Wednesday, January 5, 2011

Blogger Tak Mesra Alam: Baik Tutup Jer Ruang Komen tuh...!

Kenapa ek... ada blogger yang menulis mengejar trafik, tapi bila kita mengomen dia tak pernah respons. Diulangi: tidak pernah. Oh ok, bz nak buat entri lagi.. dan lagi. Takper. Cuma dikesali, kita memberikan soalan (bukan komen biasa) pun tak jawab soalan kita. Amboiii sibuk benar yer. Takper lah.

Dapat jawab sekali sekala pun ok, maknanya kita tahu dia ada baca komen kita, dan kita memahami kesibukan seseorang tidak sama. Tapi kalu langsung tak pernah respons? Dia tentu tidak tahu sapa yang mengomen sebab itu dia pun tak masuk baca blog si pengomen, kan? So, sehala saja...

Dia baca komen kita ke tidak? Apa anda fikir?


Mungkin YA... mungkin TIDAK sama sekali!

Kecewa? Hmmm... tidaklah. Hak masing-masing.

Saranan aku: sila tutup saja ruangan komen jika tak upaya nak baca, apatah lagi nak respons. Ramai blogger yang buat camtuh, malah ada blogger yang bila hendak “break” atau cuti panjang ke mana-mana dan tak sempat pantau, dia “off sementara” ruangan komen sepanjang percutian. Aku rasa ini lebih adil dan lebih manis....

Sekadar contoh: Bro MAZIDUL yang sibuk dengan kerja sebagai wartawan pun sempat balas beberapa soalan/komen yang sesuai.



54 comments:

  1. Salam Kak Azie,
    Itu yg saya cuma buat 1 entry sehari aje sebab kalau buat banyak2 takut tak terjawab semua komen :-).
    Saya rasa guilty kalau tak balas komen sbb orang/readers susah payah luangkan masa tulis komen. Tu yg sedaya upaya saya akan jawab juga, walaupun pendek :-).

    ReplyDelete
  2. Kakcik pun pernah terfikir nak buat entri sebegini... tapi, fikir2, tak tahu mencari ayat sesuai! Kanda AL pun buat entri yang lebihkurang sama hari ini. :)

    ReplyDelete
  3. Salam ...

    Alaaaaah! Janganlah marah. Datang Kota Damansara, makan ikan bawal and then saya ada surprise for you and Kak Cik.

    Copek lah!

    ReplyDelete
  4. saya salah seorangnya kot..
    bkn apa kdg2 mmg bz..
    tp kdg2 rasa xperlu respon komen org kalau yg dikomen tu dah terjawab kat entry..bknnya tak mhargainya

    ReplyDelete
  5. eh saya balas semua komen kat blog saya makcik..

    *he~~saya berlabuh kejap kat blog makcik ya~~

    salam kenal~~

    ReplyDelete
  6. klu saya jwb bila komen tu bertanya soklan...klu sekadar komen kenyataan saya baca je, tak respon pun...ok ke? jgn marah ye kak azie

    ReplyDelete
  7. biasanya masa sibuk jer. kekadang ada gak terlepas tidak membalas komen yang yang bertanya soalan. jika ada soalan yg kak azie pernah bertanya kat blog saya & takde reply, saya mintak maaf (kononnya sibuk...hihihi)

    ReplyDelete
  8. saya balas walaupun kadang2 lambat. sori mori akak!

    n saya kenal beberapa blogger yg tutup ruang komen kalau dia mmg tak sempat balas apatah lagi mau blogwalk.

    eh jap jap, bro mazidul nak bagi surprise kak kakcik n kak azie? alaaaa....saya nak jugak!!!

    ReplyDelete
  9. kak AA,

    maybe sibuk kot..
    mcm kita ..kekadang tu terlepas
    pandang gak..hehe

    pandai betul kak azie meneka
    teka teki smlm yek..jom review
    jawapannya..huhu..sesaje ^_^

    ReplyDelete
  10. LEMONGRASS:
    Terimakasih. I tahu dan I faham.


    KAKCIK:
    Jom kita pegi MEMBAWAL hujung minggu nihhh...

    ReplyDelete
  11. MAZIDUL:
    Salam.
    Saya mana ada marahhh.. Kalu saya marah, lain keadaannya... (^_^)

    Jom memBAWAL...!



    HAMIZAH:
    Kak Azie tidak spesifik kepada mana-mana nama, sekadar sorang dua saja, yang sangat kecil bilangannya.

    ReplyDelete
  12. BUJAL X:
    Salam. Ehhh baru semalam Makcik nak pegi lawat blog awak, tapi ada hal lak. Selalu nampak nama awak di mana-mana. Terimakasih sudi masuk berlabuh....



    ANA:
    Tiada istilah marah di sini. Cuma wajar dijawab soalan, wpun tidak tepat. Komen biasa, boleh diabaikan jika mahu.

    ReplyDelete
  13. EELOBOR:
    Keyword di sini adalah “tidak pernah” atau langsung tiada...


    GADISBUNGA:
    Terimakasih. Kadang2 awak balas macam bersembang sebelah rumah jerrrrr... :)
    Jom aarrr join kita orang MemBAWAL kat Kota Damansara!

    ReplyDelete
  14. Salam kak Azi...

    Uiks.... terasa Nida..hahahaha....
    maklumlah lama tak ke sini... :)

    ReplyDelete
  15. kak azie
    mungkin terlepas pandang kot
    tgh bz hihihi
    kadang nor pun gitu
    tp kena jawablah org btanya kan..tak manis pulak

    ReplyDelete
  16. aslmkm kak..slm ukhuwah..bgs entry ni..pringtn buat dil...ada shoutbox tu reti2lh jwb ye..hihi..tpi tulh kdg2 lps pndg..ops..lpe..dil follow akk..:-)

    ReplyDelete
  17. HAHA! Alamakk terasaaa youuuu!

    Tapi saya bukanlah tak reply langsung, but I do take my time nak construct ayat ayat best sebab takkan nak reply sekadar ckp "YE?? THANKS! I FOLO U TOO OK!"

    Itu serupa je tak reply.

    Dan yeah, I agree with semua org, maybe dia terlepas pandang kot (positip thinking ni)

    ReplyDelete
  18. NIDA:
    Terasa dan berusaha memperbaiki, adalah suatu yang dialu-alukan.



    NOOR:
    Soal manis tidak terlihat dek mata, tapi soal manis di hati.

    ReplyDelete
  19. UMMI KHALISH:
    Salam. Terimakasih.
    Bukan untuk menyindir sesiapa, tetapi inilah fakta yang berlaku di sekeliling kita.



    ALIA:
    Terimakasih masuk menyapa.
    Terpulang ayat apa yang hendak diguna. Yang biasa-biasa pada kita, kadang2 menjadi istimewa di mata dan hati orang lain.

    ReplyDelete
  20. ATI:
    Kalu teka betul, ada hadiah ek? (^_^)

    ReplyDelete
  21. Salam kak..
    Kalau x pernah lgsung membala komen tu,rasanya elok la ditutup sja ruangan komen tu..

    Mgkin blogger tu sper duper bz,bersangka baik je la kan..heheheh

    ReplyDelete
  22. betul tu kak azie..
    tapi mungkin kekangan masa..xsempat nk reply..hehe
    (alamak..saya jugak minggu ni..n3 shj..lps ni baru nk pulun reply komen yg tertunda tu...)

    selalu..saya mmg reply komen...tapi minggu ni mmg bz yg amat..

    saya amat menghargai komen yg ditulis do n3 saya..ehhee..

    tq kak azie..
    **pssttt..nk pulun reply komen nih jap.

    ReplyDelete
  23. Salam Kak Azie yang cute! =)

    Saya ada buat post pasal komen dulu, memang tak kenan law ada yang blogger tak jawab lgsg komen yg kite bagi nie, not nice lah..

    http://www.shahrulhairy.com/2010/12/kenapa-komen-perlu-dijawab-bukan-untuk.html

    ReplyDelete
  24. Sebenarnya pokok pangkal org itu sendiri. Selalunya i bila nak bukak blog, first i pegi kat dashboard then edit post. sure akan nampak memana comment yg bertambah even N3 tu dah lama.. INSYALLAH akan saya response walau seayat je..

    ReplyDelete
  25. apa yang menarik, kecantikan seorang wanita ?..... Memang banyak blogger liat nak komen sebab dia orang dah tak memerlukan komen lagi..sudah ada nama

    ReplyDelete
  26. aziezah; may be kesibukan jadi punca. mcm saya pun cuma dpt jawab komen yg berbentuk soalan je. tp sebolehnya saya akan balas kunjungan kawan2 yang dtg dan komen di blog saya....:)

    ReplyDelete
  27. saya cuba balas walau tak semualah...tapi kalau komen pertanyaan, biasa cepat2 balas

    ReplyDelete
  28. Iyer ... nampak sangat nak kejar traffic. Tapi selalunyer dia orang ni Popular Blogger ....

    ReplyDelete
  29. adeh..
    ayu rasa macam ayu bloggernya,,

    kak minta maaf... ayu bagi 20 sen buat tutup kesalahan...boleh kan???

    ReplyDelete
  30. TUYA:
    Jika dibaca sekali lagi entri ini, itulah yang sebenarnya. Tiada maksud di sebalik.



    SARAH:
    Yang tertunda atau tak terkejar, baik abaikan saja. Jika kita konsisten membalas komen, sekali sekala terlepas pandang, pasti dimaklumi.

    ReplyDelete
  31. SHAHRUL:
    Cute? Heeeeeeee... melampau tuh.



    YAN:
    Terpulang cara masing-masing. Kes terpencil saja yang dimaksudkan dalam entri ini.

    ReplyDelete
  32. PANGLIMA MUDA:
    Jika tak memerlukan komen lagi, wajarlah ditutup ruangan itu. Setuju?


    AZZEY:
    Itu pun suatu usaha menghargai. Kak Azie memahami. Ramai memahami.

    ReplyDelete
  33. KAK KUJIE:
    Tepat. Saya dan ramai lagi tahu gaya Kak KUJIE. Janganlah risau.



    ACIK MLMW:
    Popular seseorang itu kerana sokongan blogger juga...!

    ReplyDelete
  34. AYU:
    Pernah kah langsung tidak respons komen? Ada tau tidak?
    Jadi jangan mudah terasa. Ini kes terpencil sahaja...

    20 sen? Jom kita makan eskrim Malaysiaaaa...! (^_^)

    ReplyDelete
  35. Salam kak AA.

    Nasib le blog saya sejuk2 je baru.. tak de comment mencepat puluh. tak dpt nak bygkan ye blogger yang hangat di pasaran .. *imagine jap*..... oh insap..

    :)

    ps: sy pun kekadang tak terreply komen. tp sy sedaya upaya reply. cuma kadang tu terlepas pandang.

    ReplyDelete
  36. EFFA:
    Faham... sedia memaklumi ayat terlepas pandang itu. Jangan risau. :)

    ReplyDelete
  37. Azie...

    minggu ni ek? Jom set ngan Mr Dul :)

    ReplyDelete
  38. aah kadang2 risau juga kalau kot2 ada terlepas pandang dgn komen2 yg xperasan..
    kadang2 shoutbox terlupa nk check so ada org yg tinggal jejak jer xdibalas owh x.x
    inshaAllah kalau nak gi mana2 akan diumumkan ;D

    comment tanda respon ;D
    best apa ad respon dari blogger lain..

    ReplyDelete
  39. oohh... tentang balas komen ker? hhmmm, tak tahu nk ckp apa, masa mula2 dulu saya balas semua setiap satu, lepas tu agak payah pula, tuntutan kerja, maklumlah, saya ni curi tulang, hi hi hi

    kat umah plaks baru 1 bulan jer ada laptop, sebelum ni sy guna cc tu pun susah, budak2 lelaki ramai main game jer... hu hu hu

    kat umah plaks ternet selalu sangkut, adoiyai....

    ;)

    ReplyDelete
  40. KAKCIK:
    InsyaAllah boleh kot. Ahad? Sabtu saya kerja aarrr... KAKCIK set lah dulu dgn dia. Saya ikut saja.


    RAJI:
    Kak Azie tiada shoutbox, so less satu kerja.:)


    MAKSU:
    Ikut mana yang mampu saja. Jangan rasa terpaksa.

    ReplyDelete
  41. Alamak kak Azie... terasa la pulak sebab kadang-kala memang sibuk, sempat baca aje komen tak sempat nak balas balik... takpun dalam sehari sekalipun tak masuk rumah sendiri macam mana nak balas komen & apatah lagi nak berjalan ke rumah kawan-kawan... huhuhu alasan!! tapi itulah hakikatnya.

    Apa-apapun Salam Tahun Baru kak Azie (harap masih belum terlambat!)
    [ psst: Pesta Buku 2011 nanti kak Azie masih 'ikat kontrak' dengan Creative ke?? mana tahu wan boleh terjah kak Azie kat situ... ;) ]

    ReplyDelete
  42. WAN AMALYN:
    Sedia dimaklumi dan difahami keadaan itu.

    Pesta Buku 2011?
    Kak Azie tak fikir CESB berminat dgn Kak Azie lagi....!

    ReplyDelete
  43. Amboi. Puji sdr Mazidul, pasti dapt hadiah. Qah qah,besAar2 adiar

    ReplyDelete
  44. Aa - aku sokong dia tutup ruangan komen tu. bungul kaya wariq tu!

    ReplyDelete
  45. Dgn ini saya ngaku bzy tak sempat balas komen mcm kak chik kak cik rajin balas,malu wo..maaf ye..tau entry update tak tau romen.

    ReplyDelete
  46. Betul tu...kalau kedekut tak nak memberi..tutup je ruangan komen...tak la kita terhegeh-hegah nak datang rumah orang..tapi tuan rumah buat dek je.....

    ReplyDelete
  47. Ada juga orang macam ni. saya ke tu? bukan kan ? hehe...


    Saya baca dan komen mana yang sempat aje..Akhir-akhir ni memanglah sibuk. Baik di ofis atau di rumah.. (sebelum kena komen dgn suami..hehe..)


    Pernah dapat komen yang merepek. Kita citer lain dikomennya lain..apa citer tu kak ? Mungkin sekadar nak komen balas dari kita ? entah lah...


    * opss..saya rasa pelik lah kak..sebab hanya akak sorang yg ada problem pasal kotak komen saya. Tengoklah nanti bila senang-senang saya tukar template lain...

    ReplyDelete
  48. Kak Azie kenal Wan Amalyn tu ? Best friend saya masa di ex-office dulu.

    Bila dua-dua dah tukar kerja..dah jarang jumpa..

    ReplyDelete
  49. ZEQZEQ:
    Sila... Sila.



    RED RAMBUTAN:
    phiewww...! Wariq tu melampau tuhhh..

    ReplyDelete
  50. KAK ARIZAKIAH:
    Pada saya, jika tak berupaya langsung, baik jangan dibuka terus. Sekali sekala terlepas pandang, semua orang pun begitu.



    AZRINA:
    Keluarga, anak dan suami itulah prioritu, yg sangat penting berbanding blog. Teruskan utamakan waktu utk priority. Itu hak mereka.

    ReplyDelete
  51. AZRINA:
    Oh ya.. tentang komen yang tidak related dgn entri, ramai yg buat begitu. Sekadar utk memeriahkan dan beramah mesra. Kak Azie anggap itu biasa. Lumrah orang ingin bersembang di alam maya.

    Ya, memang Kak Azie still baca komen tulisan sangat kecil dan kekuningan. Mungkin skrin Kak Azie jer kot gitu. Tak perlulah tukar apa-apa.

    WAN AMALYN tu rakan sama minat membaca novel. Kami pernah berjumpa gathering pelancaran novelis dulu. Pastu terus jadi kawan dan pernah jumpa di Pesta Buku pula.

    ReplyDelete
  52. bz??? kalau bz,jangan kan kata nak balas komen...nak tulis entry pun tak sempat kak z oi....


    psst!!psst!!!nak ikut mem'bawal' boley???bukan nak kupon kak z or kakcik cuma sbb bosan weekend nie..acu dok umah ja sbb Mr.ee g Ganu...huhuhu (dengan penuh tak malu nya nak ikut...hehheehe)

    ReplyDelete
  53. hehehe.. im the 1 who is waiting for comments..

    ReplyDelete
  54. ACU:
    Baru Kak Azie perasan komen ACU ni. Orait. Set!!!



    MIMI:
    Memang kita kena tunggu pun... (^_^)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails