Sunday, January 2, 2011

Dari blog HEZRIN: Nenoo...! Nenoo...! Siren Minta Tolong...!

Seorang blogger HEZRIN menghadapi masalah di blognya. Rasa macam pernah juga aku terbaca dulu masalah seperti itu, tapi lupa. Sebab dah lama sangat.

Klik SINI...


Sesiapa teman blogger AA yang mungkin ada pengalaman, dan tahu sedikit sebanyak, mohon jasa baik utk beri sedikit panduan or komen di sana. Mana lah tahu pertolongan yang sedikit, dapat menyelesaikan masalah besar dia.

Didahului dengan terimakasih.


“Siapa lagi yang nak sokong blogger, jika bukan blogger.”



12 comments:

  1. setuju moto kak azie..
    tapi, buat asa nie..ayu belum pernah kena kes tak leh upload pic...

    ReplyDelete
  2. Sorry lah tak pandai nak tolong. kena tanya pd yg benar2 arif.

    ReplyDelete
  3. Nak jugak tahu cara mengatasi masalah tu nanti..

    ReplyDelete
  4. kak azie,

    setiap blogger memang diberi limit utk upload gmbr di blog nie
    setiap blogger diperuntukan 1024MB..
    kalau setiap entry selalu letak gmbr..maka nye cepat la abis peruntukan tu...

    kalau kak azie perasan,setiap kali kita nak upload gambar..dia akan bagitau dah brape % ruang yg kita guna untuk gambar...
    macam acu sendiri dah 98%

    "you are currently using 1011MB (98%) of your 1024MB"

    so,dah tak lama lagi penuh jugak la tu...tapi acu tak tau macam mana nak solve kan masalah nie...sebab tu DJ Epoi terpaksa buka blog baru bila blog yg pertama nye dah tak boleh upload gambar lagi...

    ada sesapa yg boley bantu???

    ReplyDelete
  5. Salam.
    Saya memang tak boleh membantu tapi at a later date mungkin memerlukan bantuan jugak nanti gamaknya. Jadi bantuan di ruangan ni akan saya gunakan nanti!

    ReplyDelete
  6. AYU:
    Kak Azie rasa blog AYU tak berapa banyak gambar. Sekali sekala saja. Mungkin lambat lagi nak kena.


    YAN:
    Terimakasih. Memberikan semangat pun juga membantu.

    ReplyDelete
  7. ZUREEN:
    Sama sama kita belajar nanti.


    ACU:
    Yeahhh ingat dah. DJ EPOI ler dulu yang blog dia dah takleh upload pic. Kak Azie rasa, pic dia semua bersaiz besar (dr kamera setting besar kot). Salah satu cara mungkin kita leh guna pic yang low res kot..

    Biasa Kak Azie guna pic yg edit thru Photoshop guna Jpeg low, kemudian buka melalui PREVIEW jpeg jer, so size jadi beberapa “k” jer. Harap itu pun membantu.

    ReplyDelete
  8. UNCLE:
    Ya, saya pun risau kot suatu hari saya pun akan ada masalah gitu.
    So buat masa ni, memang almost semua gambar saya akan edit semula thru Photoshop (kecikkan size) save as jpeg low, so harap ini akan dapat membantu.
    Saya rasa jika guna Photoscape pun kita leh down kan size pic tu. Buat low res jer.

    ReplyDelete
  9. Tak sangka lak, AA minta tolong, akhirnya saya sendiri yang teringat beberapa perkara berkaitan.

    Biasanya saya kecilkan size gambar (bukan gambar jadi kecik, tapi low res) sebab nak mudah upload tak perlu tunggu lama uploading. Rasanya ini pun membantu kerana size pic menjadi beberapa “k“ sahaja.

    ReplyDelete
  10. semalam dah jengok dan tak dapat nak membantu kat sana. bila baca komen2 kat sini pagi nie, banyak lak ilmu yang boleh saya dapat. inilah namanya perkongsian... terima kasih kerana bila orang lain ada masalah, orang lain juga dapat belajar drpd mslh tersebut.

    ReplyDelete
  11. tq2...rin dah berjaya solve the problem... guna photobucket...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails