Wednesday, January 26, 2011

“Tadi kan... ada orang sudah salah cakap larrr...!”

Salam.


Alhamdulillah, syukur.

Lega, urusan mengambil stok dan menghantar tempahan/order Tart Nenas Tersohor selesai dengan jayanya, bermula pagi tadi sehinggalah jam 9.30 malam, tadi. Tiada berbaki, semua berjaya sampai ke tangan yang menempah awal. InsyaAllah. Rehat sebentar, tunggu lepas CNY baru nak start batch baru.

Tadi aku mengopi dan men-Roti Canai dengan My TOKLAKI di port kegemaran kami depan rumah. Gerai ni memang sudah bertapak sejak aku masih anak dara lagi. Cuma yang menjual Roti Canai tu jer yang on-off kadang ada kadang lama takda.

So, sebab ada orang lain yang baru buka stall Roti Canai di suatu ruang sudut gerai itu, kami mencuba sebab kata TOKLAKI, Roti Canai buatannya lembut dan sedap. Ohh... harus cuba sebab aku kalu dah terkena Roti Canai keras memang sakit jiwa sakit dada. Tak pasal-pasal nanti jadi tambah keras hati.

Dan tak sia-sia mensengkang mata (baru kul 10 jer pun...), berbaloi sebab memang betul sedap dan lembut pun. Perhhh....!

Pssstttt... kengkawan, tadi kan... masa kat kedai tu, ada sorang kawan TOKLAKI tetiba terlatah nyebut. Memang mula-mula dia pandang aku lama skit, (agaknya sebab aku lama tak mengopi di situ).

Bila TOKLAKI sergah jer, dia terluncur kata; “ingatkan bawa salah orang.”

Haa? Means? Adakah sebelum ini My TOKLAKI ada bawa “orang lain” mengopi dengannya? Ahaks! Wakakaka.. tak baeeeekkk tauuu buruk sangka kat laki sendirik! Nanti tak dapat duit belanja dapor. Cemana nak cilok 50% simpan nak beli gincu? hahahahaha. > gelak macam pompuan jahat.

...and macam biasa, aku tak koser nak siasat. Macam takda keja lain. Baik layan citer DoReMi, belajar Joget Tak Hengat si Pak Maun masa Pesta Muda Mudi!

...ehhh kalu ada pun, apa salahnya? Alhamdulillahhhh... amin.


~...makan tidak menjadi kawan lagi bilamana hati bagai sawan meroyan kerinduan setelah SERI BULAN ditinggal berbulan-bulan ketika HISYAM belayar ke seberang samudera semata-mata nak belajar ilmu hisab...~












33 comments:

  1. Salam Azie...

    Dolu2...akak ada sorang kawan, org Melaka, dia ni jenis gurau kasar gedahak, orang Melaka cakap jenis cakap kahau.

    Suatu hari, dia jumpa dgn salah sorang kawan kami (suami isteri - pengantin baru), boleh ker dia cakap,
    "siapa ni?" ~ sambil menunjuk kat isteri orang tu.

    "Isy...orang rumah aku lah..."

    "Eh, tapi...yang aritu kau bawak saper?"

    Dipendekkan cerita...hampir bercerai berai sikawan tu...kes naya, kan?

    Orang cakap kalau nak berkata-kata tu kena tengok kanan kiri dulu...
    kang sebab pulut santan binasa...

    baguslah kalau Azie jenis relax...

    ReplyDelete
  2. hah!!!!!
    tok laki nie...mmg tau..nasib lah kak AA jenis ADE AKU KESAH!!! hehehehhe

    kalau ayu, sure ku google sampai lubang air paip .....heheheh

    so,tidur LUOR!!!!

    PS: wah...wah..tiba2 teringat joget pak maun dgn geng2nya...waka..waka....gile lawaks..

    ReplyDelete
  3. KAK QUEENIE:
    Saya dah tua Kak, tak larat saya nak cungkil segala tok nenek gerak laku atau gerak khas orang jantan nih... Selagi dia tahu nak balik rumah, selagi tahu mana katil mana sofa, insyaAllah...


    AYU:
    Bawok bersabor, jangan gopoh. Nanti semput. Nak belajar menari macam Pak Maun pun tak larat nanti.

    hahahaha.

    ReplyDelete
  4. wah cool nya akak ni...roti canai sedap tak?hehe.

    ReplyDelete
  5. hehehe... cayalah kak. cool jek.

    Isk baik makan roti canai... kenyang jugak perut kan..

    ReplyDelete
  6. Alangkah best nya kalau boleh se'rileks' kak azie..saya ni pantang tercuit, mula la nak syak wasangka bukan2...semuanya saya nak siasat..aduhaii..
    tapi rasanya melawak aje tu....hihi

    ReplyDelete
  7. klu munna dah habis time tu juga kena soal siasat... tapi takfelah sampai ke lubang cacing ..cuma minta penjelasan yg boleh diterima

    ReplyDelete
  8. salam


    belum ada pengalaman lagi...hahah

    ReplyDelete
  9. Pssssst!

    Saya lawyer dia.

    Besar kebarangkalin suspek tidak bersalah kerana orang yang bercakap itu belum tentu betul dari aspek ingatan dan penglihatan.

    I have gone through that for sooooo many times.

    ReplyDelete
  10. Kakcik selaluuuuu kena macam tu... kakcik malas nak ambik kisah!

    Atau... Azie dah makin comel tak? :)

    ReplyDelete
  11. AZMASK:
    Mana ada cool, minum Kopi Panas masa tu tauuu...


    SITI MURNI:
    Alaa... hal tu kecik sangat, sekecik orang yg cakap tu di mata Kak Azie. hahahah bleh gitu?


    MUNNA:
    Pernah dengar Manikam mengenal Permata tak?

    ReplyDelete
  12. NORASHIKIN:
    ...sebab Uncle korang tu tak hensem sangat. hahahahaha! > statement jahat


    SYIRA:
    InsyaAllah tak ada.

    ReplyDelete
  13. MAZIDUL AKMAL:
    ...agaknya kan, yang terlatah tu sedikit rabun dan pekak barangkali? hahahaha

    Soooo many times ha? kelakar lah lawyer ni.


    KAKCIK:
    Azie comel? yaaaa... memang saya comel. Comel sangattttt, sebab tu kawan dia tak kenal.

    ReplyDelete
  14. SALAM,
    ...ehhh kalu ada pun, apa salahnya? YA LAH, KITA KENA REDHA.

    ReplyDelete
  15. kita pun malam tadi ... becanda2 makan roti nan ngan toklaki ... tak jadi nak order roti canai ...sebab tengok diaorang tengah ambik telur... itu telur tarak basuh maaaa.....

    ReplyDelete
  16. Salam AA,

    Suami yg Allah beri pinjaman di dunia. Redha atas apa juga. Boleh dapat payung emas kalau hati lurus dan redha.

    Atau mungkin yg dimaksudkan biasanya dia bersama teman lelaki tapi tiba-tiba beremankan isteri.

    Jadi tak perlu siasat. Betul!!

    ReplyDelete
  17. hahaha.. cerita queenie tu agak menarik..

    ReplyDelete
  18. kalau mereka yg suka lawak, memang takut akibat pada pasangan yg cannot take it, seperti cerita kak Queeenie.

    tapi bagi kita yg kena, memang baik ambek sikap kak Azie, releks aje. buat apa nak melatah, menyusahkan mental kita aje.

    ReplyDelete
  19. kak azie..
    kalau ati nak order tart tu
    jauh tak nak kena ambik..
    teringin sgt lah nak rasa?

    kata2 mcm tu boleh buat kita
    terfikir dan risau gak..kan
    haa...jgn tipu..perasaan tu!

    ReplyDelete
  20. AA - semenjak dua menjak ni, selalu mengigau sebut nama 'Melissa Dania' baby tu.. ha ha ah ah aha ha ha ha kantoi!

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum...
    Suka kat ayat last tu. Boleh dapat payung emas ni. Hehehehehehe

    ReplyDelete
  22. LUA FIKIRAN:
    yea laarrr... redha ler ni..:)


    CHIK ATT:
    Tak pernah lagi ler Kak Azie tengok/dengar, orang berniaga akan basuh telur. Kecuali kita di rumah. Orang di kedai mana ada masa nak basuh telur.


    KAK ZAKIE:
    Small matter jer lah Kak. Saya tak ingat apa pun.

    ReplyDelete
  23. MIMI JAZMAN:
    Yeah.. Kak Queenie ada banyak cerita menarik. Sila ke blog dia.


    NURSALAMAH:
    mental susah takpa lagi, tapi kalu hati pun susah gak... parahhh


    ATI:
    Next batch tunggu lepas CNY ya. Tengah kumpul order ni.

    ReplyDelete
  24. RED RAMBUTAN:
    Ahaaa tu la. Kalu dah perangai suka mengigau..


    KAK SAM:
    Salam.
    Ehh saya tak mintak, tapi tak juga melarang. :)

    ReplyDelete
  25. jalan² elok bawak stapler, sapa mulut tak cover kita ketip je bibir dia, hehe

    ReplyDelete
  26. KUCING OREN:
    Ganaih aihhh nak stapler mulut orang... kena cium kang.!

    ReplyDelete
  27. wah coolnya akak , baik sental roti canai kan perut kenyang he3...

    ReplyDelete
  28. molott tempayan leh ditutup kanns.. ekeke

    ReplyDelete
  29. tat nenas tu boleh di order sepanjang tahun ka? atau hanya pada musim2 perayaan?

    ReplyDelete
  30. AMY:
    Roti Canai kena ambil 3 keping jika nak kenyang...:)


    EN_ME:
    Mulut tempayan biasanya orang tutup dengan tempurung.


    DADDY:
    Ya, sepanjang tahun juga boleh. By next week saya akan ambil stok baru utk order yang tergantung.
    Email me jer berapa pek mau.

    ReplyDelete
  31. Jangan tak kisah...kawan kak Zai jenis macam azie banyak sangat tak kisahnya akhirnya suami dia dirembat orang.

    ReplyDelete
  32. KAK ZAI:
    Terimakasih atas peringatan.
    Kalu dah jodoh, tak ke mana...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails