Thursday, January 6, 2011

Pepagi Jalan Kaki ke Sekolah, Tak Sedar Stoking Basah dek Embun Pagi...

“Pepagi jalan kaki ke sekolah, tak sedar stoking basah dek embun pagi. Cewahhhh! > I suka ayat nih. Nanti nak repeat lahhh.”

Yeahhh ayat itu aku taip semasa mengomen di blog SOMUFFINS tentang kenangan semasa buka sekolah, dolu-dolu laaarrr...

Memang pun, dulu pegi sekolah rendah berjalan kaki jer. Jauh lebihkurang dari Pavilion ke stesen monorel Bukit Bintang. Sapa tahu? Ahaa gitulah lebihkurang jaraknya.. Berpeluh jugaklah kalu balik tengahari tuh.

Banyak kenangan tapi tak berapa ingat nak tulis pun.

Cuma, sekarang ni rutin kami — yang sebenornya EMAK Tarzan ni hah...! — sudah berbeza, terpusing sedikit.

Jika dulu ada IKA kat rumah, yang rajin (boleh tahan laarrrr...) jadi pengurus kat rumah sepeninggalan aku pi kerja. Bila aku mesin kain, dia ada sidaikan, angkatkan dan kemudian lipat (lipat seminggu 1x jerrr...). Masakkan nasi menjelang petang, so aku cuma tumpu masak lauk jer. Pendekata senang skit arrr..

Sekarang.... adeh lar. Balik wal asal balik hasil. Sabar jer lah, sebab yang tinggal dalam rumah semua yang kecik-kecik belaka. Nak sidai kain pun tangan tak berapa nak sampai... Ketot-ketot aku pun bleh lagi sangkut baju kat ampai tinggi tuh. Kalu tak sampai, takkan nak tebang tiang ampaian kot...?

Nampak tak tali kasut sekolah budak pompuan tuh? Ikat pun kat tepi kaki, bukan kat depan. Perasan ranggi ler tuh...


~...bila HISYAM bercerita zaman sekolahnya penuh birat tangan dek rotan, lecet kaki dek berjalan dengan kasut plastik bak penoreh getah, SERI BULAN segera mengerti bahawa yang birat dan melecet itu berbayar dengan harga sebuah kejayaan walau cuma dapat dikongsi bersama keluarga Pak Utih...~



24 comments:

  1. mesti anda paling nakal diskolah ...smpi kena rotan ..HAHA !!

    saya ponpenah kena rotan time sek.ren agak berbirat jugak la...nak duduk pon xboleh :P

    TERKINI:http://tutorial-amin93.blogspot.com/2011/01/erti-cinta.html

    ReplyDelete
  2. kita dulu2 selalu kena beli ikan
    dan masak sebelum gi sekolah..

    nasib org pompuan ...haha

    ReplyDelete
  3. Azie
    Psst.. 'wal hasil balik asal' :-)

    ReplyDelete
  4. akak selalu buka al-kesah dolu-dolu kat anak-anak semasa mummynya sekolah....
    biar terkesan dan anak tau keperitan kita dulu...

    ReplyDelete
  5. Teringat dulu pakai kasut (nak kategorikan apa ek? getah atau plastik?), bila berlumpur - jirus saja dengan air dari kepala paip - beres! :)

    ReplyDelete
  6. abang yang duduk sebelah kanan tu rock habis! seluar senteng tu~~

    ReplyDelete
  7. 4MIN93:
    Salam kenal. Terimakasihhh sila masuk.
    Memang saya nakal, tapi dek nakal tu saya juga popular...! hahahaha


    ATI:
    Itu bukan nasib, itu adalah kelebihan. Bertuah kan kita?

    ReplyDelete
  8. SOM:
    Terimakasih beb! Membetulkan saya, orang lama yang dah lama otaknya berkarat...:)


    KAK ARIZAKIAH:
    Ya, saya rasa saya boleh faham. Sebab ketara hubungan Akak dengan anak-anak sangat rapat mcm kengkawan...

    ReplyDelete
  9. KAKCIK:
    Kasut plastik yg takyah kapur tu. Saya pun guna kasut tu juga... Bila basah, air bertakung, ada bunyi lak..



    BUJAL X:
    Abang yg kat sebelah tu pernah nyaris nak jadi Pakwe Makcik gak dulu, tapi tak sempat, Makcik pindah skulahhh...!

    ReplyDelete
  10. hahahaha
    akak buat nor tergelak
    nor dulu ikat kat atas tp bahagian depan..lilit2 bagai

    ReplyDelete
  11. ACU:
    Kain singkat tu tak singkat sangat, depan perhimpunan dan pengawas ok jerrr... Bila dah masuk kelas gulung pinggang aaarrrrr....!



    NOOR:
    Lilit cenggitu pun ok gak. Rugged tuh!

    ReplyDelete
  12. perghhh mamat yang dok sebelah kanan rock habis der..

    ReplyDelete
  13. memang kenangan masa zmn skoloh..

    saya pernah dipanggil guru disiplin dan dirotan gara2 ketua kelas tulis nama saya dan 3 org rakan yang bising dlm kelas time cikgu tak dak...huhu..sadis tul..bising dlm kelas kene rotan..adussss

    eee..tapi tu kenangan..

    ReplyDelete
  14. fulamak, kita nak buat trend baru le... pasang pin tudung kat tepi pipi instead of kat bawah dagu... haha, rawkkk takkk??

    ReplyDelete
  15. AMY:
    Budak rock tu nampak jer rock, tapi pemalu. Sekarang tengok kat FB udah macam ustaz....:)


    SARAH:
    Amboiii tak padan yer.. Nakal awak.

    ReplyDelete
  16. KUCING OREN:
    Sila sila... biar pelik asalkan cantik...!

    ReplyDelete
  17. kite budak lagi.. hehehe.. mak kite suri rumah.. hehehe..

    ReplyDelete
  18. walaweh. mmg kreatif! haha.

    ni cikgu tengok pun fikir 2-3 kali jugak...'nak buat apa kat budak ni'...kikiki!!!

    ReplyDelete
  19. MIMI:
    Mesti awak budak baik, kan? :)


    GADISBUNGA:
    Apa ler yang kreatif nyaaa..
    Nak buat apa?
    Buat awek jer laaaa...!

    ReplyDelete
  20. stail giler ikat tali kasut kt tepi..

    budak la nie mana main ikat dah..
    zappp aje terus melekat!

    ReplyDelete
  21. LIYA:
    Itulah bezanya orang dulu dgn orang la nie....:)

    ReplyDelete
  22. wahh macam gangster perempuan masa zaman sekolah dulu =P

    pavilion ker monorel bb
    hurm.. boleh tahan jauh gak tu o.O

    ReplyDelete
  23. RAJI:
    Gangster perempuan?
    woooo dasat benor tuuu...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails