Thursday, January 27, 2011

Berazam Nak Makan Banyak: Jangan Puji Apa-Apa Di Sini...

Memo rasmi sudah keluar petang semalam, tapi aku segan nak snap sebab ditampal betul-betul depan meja Boss. Nanti tak pasal-pasal dia melompat nak pegang memo tu dah soh snap muka dia sekali masuk blog... Ehh mana bleh, glamour ler dia nanti.

Yeahhh.. tempat kerja termasuk factory tidak beroperasi selama seminggu dan 31st Jan will be compulsary leave. Okeh la tu, kan? Lain-lain hal, tidak penting.

Oh ya... sebagai tradisi dan sebagai memberikan sokongan ada agenda “Yee Sang” nanti. Haruskah aku berbaju warna merah? Sedangkan diri sendiri sedar aku cuma ada satu baju merah saja. Kerana aku tidak pernah cantik berbaju merah (pakei baju kaler lain pun lebihkurang tu gak ler), akan kelihatan lebih gelap dari yang sedia gelap. Sebab tu warna merah tidak pernah menjadi warna pilihan.

Dah la memang tak LAWA akan terus jadi LAWAK. Buat LAWAK pun orang tak gelak, lagi nak pakai LAWAK? uishhhh...!


Inilah satu-satunya baju merah yang aku ada. Harus aku ulang-pakei lagi (sebagai sokongan) raya depa nanti. Mujur pun saiznya masih besarrrRRR... hahahaha! Tapi seliper tu harus diganti Seliper yang baru, cik kak oiiiii...!

Alaaa yang nak makan adalah mulut, bukan baju. Okeh.. urut dada kelegaan sekarang, dengan azam nak makan banyak nanti... > sengih sambil urut-urut tapak tangan....!

Sebelum terlupa, sesiapa yang berminat nak tonton Mak Yong Raja Besar (oleh Kumpulan Seni PETRONAS) pada di Menara Petronas KLCC 29 Jan Sabtu jam 3 pm, sila beritahu. AA ada 5 tiket nak kasi free. AA berhasrat nak pegi tonton, tapi ada urusan keluarga yang lebih penting.

***

Kadang-kadang bingung sendiri.

Tulis pasal anak-anak dikata “menunjuk anak awak sorang jer ke yang pandai..?”

Tulis pasal kawan-kawan dikata mengampu puji ada makna.

Tulis pasal hati dan perasaan dikata kita perasan.

Tulis pasal sedih, dikata kita nak minta simpati. Lalu harusnya gimana? Hmmm...

Yang pasti jangan puji apa-apa di sini. Tolong jangan.

Aku hanya ingin menjadi diri sendiri.



~...kerana tidak betah dipuji tidak juga kental dikeji SERI BULAN hanya berani menyendiri di tepi tiang seri, lalu HISYAM melintasi belakang tidak berani menegur bimbang kena seliang...!~










41 comments:

  1. kita pun xde baju kaler merah, sbb zie nmpk lagi gelap bila pakai merah..

    hehehe..sama kan kita Akak..

    orang dengki tu Kak Azie, blog kita, kita punya sukalah.diorg menyampah ke, ape ke,benci ke,suh dia pangkah kat hujung tu..

    habis cite..

    ReplyDelete
  2. haha..baju belakang kira.janji dpt melantak!mesti best sbb org cina suka makan besar time cny nih.:-)

    ReplyDelete
  3. angpau dah kua?

    err nak suruh brenti manusia bercakap mati je jawapannya, dalam tido pon masih nak bercakap .. jadik lantok deme le

    ReplyDelete
  4. eh! cantik per kak Azie pakai baju kaler tu..nnti amik gambar byk2 eh!..lamenye akak cuti..tak aci tul! kompeni kt sini compulsory leave hari rabu..grrrr

    teringin gak nak tiket free akak tu..tp ade urusan lain sabtu ni..next time law ade tiket pree akak let go lagi yer..hehe!

    ReplyDelete
  5. Kakcik suka pakai hitam untuk nampak kurus!

    Ala... blog kita, suka kitalah nak tulis apa - siapa tak suka, tak payah baca! (*_*)

    ReplyDelete
  6. eh makcik comel la pakai kaler merah.



    sekarang beri saya angpau.

    bodek sambil ugut.ya,saya keji.

    haha~

    ReplyDelete
  7. makan je kak azie, kalau nak besar tu, tak makan pun besar juga ...

    Siapa agaknya yg buat kak azie bingung tu?

    Saya suka kongsi cerita pasal anak2 dan apa saja yang saya nak kongsi. Tapi kalau ada yg salah anggap, saya nak kata apa kan. Semua yg saya tulis di blog, juga untuk tatapan saya di kemudian hari.....gembira bila ada yg turut kongsi pendapat, tp mengumpat harap janganlah...

    ReplyDelete
  8. ala kak, tulis je la apa yg akak rasa...pedulik kata org..blog kita kan?
    saya pernah pakai baju merah menyala masa kawen dulu..hehehe....

    ReplyDelete
  9. ZIE:
    Ya lah, memang warna merah akan beri effect gelap pada orang mcm kita, kan? kesian kita...


    CT SHAH:
    Baby sihat :)
    Makan besar tu depa, Kak Azie ni dah besar sejak dulu lagi. Makan sikit pun orang ingat makan banyak!

    ReplyDelete
  10. CEMOMOI:
    Soklan yang tak perlukan jawapan tu...

    Tido bercakap? Itu angau namanya.


    MAKDARA:
    Orang dah kata jangan puji, dia puji jugak. Nak kene cubit niiii....:)
    Next time kalu ada rezeki, Kak Azie kasi tiket lain plak yer.

    ReplyDelete
  11. our blog is our territory..
    so akak, tulis jer la apa yg akak rase nak tulis.. saya setuju ngan wahida..

    ReplyDelete
  12. KAKCIK:
    Pakai hitam? Suatu idea yang bijak. :)


    BUJAL:
    Memang ko keji sebab memuji. Angpau kena tunggu AINUL besar. :)

    ReplyDelete
  13. YUS:
    Memang akan makan sakan-sakan nanti. :)


    WAHIDA:
    Wahhh kalu pengantin baju merah, mesti menyerlah kan?
    Teringat dulu OGY AHMAD DAUD kahwin dgn EMAN MANAN, dia pun pakai gaun merah youuuu...

    ReplyDelete
  14. selamat bercuti .....
    kita cuti seminggu jugaa.... tapi tak leh balik kg ........

    ReplyDelete
  15. FATIN:
    jom kita berlumba menulis....hehehe TQ

    ReplyDelete
  16. CHIK ATT:
    Tak balik takper, yg penting cuti. Dapat gak lepak dgn anak-anak.

    ReplyDelete
  17. AZIE

    Tak dibenarkan memuji you ke?? Alaaaa...

    ReplyDelete
  18. bestnya kak dapat cuti lama.. saya kat selangor, 1st feb tak cuti...

    kalau nak ikut cakap orang, memang tak kemana kita kan kak.. apa pun, janji kita puas ngan apa yang kita tulih, dan tak sakitkan hati sesapa..

    ReplyDelete
  19. thniah dpt cuti panjg kak azie..
    pakailah baju kaler merah tu walau dok gasak yg sehelai itu juga...hehe

    setuju dgn ayat akhir itu.."aku hanya ingin menjadi diri sendiri"..hehe

    ReplyDelete
  20. ok, taknak puji, sebaliknye nak komen.

    selagi dalam hidup kite penuh dgn sifat-sifat phd, maka selagi itu lah kritikan tak membina akan terus diberikan. saya tak kata akak tak perlu peduli sebab tak berada kat tempat akak, tapi cuba tgk kawan2 yg positif2 ni ha...

    atau mungkin blog dah jadi tempat yg tak selamat untuk meluah perasaan kot...

    selingan: saya ada satu kebaya merah menyala. pakai dgn seluar panjang atau skirt. huu~

    ReplyDelete
  21. SOM:
    Tak boleh. Memang tak boleh langsung sampai bila-bila pun. :)


    AANAS:
    Yeahhhh cuti seminggu youuu... untung tak orang KL? hehehe


    SARAH:
    Baju merah tu dah naik lunyai dah pun.

    ReplyDelete
  22. GADISBUNGA:
    Terimakasih atas kata-kata semangat itu.

    Kebaya Merah? The Red Kebaya? wow!

    ReplyDelete
  23. biasalah tu kak..Manusia memang macam itu..

    ReplyDelete
  24. Salam Azie....

    pasaipa takleh puji?
    takleh puji kawan ker takleh puji diri sendiri?
    Tapi...memang ayu kalau baju merah dipadankan ngan Azie...

    Kalau nak risaukan warna kulit, sampai bila pun takleh pakai kaler yang kita suka nak cuba.

    Akak ada sorang kawan, dia ngaku kulit dia gelap (bukan akak yang cakap tau, dia sendiri)...tobat akak nak ikut dia pi shopping Azie.
    Semua kaler tak kena...dah sari suntuk merounda kedai kain, masih tak kena jugak di mata dia...

    kalau pakai kaler merah - dia kata macam tunggul terbakor, kalau pakai kaler ijau - dia kata mcm parya, kalau pakai kaler putih - dia kata mcm taik cicak, kalu pakai kaler kuning - dia kata mcm ikan keli dikunyiti... abes kaler apa yang sesuai?

    Akak jawab - kaler jengking jer! Hah kau, meraung dia!!!!!heh heh heh...tak kuasa akak...

    ReplyDelete
  25. NUR LAILATU:
    Yeahhh kerana kita ini manusia.


    KAK QUEENIE:
    Tergelak saya baca cerita Akak ni. Seronok sangat.
    Memang ler. Saya tak cerewet warna apa pun, tapi tiap kali nak beli apa2, warna merah memang tak terlintas di mata. Nak wat camno....:)

    ReplyDelete
  26. jangan pedulikan apa orang cakap.. just b urself.. itu lebih senang..

    ReplyDelete
  27. salam

    wah.... mcm budak skola pulak ye, cuti seminggu.. hehehe

    p/s: sapa pulak tu yg tak puas hati pasal tulis kat blog, ckp dgn dia, blog kita..suke ati kita ler nak tulis aper, suke... baca, tak suke.. bole jalan daaa.... kakakaka...

    ReplyDelete
  28. kak azie..dah 2 blog ayu masuk..depa kena berbaju merah...
    ewah....menyala gitu mak ngah!!!


    kak, angpau ada tak? 20sen okey apa??

    PS: lentak depa nak tulis apa2...yang penting kita bahagia, berama geng2 yang satu kepala

    ReplyDelete
  29. sy setuju sgt dgn saudari GB yer..
    phd nih mmg nmpk.. dari segi komen dsgb nya.. so mcm sy ckp tadi.. yg penting niat kita..
    ~yg ikhlas berblogging~

    ReplyDelete
  30. munna ada banyak baju warna merah.. tapi tak boleh nak kasi kat azie .. pasal size besar gedabak... nanti lagi bertambah lawak azie dibuatnya

    ReplyDelete
  31. besok opis wat jamuan. colorful theme dia. akak pakai baju merah ok je...

    pasal blog, suka hatilah nak tulis merapu ke atau beli ikan kerapu ke...yang tak suka jangan baca jangan jadi stalker. at least kita ada bakat mengarang..hehehe

    ReplyDelete
  32. akk biarla orang nak cakap ape pun kak..mulut orang bukan blh ditutup..macam mulut tempayan..mulut tempayan..blhla...

    ReplyDelete
  33. MIMI JAZMAN:
    Terimakasih. Jadi diri sendiri, jangan jadi kambing biri-biri. Nanti kene sembelih. :)


    MY LITTLE DIARY:
    Jom jalan sama-samaaaa...!


    AYU:
    Angpau takda la yangggg...

    ReplyDelete
  34. FATIN:
    Bila kita nak dating? Esok bleh...:)


    MUNNA:
    Ehhh bleh tu. Nanti kita sama-sama jadi pelawak... hahahaha

    ReplyDelete
  35. ERI-CHAN:
    Awal dah jamuan ek?
    Kak Azie biasanya lepas raya baru start jamuan.


    MARDHATILLAH:
    Mulut tempayan kena tutup dengan tempurung....:)

    ReplyDelete
  36. baju merah? banyakkkk... sebab?
    sebab kaler merah ni lambat "buruk".. kaler lain sat ja nampak kusam..

    *ada baju merah yang kaler masih "menyala" tapi jahitan dah mula reput.. cemana tu??




    p/s: kak, raya cina tak p mana.. dok ada kot lerah ni saja.. pstt.. nak mai Tmn Damai ka?

    ReplyDelete
  37. wang besar! wang besar!
    dapat angpao ni mmg syok sbb besar2 jumlah yg slalu dorg letak :P

    kak, kdg2 pelik knp org yg mcm tu asik la komplen sana sini. dah nama blog kita suka hati la nak share apa, kalau dia punye blog sama la jgk kan ceritanya. takkan cerita pasal org lain? baik bukak blog artis, bleh cerita psl artis..hehehe

    ReplyDelete
  38. tu la pasal.

    jadi diri sendiri je kak AA. :)
    I likee... :)

    ReplyDelete
  39. k.azie...sendiri punya rumah suka hatilah nak hias macam mana. ada aku kesahhh...hahahhaaa...

    ReplyDelete
  40. EJA:
    Kalu jahitan dah mula reput, nampaknya kena jahit balik, buat kecik skit. hehehe
    Tak balik pun kali ni EJA. Kakak yang Taman Damai tu buat anak dia bertunang di Bkt Jalil.


    FATT:
    Wang besar utk orang besar jerrr.. hehehe

    ReplyDelete
  41. EFFA:
    Kita lebih selesa jadi diri sendiri. Tak pandai nak menipu ni.


    JUNAINA:
    hahaha.. kita boh kain tutup tingkap kaler merah plak pasni..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails