Sunday, January 23, 2011

Sarapan: Betapa Kita Banyak Pilihan...

Hari ini hari minggu.

Ramai orang suka sarapan Nasik Lemak. Roti Canai Banjir tak Banjir. Lontong. Meehoon Goreng. Kuih. Roti Bakar sapu jem. Lempeng Bakar sedikit hangus. Titiskan madu.

Kami sarapan Nasi Goreng Sendiri. Ada sayur. Ada skit udang kering. Panaskan Sambal Bilis malam tadi. Teh O. Teh-O. Nikmat..! Sup Meat Ball malam tadi tinggal kuah saja.


Meat Ball Soup.
Lebih kurang gini la, tapi yang ini pic lama dari tuan rumah yang sama.
Tengok, periuk tu sama, kan? kan? Hikhikhikhik!

Itu jer nak habaq...!

Izinkan dinda pergi bersiram terlebih dahulu, ya KANDA...(^_^)






41 comments:

  1. samalah kita kak azie..tp sy punya lagik spesel sbb housemate yg masakkan..hehehe

    selamat berhujung minggu buat kak azie & family :)

    ReplyDelete
  2. apa pun sarapannya kalau masak sendiri dan makan pulak reramai yang tak sedap pun jadi sedap tau2 dah licin...hehehee...

    ReplyDelete
  3. saya mkn roti canai banjiro + laksam + air suam je..hehee

    ReplyDelete
  4. saya cuma makan telor goreng mayonis dan nescafe..
    happy blogwalking..hehehehe

    ReplyDelete
  5. sodapnye... sye y brkfast nescafe ngan bskut kering jer... huwaa...ToT

    ReplyDelete
  6. ari ni brekfes kat luar...suami n anak2 mkn nasik lemak...ana nasik kerabu. beli tapau kt kedai tepi jalan...tapi mkn kat kedai mamak. hahahaha

    ReplyDelete
  7. Memang banyak pilihan sampaikan orang malaysia now mengalami masalah obesiti melampau...

    ReplyDelete
  8. nak oder.......
    nasik goreng sendiri satuuuuuuu

    ReplyDelete
  9. ha, akak, boleh dah bukak kedai sup..hehe

    ReplyDelete
  10. kalau breakfast Nida suka makan soto atau nasi ambeng... tapi di Johor je senang dapat makanan begitu pagi-pagi.. Kalau di NZ ni, hampir hari-hari makan roti :(

    ReplyDelete
  11. inilah kak azie yang ayu paling admire sekali..

    ReplyDelete
  12. MAKDARA:
    Amboiii bersenang ler dia, ada housemate yg masakkan..
    Enjoy your weekend too, MDT.


    JUNAINA:
    Tu ler pasal, tak sempat tutup api, tak sempat sejuk kuali, sekodok dah langsai...!

    ReplyDelete
  13. SARAH:
    Roti Banjiro dan Laksam. Perhhhh! tersandor!


    ERI-CHAN:
    Wahhh macam diet jerrr...:)


    SHAHJIEHAN:
    Salam kenal. Sila masuk, terimakasih.
    Nak ker?
    Kerana nama menu Nasi Goreng Sendiri, so tiap orang kena goreng sendiri. hahahaha

    ReplyDelete
  14. CIKGU MIZI:
    alaaa ciannyaa.. Cepat-cepat lah kahwin!



    ANA:
    Ye lah. Kena la tapau. Kat kedai mamak mana ada masak Nasi Kerabu. :)

    ReplyDelete
  15. YAN:
    Setuju. Orang kita mewah makan, ada gak yang mati kerana makan.



    PAKLONG:
    Sendiri masak ler Paklong ooiii... hahahha

    ReplyDelete
  16. ZIE:
    Kedai sup? Alahaii.. mana nak cari periuk yang besau tuh?



    MIMI JAZMAN:
    hahahahahahaha tergolak!
    Peminat HISYAM kah?

    ReplyDelete
  17. NIDA:
    Yeahh lain rumah lain cara masak. Lain negara, lainlah cara dan menu makan. Mesti rindu giler masakan di kampung kan?


    AYU:
    Ohhh.. jangan. Oh tidakkk...!

    ReplyDelete
  18. Pagi tadi saya makan roti dengan jem je kak tapi kol 10 Bf lagi corn flakes dengan nasi berlauk ha3... nak berisi punya pasal..

    ReplyDelete
  19. pagi ni ida masak nasi lemak...goreng bihun..tak sempat nk snap pic tadi...anak2 mkn smpai 3 kali tambah hehehe..sebab depa kata sambal ibu powerrrr..ada masam manis dan pekat...

    ReplyDelete
  20. pagi2 port dengan anak bongsu kat kedai mamak pekena nasi biasa dangan kari ayam (aduh.... kari mamak sedap nyerrrr) bungkus untuk rumah roti sardin dan capati.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Kakcik sarapan 'kuih serabai' (lempeng kelapa) yang dibuat sendiri pada jam 12.30 tengahari sebaik balik dari Puncak Alam - bawa bapa pergi berurut.

    ReplyDelete
  23. ckLah dengan oat organik tanpa gula...huu huu...


    :D

    ReplyDelete
  24. pagi ni p pasar Batang Kali, beli tulang
    sarapan nasi dagang - cukup dah untuk ke pentang sementara tulang dah jadi meehon sup!

    ReplyDelete
  25. AMY:
    Makan banyak skit takper, jangan sampai sakit ya.


    IDA:
    Kalu mak yang masak, semua anak-anak kata sedap. Tapi memang pun, sambal mesti kena pedas manis dan pekat.

    ReplyDelete
  26. AZMIROY:
    Aikk bang? Kenapa yang ditapau utk rumah tak sama dengan yg dimakan di kedai? Tak aci laaa abang niii...:)


    KAKCIK:
    Dah lama saya tak makan Lempeng Kelapa.
    ehh jauhnya bawa ayah pegi urut...

    ReplyDelete
  27. Kat rumah kak Zai kalau anak2 tak balik tak boleh masak heavy food waktu pagi takde orang nak makan,tinggal sorang2.

    ReplyDelete
  28. CKLAH:
    Oat tu pun kalu kreatif cara masaknnya, sedap juga.


    KAK KUJIE:
    Meehon Sop Tulang? perhhhh....!

    ReplyDelete
  29. alahai sedapnya, tinggal sup je? baru nak mintak sikit...huhuhu...
    err, anyway, salam kenal, saya dah follow, kalau sudi follow me back k!!

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum.

    Baru minggu lepas, sarapan bersama kenkawan, pertama kali terdengar roti canai banjir. Rupanya kuah masuk sekali, patut pun banjir.

    Semoga setiap hari yang ditempuh mendatangkan kebahagiaan. TQ

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum kak..meat ball soup tue cam lebih kurang bakso kan???

    ReplyDelete
  32. Asmlkm azie..nasi goreng sendiri tentu lebih enak dari nasi gorenag kedai..tentu semua ahli keluarga makan sampai menjilat jari..
    meat ball soup u tunampak tersangatlah sedap..tentu buatan sendiri..

    ReplyDelete
  33. biasanya hujung minngu macam ni baru sempat nak sarapan kat rumah .. homenade sendiri.. kalau hari bekerja biasanya makan kat luar aje tak pun tapau..makan kat office

    ReplyDelete
  34. WAHIDA:
    Salam kenal. Sila masuk, terimakasih.
    Sup semalam...:)


    ADMIN P@P:
    Salam.
    Jarang saya dengar orang lelaki tak tahu Roti Canai Banjir. Saya belajar pun dari orang lelaki.


    SAHROM:
    Ya, lebih kurang bakso.

    ReplyDelete
  35. MAKCIK MERIAM:
    Salam.
    Ya, memang meat ball soup tu saya buat sendiri. Pada saya, sedaplah. :)


    MUNNA:
    Sama lah kita. Selalu pun sarapan di tempat kerja. Bekal. Sebab tu hari minggu jer buat sarapan sakan-sakan.

    ReplyDelete
  36. mihun soto pastu letak begedel....yummyyyyy

    ReplyDelete
  37. NAA:
    Yeahhh sedap tu. Tambah dgn ayam goreng seketul besar dlm sup tu lagii... perhhh!

    ReplyDelete
  38. ha ahhh mkn dgn sambal kicap....meleleh ayaq liuqqq..

    ReplyDelete
  39. ha ahhh mkn dgn sambal kicap....meleleh ayaq liuqqq..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails