Tuesday, January 18, 2011

Pengalaman Internship: Ada Pendapat?

Mintak pendapat.

My AMOI sedang dalam usaha menghantar resume utk menjalani praktikal/internship nya pada bulan Jun akan datang.

Ada 4 syarikat yang disebutnya sebagai “the big four” yang menjadi pilihan, tapi cuma satu sahaja yang nampak bersesuaian. The other three (KPMG, Deloitte and Ernst&Young), lokasi di PJ, so agak jauh utk dia kalu nak berulang alik dari rumah di Pandan nih.

Cuma satu itulah sahaja pilihan yang ada. Harapan dia sangat besar untuk dapat tempat buat internship di situ.

PricewaterhouseCoopers (PwC) yang berada di Jalan Travers berhampiran KL Sentral. Bukan calang nak buat internship kat situ, tapi aku sangat berharap SI AMOI dapat peluang (jika pensyarah yang handle program ni sokong kuat), sebab dia sendiri sangat berhasrat nak masuk firma terulung itu.



Ada sesiapa tahu tentang firma ini (dari persepsi sendiri bukan Google) atau ada pengalaman sebegini. Minta kongsi pengalaman dan pendapat....
Rasanya blogger ACIK MLMW (seorang akauntan juga) pasti ada pengalaman...

Sedikit info:
My AMOI sedang semester 3, Studying Bachelor of Accountancy (Hons). UiTM Shah Alam.





35 comments:

  1. bukan semua syarikat besar bagus untuk dijadikan tempat praktikal.

    mamaainul saya ambik akaun tapi time praktikal disuruh buat kerja admin.macam haram saya cakap.

    nak best gi praktikal dengan gomen.selalu dapat makan free.

    eh makan free?

    tak ajak pun??

    haha~

    ReplyDelete
  2. BUJAL X:
    Selalu jadi terpantas. Ko tak tidor ker aper?

    Terimakasih berkongsi pengalaman. Benar, tidak semua syarikat besar bagus, bergantung kepada nasib gak kot.
    Uishhh kalu praktical akaun kena buat admin...? tak per kot... tambah pengalaman.

    Makan free? Itu jerrrrrr yang ko ingat ek? Pi balik rumah masak nasik sendiri....

    ReplyDelete
  3. dulu2 kawan saye jugak kerja kat syarikat tu...tapi tak lame pun..ape sebab saye pun tak tahu...

    ReplyDelete
  4. AA-Call me for some info, just a little tips. Call me anytime ok.

    ReplyDelete
  5. AIN NORAINI:
    Terimakasih info. Saya harap itu tidak menjejaskan peluang dan harapan.


    RAMBUTAN MERAH:
    Bang. Terimakasih. Nanti AA call. Buat masa ni tepon masuk air aaarrrr...!

    ReplyDelete
  6. suami saya dl kat KPMG tapi saya suh dia berenti jd lecturer sbb kesian tengok paling awal kul 10mlm br sampai kat umah..nak bermanja pon xsempat hehehe

    ReplyDelete
  7. sy dlu praktikal di jbtn kerajaan.. kena pandai cari kerja.. makan free tu dlu2 mmg la byk skrg bajet dh kurang.. tapi sy setuju juga dgn saudara bujal X.. di jabatan kerajaan sebenarnya byk pengalamn-pengalaman yg kita perolehi termasuk soft skills yg xde kt tempat lain.. tp kerajaan xde elaun huhuhu

    ReplyDelete
  8. HAMIZAH:
    Wahh pengalaman yang baik utk dikongsi. Sebab My AMOI pun kata, ada senior bercerita, kerja mereka memang tak menentu, kadang2 sampai lewat malam. Tapi kalu masih single, Kak Azie rasa ok lah, belajar kerja kuat. Takkan nak keja senang jer, kan?

    ReplyDelete
  9. salam kak azie,
    the big4 tu audit firm kan.. amoi nak jadik auditor ker? kalau nak practice accounts rasanya kalau kat bukan big4 pun ok, lagi hands on rasanya.. sebab kalau masuk big4 buat practical, rasanya jadik penolong2 auditor tu je la kot.. takpun taip report dia orang.. heheh.. itu kalau kat tempat saya, jabatan audit ni lah.. that's how we treat the practical trainee..

    ReplyDelete
  10. CIK FIZA:
    Salam kenal. Sila masuk.
    Terimakasih berkongsi pengalaman.

    Ada pro kontra di situ...

    ReplyDelete
  11. AANAS:
    Ya, anak Kak Azie ambik course Accounting. Sebab tu yang bertanya-tanya ni.
    Terimakasih berkongsi pendapat. I really appreciate it...!

    ReplyDelete
  12. akak..kalo bab2 grafik ni sy tau le..hehhe..kalo akaun xtau..tp kalo nak timba pengalaman..ape salahnye kannss..heheh

    ReplyDelete
  13. AA - miss call me la, no problem, sure i'll return your call. :)

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..sy tak pernah ada info mengenai sytkt ini tp mmg syrkt nie amat bagus..kalau dpt kat citu, memang cerah la masa depan amoi...

    ReplyDelete
  15. CIKCERIA:
    Takper. Terimakasih. Nanti kalu ada hal dlm grafik, kita cari awak yer...


    RAMBUTAN:
    Yeah.. I will. Tq.


    SAHROM:
    Salam. Kebagusan bukan jaminan utk kita selesa di dalamnya, kan? Tapi kalu nak mulakan sesuatu, biarlah kena yakin dan berani.
    Maklum nak gain experience....

    ReplyDelete
  16. sya tak ada info
    tp semoga amoi kak zie berjaya permohonan dia...

    ReplyDelete
  17. Pada kakaklah usah lihat perkasanya syarikat itu. Syarikat besar biasanya setiap post dah pun ada pemegangnya. Lagi A/C mana boleh leka. Kalau nasib baik ada yg baru resign memang baik, tapi kalau tidak akibatnya akan terabai. BERBANDING syarikat kecil satu staff kena kerja buat banyak kerja jadi kerja boleh diagihkan. Itu yg jadi pandai walau hanya sekejap je. Wallahualam....

    ReplyDelete
  18. engineering work boleh aina bagi pendapat bab accountant ni tak dapat nak menolong tapi walau kat mana pun buat practical...kreatif itu penting...kalau boleh tonjolkan diri biar orang nampak kewujudan kita kat situ...syarikat besar biasanya makin kuat politiknya...all the best buat AMOI...

    ReplyDelete
  19. keje di big cpany mmg best
    yg xthn kena blk lwt..single ok married problem sket hihihi
    finally sy keje gomen
    kos amoi sama cam sy

    ReplyDelete
  20. Bagus gak utk ur amoi dpt pengalaman dulu sblm masuk ke alam pekerjaan yg sebenarnya..:)

    ReplyDelete
  21. KAK ZAKIE:
    Terimakasih berkongsi pendapat. Ada juga kebenarannya tu.


    JUNAINA:
    Kreatif dan kesungguhan. Disiplin pun kena jaga juga. Pendekata tak leh nak besar kepala.

    ReplyDelete
  22. NOOR:
    Sementara masih muda, biarlah keja teruk skit. Lagipun praktikal ni penting utk masa depan juga.
    Keja gomen pun ok gak kan?


    AZZEY:
    Internship ni wajib buat mereka... dan mana2 pelajar pun, kan?

    ReplyDelete
  23. kak Aa,
    dah besar-besar dah anak akak yea.
    the journey dah gear 5. momentum bagus :)

    good luck to ur amoi.

    ReplyDelete
  24. memang syarikat tu ternama .. banyak cawangan di seluruh dunia. pernah satu ketika dulu syarikat tersebut dilantik oleh kerajaan sebagai perunding untuk menilai dan menyusun semula jpa. saya juga terlibat sebagai counter part pihak kerajaan.

    saya tidak tahu apa kesudahannya. adakah cadangan mereka diterima dan dilaksanakan oleh kerajaan kerana saya telah bertukar dari jpa tidak lama lepas itu.

    ReplyDelete
  25. EFFA:
    Gear 5? Kak Azie dah tarik hand brake dah nii..:)


    Bang HAMZAH:
    Terimakasih berkongsi pengalaman. Banyak perkara yang Bang HAMZAH dah lalui ya...


    ZUREEN:
    Terimakasihhh...

    ReplyDelete
  26. Alaaaa... sorang member yang kerja kat situ baru je berhenti hari tu...

    ReplyDelete
  27. bagitau Amoi, kalau dia berminat nak praktikal di media company ni, hantar juga resume ke sini..other than dapat pengalaman, dapat juga daily allowance RM15 per day.sekarang ni pun ada 5 orang trainee from UITM.kalau sungguh2 IX boleh mintak Big bos setuju.Pasal PWC tu IX 17thn dah deal dengan depa for financial year end audit.Puas gakler aku kelentong depa ni!:D Ix rasa amoi pun tahu nak success in this accounting field kena do juga Professional paper such as ACCA/CIMA.praktis at least 2 years dalam audit firm then if smart enough mana tahu kan

    ReplyDelete
  28. praktikal baik kompeni kecil. lagi bagus kalau dapat buat external audit. internal audit bosan. itu kalau nak jadi auditor sepenuhnya. tax pun seronok jugak.
    saya dulu buat dgn ktmb, takde elaun tp selalu dpt mkn free..heehee..
    akaun sangat luas..mana2 pun boleh. kalau kena akaun kilang lagi mencabar kot. semoga sukses.

    ReplyDelete
  29. Kalau kak Zai tak silap kawan anak pun pernah bekerja kat situ tapi tak lama.

    ReplyDelete
  30. KHAYALKHAYAL:
    Oh... sebab apa tu ek?


    IXORA:
    Ohhh terimakasihhh...! Baru teringat, U pun expert bidang ni. Tak sia-sia bertanya-tanya di sini. Ramai yang beri pendapat dan peluang. Thanks.!!
    Nanti I tanya AMOI dulu, sebab internship tu Jun, still ada masa dia nak apply.

    ReplyDelete
  31. ERI-CHAN:
    Terimakasih berkongsi pendapat dan pengalaman.
    Best ek, selalu dapat makan free.

    Waaaaah ramai betul yang expert bidang accounting nih.


    KAK ZAITUN:
    Kenapa berhenti ek? Pressure kah?

    ReplyDelete
  32. Salam Azie..
    akak takder pengalaman ttg ni...
    mungkin lepas semak pendapat ramai, DIK AMOI kena tanya naluri dia sendiri kot...dia yg nak hadapinya kan....mudah2an dia dpt yg terbaik ya. Salam buat dia...

    ReplyDelete
  33. Salam KAK QUEENIE:
    Terimakasih.
    Begitulah harapan kita.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails