tu pic lama masa Kak Azie merempit kat Penang dulu. Ronda Chowrasta nak borong jeruk. Kak Azie di KL ni cheq...

    ReplyDelete
  17. SYIRA:
    Salam.
    Memang dok sabar ler ni. Kalu idak memang mamak tu kene luku kepala.


    PEMERHATI DUNIA:
    Sabarrrrrrr....


    Selamat Pagi KAKCIK...!

    ReplyDelete
  18. Azie
    Tahap keterukan you masih boleh dimahapkan.. :-)

    Dara no. 2 belajar katne??

    ReplyDelete
  19. azie...
    yg mintak kat mamak tu 'macam biasa' bukan sorang dua.... beribu... itu yg dia lupa...
    masalah mamak nak put 2 and 2 togeder lah ni....

    ReplyDelete
  20. komen yang last sekali....

    Memang malam tadi internet siot betullll ....

    ReplyDelete
  21. Memang hot kalau order lain datang yang lain grrr....

    Jeruk...kak Zai suka.

    ReplyDelete
  22. sian kak azie..

    memang kalau jadi macam tu
    boleh hilang mood oo...

    dah..jangan gi kedai mamak pekak tu lagi..huhu

    ReplyDelete
  23. k.azie lagi bagus beli megi cup tuang air panas...puas hati...

    ReplyDelete
  24. hehehe.. org ni pun mood teruk jgak semlm.. bkak internet pun xde ape2.. huhuhu..

    mamak ni memang masalah sikit kot.. selalu jadi macam tu.. pernah sekali tu..kami sekkeluarga makan nasi ayam kat satu kedai mamak ni.. memang sedaplah..

    alih2..dia silap kira.. dia pegi tambah lagi rm10 dr harga yang betul..

    hampeh betul.. nasib baik baba tu tenang je orgnye klau dpt kt org lain maunya mamak tu kena ketuk.. hehehe..

    tapi..tula rencah kehidupan.. ada down and up nya.. bawak2lah bersabar..sbb apa yang berlaku tu mesti bersebab..

    may ALLAH bless us...

    ReplyDelete
  25. saya tak suka marah waiter depan² (kutuk belakang biasa la, hehe)... sebab saya takut kalau komplen mintak tukar itu ini, dia org ludah dalam makanan saya! huuuu, naya!

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum..

    ceria sungguh pic akak dengan jeruk tue..mesti puas nikmatinya kan

    ReplyDelete
  27. hmm...akak tgh fikir pasal banyak benda kot...

    sikret resepi yg akak tgk tu kat dlm jusco tu ke? ngeeee....

    ReplyDelete
  28. Kak AA - Kesian ko ye, pada aku lawak, tapi pada ko, Allah sahaja yang tahu bagaimana teruknya hati. Sedap makan jeruk tu, aku suka jeruk yang macam bawang tu, buah apa tu ye? buah salak ke namanya.

    ReplyDelete
  29. Kelakarlah IKA ... maklumler pestaim masuk asrama dan berjauhan dengan mak. Mahu berbaldi baldi keluar air mata masa memula dulu.

    Akak! boleh tahan ker tak pergi kedai mamak kesayangan tu ;D hehehehe

    ReplyDelete
  30. SOM:
    Terimakasih kerana sudi maafkan I... huhuhuu.
    Dara no.2 UiTM Kampus Seri Iskandar, Perakl. syyyyhhh


    AKAK:
    Ye laa... Nak pujuk hati, yer dak? hehehe

    ReplyDelete
  31. CHIK ATT:
    Amboiii... geram juger kerrr?


    KAK ZAI:
    Jeruk takleh makan bebanyak, nanti sakit perut. Cewahhh


    ATI:
    Tunggu sampai mamak tu tak pekak lagi. hahahaha

    ReplyDelete
  32. Saya belajar perkataan baru hari ni:

    'Hati libang libu'

    Kena bukak kamus, cari makna...:)

    Cuba ajar mamak tu guna ayat 'libang libu' ni...~hihi

    ReplyDelete
  33. JUNAINA:
    Ni kes orang malas masak air. hahahaha


    MIMI JAZMA (kesal sungguh sampai sekarang Kak Azie tak jumpa lagi blog awak)
    Adat orang meniaga ler salah kira, kecuali jika dia sengaja nak untung dgn cara gitu memang patut kita tegur... saborrr..


    KUCING OREN:
    Ludah? heeeeeeee

    ReplyDelete
  34. janganlah bersedih azie.... xde rezekila tu mkn maggi mamak yg terbyg dlm kepala

    ReplyDelete
  35. SAHROM:
    Salam.
    Beli banyak, makan pun banyak memang ler puas.:)


    GADISBUNGA:
    Ya sayang... Secret Recipe dlm kompleks tu, sebelah Nandos. Jommmm!


    RED RAMBUTAN:
    Pada aku lawak, pada orang serius. Begitulah sebaliknya.
    Ya buah salak ler tuh.

    ReplyDelete
  36. ACIK MLMW:
    Gitu lah perangai budak2 ni ACIK oooiii.. Macam2 urut dada je lah.


    DADDY:
    Itu bahasa orang kampung Perak jerrrr...:)


    CIKGU NORMAH:
    Saya kena makan maggi buat sendirik kot.. hahaha

    ReplyDelete
  37. Memang kalau jadi macam tue boleh hilang mood..

    ReplyDelete
  38. AMY:
    Tukar mood macam transformers... hehehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails