Friday, January 7, 2011

Ini Sajak atau Puisi atau Syair? RAMLEE baca tak bunyi langsungggg....!

Pernah tak....?

Anda bekerja secara berkumpulan,
bekerja dengan ramai orang,
dengan pelbagai karenah pelanggan/clients,
belum campur lagi karenah manager/supervisor/Bos Besar@Top Gun,

Pengalaman dan kematanganlah antara yang menjadikan seseorang itu tenang,
bersiap sedia pada segala kemungkinan, bijak menangkis helah, lebih bertanggungjawab dan berani serta kental...

Tapi ada juga,
orang yang bekerja dah lama (7,8 tahun kira lama ler kan?),
tapi karenah macam budak-budak (tapi dah kahwin ada anak),
kemudian cuba menjadi “racun” pula kepada aku (yang lebih tua dan lebih ramai anak dari dia...),
kalu tak kaji dan nilai betul-betul, harus gak terpedaya,
insyaAllah masih boleh lagi aku membezakan antara jarum dan racun,
dengan nasihat ikhlas utk kebaikan bersama,

kemudian,
bila kita cuba bersikap baik dan bertolak ansur,
dia pura-pura rasa bersalah kerana konon dia menyusahkan kita,
sedangkan semua itu adalah salah satu budaya bekerja berkumpulan,
tolong menolong dan saling bergilir mengendali karenah pelanggan,
bukan niat utk membodek sesiapa.

atau,
adakah dia memang takut dengan kedudukan aku,
kerana hari demi hari, aku semakin boleh mencapai tara dia,
walau aku masih tak tinggi-tinggi,
tapi setidak-tidak graf kami nak dekat sama dah.

ehhh...
adakah dia risau kerana Raya Cina dah dekat?
benarkah bonus nak kuar time tuh?
ohhhh yeaaaaaaaaaaaaaa...!

hikhikhik! > sengih campur gelak kecil (bila dah betul bonus baru leh gelak besau!)


Moral of the story: jangan dengki sama orang lain punya rejeki...!

“Nampak itu pintu besar tidak? Dengan perintah aku, get ouuuutttt...!!”



~...setiap kali SERI BULAN ber-sms-ing dengan HISYAM, banyak sekali cerita lawak merapu tentang tugasan dan lapuran kerja yang dikongsi bersama sehingga tidak tahu mana pucuk mana akar tunjang kerana selepas melalut tentang cerita daun dan bunga, akhirnya makan buah juga yang sedap...!



42 comments:

  1. Ada juga angin2 bonus - kalau macam kakcik, masuk angin adalah.. hehehe... :)

    ReplyDelete
  2. wah kak zi dah tukar header..
    slalu jumpa org cam tu kak..sabor je la kan
    bestnyerlah dpt bonus kita gak xder waaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. wah ini betul-betul marah ni... nanti bole kena jual

    bonus? belanjaaaaa!

    ReplyDelete
  4. makcik nak bonus kah?

    makcik~~~~~(dengan nada mengepau)

    haha~

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..mmg ya..kerenah pelanggan nie kdg2 buat tensen..tapi kne jugak hadapi dengan senyuman huhuhuh

    ReplyDelete
  6. a'ah ada, tapi entahlah, layan jerlah. saya buat bodoh jer.. hu hu hu

    ReplyDelete
  7. AA - Angahnya, orang macam tu jangan dilayan kalau boleh. IQ level very low. Buat kerja baik baik, kerja bagus bagus. Insya Allah berjaya.

    ReplyDelete
  8. Sedap Sajak akak :) Eh! ker Puisi ... Syair kut ... ngehngehngeh. Apa apa pun kita kena jadi diri sendiri. Biarlah orang nak kata apa pun.

    Hohoho ... gambo selipar jepun lak kat atas tu, nak baling sapa tu kak...

    ReplyDelete
  9. salam,
    macam macam kalau nak cerita pasal bab opis ni..bab mengampu, gunting dalam gebar, tikam buah pinggang dan lain lain alah..skrang ni kalau gi opis, siapkan kerja seperti sepatutnya sampai kul 5..pastu terus balik rumah..takde 'masyarakat' dalam opis..hal masing2 jadinye

    selipar sape tu? mana sebelah lagi :)
    p/s: bonus? isu sensitif huhuhu

    ReplyDelete
  10. mula2 baca entri akak, muka saya serius. bila masuk bab bonus, dah turut tersenyum sket. Tapi bila baca dialog Tuan Director Ahmad Nisfu... hahahaha, memang tak leh tahan perut. Terbayang2 jer cerita tuh

    ReplyDelete
  11. Salam kenal..biasalah tu nak dekat chinese new year semua kelihatan rajin, masuk awal balik lambat....bukan kata bangsa kit je, bangsa diorang lagi teruk kipasnya....hehehhe...itu lah penangan bonuss....tapi jangan sampai terpijak kepala org lain dah la...

    ReplyDelete
  12. wah!!! syok nya dapat bonus..

    erk..cantik selipar...bosar gitu..hehehe

    ReplyDelete
  13. wah!!! syok nya dapat bonus..

    erk..cantik selipar...bosar gitu..hehehe

    ReplyDelete
  14. "sekali ernie daaaa"

    :)

    mudah-mudahan angin bonus tu betul le kak AA ye.. Amin... (sy doakan)

    ReplyDelete
  15. KAKCIK:
    Baru angin jer, ribut taufan belum tau lagiii..


    NOOR:
    Bonus ni ikut nasib juga. Ekonomi pun bukan elok benor skang nih..

    ReplyDelete
  16. CEMOMOI:
    Dah lama kena jual pun. Mujur laku!



    BUJAL X:
    Kamu memang mengepau jer keje kamu.

    ReplyDelete
  17. SAHROM:
    Salam.
    Karenah bos jer yg kena senyum selalu...:)


    MAKSU:
    Buat bodoh jangan selalu... Nanti biul.

    ReplyDelete
  18. ABANG RAMBUTAN:
    Aminnn... timakasihhhh. Rambutan skang berapa sekilo?


    MIZI:
    (Kak Azie tak jumpa blog kamu).
    Racun tikus yanggggg...

    ReplyDelete
  19. ACIK:
    Jadi diri sendiri. Yeahhhh.
    Nak baling kambing!



    JINKAMEN:
    Seliper lagi sebelah tunggu bonus baru dapat beli.! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
  20. EELOBOR:
    Hahahaha.. jom gelak sesama!


    FADZLI:
    Salam kenal. Terimakasihhh..
    Terpijak sebab tak nampak, kiter ni kemetot!

    ReplyDelete
  21. ACU:
    Seliper tu sesuai ler dgn Kak Azie kot...hahahaha


    EFFA:
    Bang Berahim... ooo Bang Berahimm!
    Jangan maraa aarr...!

    ReplyDelete
  22. AA - Akak AA dah kena tag - cuba tengok sini

    http://theredrambutan.blogspot.com/2011/01/mama-cyda-1st-give-away.html

    ReplyDelete
  23. ada apa2 maksud tak header tu?

    lain org lain ragam..sabor jelah

    ReplyDelete
  24. salam..
    bestnye dapat BONUS..eehheh..bleh belanje ek..heheh

    ReplyDelete
  25. Sabar Kak azi.... pedulikan jer orang macam tu.. buat sakit hati je...

    ReplyDelete
  26. eh!!!ingatkan akak je yang berpuisi pg2 jemaat nih..rupanya azie pun berpuisi jugak...hik..hik..hik...

    ReplyDelete
  27. Alaaaa.... tahun ni kompeni bagi bonus, tapi wa tak merasa... uuuwwwaaaa............!!!

    ReplyDelete
  28. bonus??? hehe.. belanja... :P

    penah dulu kerja dalam satu team.. masing2 bersaing nak dapatkan sale paling banyak.. yg sakit atinya dia yg lama tapi sale tak banyak.. pastu senang2 nak caras client kita pulak.. memang time tu rasa cam nak cekik2 je....


    syukur la ni tak gaduh nak kejar sale.. :)

    ReplyDelete
  29. kak azie..

    saya igt kata2 gpk saya
    jumlah tahun bekerja tak sama degn pglamn bekerja

    ada yg proaktif..keje baru sethun tapi penglamn seolah2 5 tahun

    ada yg pemalas/kaki bodek/tau kritik je yg keje 5 thun doh tapi pglmn mcm 3 bulan..

    tgklah kita pada tahap mana..saya hdk yg proaktif..

    seme keje xde yg mudah..tapi wajib blja supaya dpt pglmn..jika gi maan2 tmpat..kita gak yg senang..

    kak azie dpt bonus kot tahun baru cina nati tu..hehee

    ReplyDelete
  30. kalau kak azie dapat bonus ayu nak 20 sen jer...buat tambah tabung buluh yang sedia ada...hehehe


    kerja berkumpulan???
    suka dengan kawan2 yang pandai bekerjasama..
    tapi menyampah pada yang tak kenal dimana kedudukan dan kerjasama mereka..

    ReplyDelete
  31. bonus...? aku dah dapat.setakat nak mkn nasi beriani kambing bila-bila pun bole ekeke :p

    ReplyDelete
  32. sini je la

    moga sihat sokmo, ada tag la...

    ReplyDelete
  33. Di pejabat saya tak ada yg kaki racun, kaki kipas mahupun 'PHD'(kami saling sayang-menyayangi bak famili) ttp sayangnya pihak atasan yg x pandai menilai kredibiliti & kecekapan pekerja - Bonus di samaratakan, Gap kenaikan gaji Head of Dpt dgn anak buah dekat sgt.

    So, pekerja mungkin akan terdetik di hati camgini : "buat ape aku kerja kuat, cepat & tepat? Nanti 'dapat' sama aje..."

    Apepun HR Officer kena memainkan peranan buka hati, buka mata, buka mulut bagitau Bos sbb pemikiran, kehendak, arahan & keputusan Bos tdk semuanya betul - Bercanggah pendapat adalah biasa, yg penting gunakan kuasa dengan tepat & betul.

    ReplyDelete
  34. ooo kami panggil air-conditioner bagi pembodek bos besar. tukang bodek dari sekecil2 jawatan sampaila tahap manager.

    selagi dia tak kacau idup dan kerja saya its ok, tapi pernah rasa kena tikam ni..sakit gak weh..

    ReplyDelete
  35. ANA:
    Cool ek... (^_^)



    BANG RAMBUTAN:
    Kena taq? Alamakkk



    ATI:
    Header tu takder la maksud tertentu pun, tapi Kak Azie memang peminat Seliper!

    ReplyDelete
  36. CIK CERIA:
    InsyaAllah. Dapat pun belum tentu niii..


    NIDA:
    Memang buat pekak jer.


    KAK ARIZAKIAH:
    Sekali sekala best gak KAK...

    ReplyDelete
  37. KHAYALKHAYAL:
    Bos bos macam U, hanya bagi bonus, bukan terima. hehehe


    EJA:
    Persaingan dalam kerja memang sihat dan bagus, tapi jangan ambil kesempatan atas kelebihan orang lain. Memang tak berkat.


    SARAH:
    Suka ayat “pengalaman”. Memang itulah yang paling mahal.

    ReplyDelete
  38. AYU:
    Tabung buluh tu besar mana? Kalu goncang mesti bunyi syiling tu best kan?


    ECHAH:
    Perhhhh Nasi Beriani Kambing. Jommm!


    CEMOMOI:
    Ada taq lagi?

    ReplyDelete
  39. LIZA:
    I suka baca pengalaman U. Beruntung U. Benarlah, bila ada perasaan kasih sayang bak family, kita sukar menindas orang lain. Tapi bila atasan tidak membuka mata, kita akan kecewa.


    ERI_CHAN:
    Itulah budaya yang tak leh dielak.
    Hmmmmm esok datang Bawal Power tak?

    ReplyDelete
  40. walaupun ramlee P sulah meninggal tetapi lawak P memang lucu > hik

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails