Tuesday, January 25, 2011

Bolehkah Aku Berterus-Terang dengan Anda Semua...?

Salam.


Sebuah pengakuan kecil ingin dibuat di sini. Tapi abaikan andai melihat dari sudut mengada. Tak kisahhh...:)

Malu nak bagitau, sebab blog ini anak-anak pun baca gak. Sejak IKA pergi, memang rutin agak berbeza.

Kerja rumah yang dulu semua IKA handle dengan jayanya, e.g. kemas rumah, mesin kain, lipat kain, masak yang simple etc.. etc.. kini terpaksa si Mak Tarzan ni buat semula. Yang tinggal semua adik-adik yang tak berapa nak boleh harap lagi. Harapkan tolong perabih lauk, boleh lah... hahahaha

Tak lah penat sebab dalam rumah tiada baby kecik lagi, (kecuali si baby tua bangka tu jer...) tapi berbeza skit la.

Sekarang aku dah takda kawan nak borak-borak sembang merapu or bincang tentang banyak perkara orang dewasa. Dulu, kalu pun AMOI tak balik, at least IKA ada, dan selalu kami selalu leh sembang-sembang banyak hal termasuk ler citer muzik, pasal filem kat tv dan macam-macam... Nak ajak “orang tua” tuh? huh... mulut jawab “hmmm... hmmm” tapi mata ke tv!



Oh... aku sangat jarang bertunggu di FB ya, malah tak pernah online chat di situ. YM sudah bertahun tidak dihidupkan. Jadi “conversation” sangatlah terhad. Macam tak caya jer sedangkan aku seorang kaki sembang. Dan aku bukan jenis nak chatting sms-ing (anggap jer kudukut...!)

Next week cuti CNY, kan? Memo belum keluar lagi ni, tak tau berapa hari kami diberi pelepasan cuti. Boss & Lady Boss akan berangkat ke China cuti nanti, dan Si Tanggang Leste akan dibawa sama. Beruntung badan, selagi orang sayang.

Plan, ada banyak tapi tak tau mana satu yang bakal terlaksana nanti. Let’s just follow the flow...

If we can fight together, we must strive together...
If we can play together, we must pray together...
If we can plan together, we must stand together...
If we can cry together, we must try together...



~...setiap kali ada rindu menyinggah serambi Teratak Nyatuh, SERI BULAN tahu HISYAM pasti melintas laman, pantas sahaja dia menerpa menunjuk wajah tapi semakin menebal dendam bila jejaka idaman Kampung Separuh Desa itu hanya menunjuk hidung tak mancung...!~










30 comments:

  1. AA - Dulu lain, sekarang lain. Selamat bercuti ye!

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..walau saya kurang faham akan entri ini tetapi saya dapat rasakan apa yang akak nak sampaikan..semoga semuanya dipermudahkan ya

    ReplyDelete
  3. BRO RAMBUTAN:
    Yeahhh begitulah...


    SAHROM:
    Anak Kak Azie tu pegi sambung belajar kat Perak. Dulu dia dok rumah tunggu panggilan ke IPTA.

    ReplyDelete
  4. akak, mcm parents sy penah kata, time tua2 ni anak2 sume bwk haluan memasing sbb keje/blaja so tak tinggal sekali. time tu la dorg akan tinggal berdua, honeymoon...hehe.. :)

    ReplyDelete
  5. ni kes rindu2an ngan anak le ni ye ...:)

    ReplyDelete
  6. Saya nak peluk cium anak2 saya yang masih kecik nih..nanti bial dah besar masuk U semua, dah rindu..hehehe

    ReplyDelete
  7. nampak macam dah takde can always together

    ReplyDelete
  8. tu lah dulu tu manje sgt sebab ada IKA..hahahha..skrg kenalah buat sendiri...

    p/s sorry azie, gurau2 senda bawa bahagia..

    ReplyDelete
  9. kak azie,

    mula-mula je perasaan tu
    nanti dah lama-lama
    mesti dah okey..

    anggap je ..mcm dia kuar
    jalan2 ..mlm nanti dia balik

    ati pernah rasa perasaan mcm tu tau!

    ReplyDelete
  10. bila anak2 dah besar dan merantau, sunyi pula kita sebagai ibu ye kak..

    Bila tiba saatnya saya merasa seperti akak, pasti sayu hati saya ni...huhu

    ReplyDelete
  11. saya pun tak lama lagi akan mengalami perasaan yang sama... anak dara seorang ini akan tinggal di asrama juga

    ReplyDelete
  12. sabar yer kak azie
    anak2 sentiasa kita rindu
    walau cuma pi skoloh..

    jika ada kat rumah..
    kita lak yg stres sb deme aktip sgt..huhu

    itu pengakuan saya lak..hehhe

    ReplyDelete
  13. alamak...kata2 last tuh sedap jer di baca walaupun saya kurenng paham english nih. hihiihhi, cuma "instinct" ku berkata.... perghhhh

    ReplyDelete
  14. mesti mak saya pun rasa macam tu jugak. sebab tu GB duk dgn mak. huhu~

    kurang2 ade teman bersembang. huhU~

    ReplyDelete
  15. biasa la tu kan..
    time ada dan tak ada..
    memang ada beza...

    sebab tu orang cakap,
    bila seseorang tu ada disisi,
    kena hargai sepenuh hati..
    sebab bila dia pergi,
    baru kita tahu betapa beertinya dia bila ada di sisi..

    CNY ni ramai kawan yang kawen :)

    ReplyDelete
  16. Kakcik juga yang dulu kini dan selamanya tiada anak dara untuk berkongsdi rasa! :(

    ReplyDelete
  17. agaknya macam nie lah mak acu rasa kot ye masa anak2 dara dia "berpisah" dengan dia dulu...

    ReplyDelete
  18. perkara ni yg dirasakan oleh kakak2 saya..kesian diorang kat rumah sedih anak2 dara masuk Uni..nak borak hal "dewasa" pun susah.. saya pun rindu dengan anak2 buah yang dah besar2..dah kawen2...dah ada anak2 lagi...(tumpang manja anak kakak jelah..anak sendiri takde..kekekek)

    ReplyDelete
  19. Azie...
    bila azie kata begitu.. teringat pulak akak kalau nantinya Qeeb keluar untuk lanjut pelajaran..
    entah2 akak yg duduk berumahtangga di hostelnya...
    ooooooo... tak sanggup memikirkan...

    ReplyDelete
  20. FATT:
    Sekali fikir, takda makna nyerrr nak honeymoon, silap-silap tiap bulan asyik bertandang kat hostel anak. :)


    AZZEY:
    Ehhh tak lah!


    DADDY:
    Jangan sampai cium tiang asrama dah la nanti.... hahahaha

    ReplyDelete
  21. CEMOMOI:
    alaaaa.....


    IDA:
    Huhuhu padan muka saya, kan? :)


    ATI:
    malam nanti dia balik? Dah berapa malam ni, takda punnnnn... wuaaaa!

    ReplyDelete
  22. YUS:
    Nak explain pun tak reti. Nanti rasa sendiri lah ya.


    IBU INTAN:
    Jangan asyik bertunggu tangga kat sana plak tauuu...:)


    SARAH:
    Mengaku yerrrr... :)
    Tapi anak kecil beza dgn anak yang dah dewasa yang boleh jadi kawan.

    ReplyDelete
  23. EELOBOR:
    Instinct hebat tuh...!


    GADISBUNGA:
    Amboiii... eksyen awak yerrr?


    SI PARA PARA:
    Anak pergi dgn kawan pergi, jauh bezanya.

    ReplyDelete
  24. KAKCIK:
    Alaaaa... nanti Kakcik dapat menantu yang sporting, lagi best. Aminnn...


    ACU:
    Yeah. Betul, sama la tu.


    ERI-CHAN:
    Nanti ada anak, sendiri tahu. Silap2 hari-hari nangis. wuhuhuhu

    ReplyDelete
  25. NURAYUNI:
    Kak Azie ada 4 orang anak dara. IKA no 2.


    AKAK:
    Janganlah KAK, malu nanti kalu berumahtangga di hostel orang. Hotel sendiri kan ada? hahahaha

    ReplyDelete
  26. kak azie...
    alahai..siannya..kalau dekat sure ayu hari2 sembang...sampai kak naik menyampah...hehehe

    psst..jgn lupa tartku yer..itu no betul tau

    ReplyDelete
  27. CNY plan balik kg tapi macam tak jadi je...waaaa...berkampung kat kajang jugak le...

    kalau aina dgn pak tuan terbalik dia bercakap aina...balas `ya' `ye ke' `ooo'...hahahaa...pasai kerja dia memang bercakap, balik umah pun terbawa2 penyakit suka bercakap tu...

    ReplyDelete
  28. AYU:
    InsyaAllah, akan diuruskan selepas CNY.


    AINA:
    Pegi la bawa budak2 pegi brkelah cuti CNY nanti. :)

    ReplyDelete
  29. AA > hari Jumaat ni depa balik cuti panjang ... Peluk ciumlah puas-puas

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails